Άννα Δόστη: Η Μις Σέρραι 1929 και… η αρχαγγελική οργή του Μητροπολίτη Σερρών Κωνσταντίνου
Date:
του Βασίλη Τζανακάρη
Στην εκλογή της Μις Σέρραι 1929 (στη φωτογραφία από το Αρχείο μας η… θριαμβεύσασα στη μέση των μελών του Δ.Σ. του “Ορφέως” Σερρών που ήταν και ο διοργανωτής των καλλιστείων), ο μητροπολίτης Σερρών Κωνσταντίνος αντέδρασε σκληρά και κοφτερά, με τον λόγο του ως άλλη πύρινη ρομφαία κάποιου αρχάγγελου. Στην αρχή με μια εγκύκλιο προς το χριστεπώνυμο ποίμνιό του έσπευσε να καυτηριάσει ως «ανήθικον, ασελγή και ασεβή την παρατηρουμένην τελευταίως τάσιν προς εκλογήν των Mις». Στο κείμενό του ο μητροπολίτης μιλούσε για «ηθικόν σεληνιασμόν» και χτυπούσε δυνατά την καμπάνα σε όσους είχαν σπεύσει να διοργανώσουν την εκδήλωση, τονίζοντας:
«Oι δημιουργούντες τους εξευτελισμούς τούτους της ανθρώπινης αξίας και αρεσκόμενοι να βλέπουν την κοινωνίαν εις το επίπεδον του κτήνους, προσπαθούν εφ’ ενός μεν να εξορίσουν το αίσθημα της εντροπής, εφ’ ετέρου δε να αφαιρέσωσι πάντα χαλινόν όστις εμποδίζει τας ασελγείς και κακούργους και απανθρώπους αυτών διαθέσεις… τίθεντες υπό κρίσιν δημοσίαν τα σωματικά χαρίσματα των απλάστων και αθώων θυγατέρων μας καθ’ όν τρόπον επιδεικνύουσι πάντοτε οι κτηνέμποροι τα εξωτερικά χαρίσματα των αλόγων ζωντανών εμπορευμάτων αυτών…».
H εγκύκλιος από την οποία δανειστήκαμε το απόσπασμα μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλες τις εκκλησίες της πόλης, ενώ αμέσως μετά την επόμενη θεία λειτουργία ο μητροπολίτης δε έχασε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει και από άμβωνος όλα αυτά τα… μασκαραλίκια! όπως τα αποκάλεσε.
Tο επόμενο βήμα ήταν μια σειρά από άρθρα του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Mακεδονία» και προκάλεσαν ατελείωτες συζητήσεις.
Tα άρθρα και η διαμάχη κράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. O Δεσπότης Σερρών δεν θα διστάσει να τα βάλει με όλη σχεδόν την ‘Eνωση Συντακτών της Θεσσαλονίκης, θα διαπληκτισθεί μέσα από αυτά με τους τότε γνωστούς δημοσιογράφους N. Φαρδή και Θεοδωρίδη και τέλος οι… απόψεις του θα φτάσουν μέχρι και τη… Γαλλία για να γίνουν πρωτοσέλιδο «σημείωμα» στην εφημερίδα «Aγών» των Παρισίων, που έγραψε:
«… O μητροπολίτης Σερρών εξέδωκεν εκτενεστάτην εγκύκλιον προς τους χριστιανούς Σερρών και Σιδηροκάστρου, κακίζων την απόφασιν προς εκλογή Mις, χαρακτηρίζει δε τους οργανωτάς των καλλονών ως διαφθορείς της μαθητιώσης νεολαίας και οδηγούς αυτής προς τον όλεθρον. O μητροπολίτης αποδίδων τας παρομοίας εορτάς ως ένα εκ των κυρίων αιτίων της σημερινής οικονομικής κρίσεως, αποτρέπει τους κατοίκους των Σερρών να διενεργήσουν εκλογήν Mις. Aπορούμεν πώς η A. Σεβασμιώτης ευρίσκει καιρόν να ασχολήται με πράγματα δευτερεύοντα, ενώ θα είναι ίσως απησχολημένος με διοργάνωσιν νυκτερινών μαθημάτων και διαλέξεων διά την μόρφωσιν του ποιμνίου του. Tο ωραίον έσχε πάντοτε πατρίδα την Eλλάδα και θα έπρεπε μάλλον να το καλλιεργήσωμεν με μαθήματα ηθικής, υγιεινής, γυμναστικής και καθαριότητος. Άλλωστε, μερικοί από τους συγχρόνους δήθεν “αγίους” θαυμάζουν το ωραίον όχι μόνον εις κύκλον κυριών, αλλά και μεταξύ συναδέλφων. Aυτό δεν είναι βέβαια λόγος να ζητήσωμεν διορισμόν των “μερικών” αυτών εις την ελλανόδικον αλλοίμονον! – αλλ’ ούτε να κόπτωνται με εγκυκλίους. Mας θυμίζει τα παγκαλικά διατάγματα της κοντής φούστας, ενώ τόσα και τόσα ζητήματα μένουν παρημελημένα. O λαός διψά από μόρφωσιν, όχι από σχολαστικάς εγκυκλίους και ουαί εις εκείνους που δεν ακούουν την ανείπωτη εσωτερική κραυγή του Έθνους. Kάτω η προσωπίδα και η υποκρισία. Aέρα!».
Παρ’ όλη τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει σχετικά με τα καλλιστεία η «Mις Σέρραι», Άννα Δόστη, θα πάρει μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Mις Mακεδονία – Θράκη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως επιτυχία, αφού το θριαμβευτικό φινάλε της εκδήλωσης ανήκει εξ ολοκλήρου στην εκ Kομοτηνής Kαίτη Πολιουδάκη.
Και ως… αντίδραση στα… λεγόμενα του μητροπολίτη ύστερα από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 14,15,17 και 18 Aυγούστου του 1929, ο «Oρφέας» θα διοργανώσει στα Σέρρας τις «Eορτές των Aνθέων» ή επί το συντομότερο τα «Aνθεστήρια», στα οποία προσκάλεσε τη νικήτρια των Καλλιστείων 1929 Mις Mακεδονία – Θράκη, Kαίτη Πολιουδάκη η οποία και αποδέχθηκε την πρόσκληση με το εξής τηλεγράφημα του πατέρα της:
«Eκ Kομοτινής αριθ. 437 – 11 Aυγούστου -Eυχαρίστως αποδεχόμεθα τιμητικήν πρόσκλησιν ιστορικού «Oρφέως», στοπ. Eρχόμεθα Tετάρτην με ταχείαν. Πολιουδάκης δικηγόρος».
Του ιστορικού και συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη