Σχέδιο νόμου  που επεξεργάζεται  την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου και των ΟΤΑ δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο κοινωνικής συνοχής. Το σχέδιο προβλέπει το ... Περισσότερα

Ανοίγουν 20.000 σπίτια με κοινωνική αντιπαροχή από Δημόσιο και ΟΤΑ - video

Epiloges Press

Epiloges Press

Σχέδιο νόμου  που επεξεργάζεται  την αξιοποίηση κλειστών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του δημοσίου και των ΟΤΑ δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο κοινωνικής συνοχής. Το σχέδιο προβλέπει το 30% εξ αυτών να παρέχεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με εισοδηματικά, περιουσιακά, αλλά και οικογενειακά κριτήρια με 10η μίσθωση. Μετά τη 10ετή μίσθωση, θα έχουν κατά προτεραιότητα το δικαίωμα να αγοράσουν το σπίτι .

Στη «μάχη» κατά του κρίσιμου στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σημαντικά μεγάλο μέρος των πολιτών ρίχνονται δεκάδες αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου, που θα διατίθενται σε ιδιώτες προκειμένου να κατασκευαστούν κατοικίες, το 30% των οποίων θα παρέχεται σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με εισοδηματικά, περιουσιακά, αλλά και οικογενειακά κριτήρια.

 Το σχετικό σχέδιο νόμου δόθηκε  σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την αρμόδια υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου 

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανέγερση τουλάχιστον 20.000 τέτοιων κατοικιών σε βάθος χρόνου μέσω της εμπορικής αξιοποίησης των ακινήτων που κατέχουν το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Δημόσιο  και οι Δήμοι  θα υπογράφουν σύμβαση κοινωνικής αντιπαροχής με ιδιώτες, οι οποίοι στη συνέχεια με δικά τους έξοδα και μέσα θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα του κράτους είτε χτίζοντας διαμερίσματα είτε ανακαινίζοντας παλιά κτήρια

Τα σπίτια θα διατίθενται  με πολύ χαμηλό ενοίκιο για δέκα χρόνια σε δικαιούχους όλων των ηλικιών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που  θα μπορεί να διαθέτει το κράτος και οι δήμοι μέσα από τον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής.

Μετά τη 10ετή μίσθωση, θα έχουν κατά προτεραιότητα το δικαίωμα να αγοράσουν το σπίτι (rent to own).

Τα  βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου που είναι προς διαβούλευση  είναι τα εξής.

Οι δικαιούχοι ενοικιαστές σε κοινωνικές κατοικίες θα επιλέγονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με βάση το εισόδημα, την περιουσιακή και οικογενειακή κατάσταση και την ηλικία των τέκνων τους.

Οι δικαιούχοι μισθωτές, καθώς και τα εξαρτώμενα μέλη τους, εφόσον φιλοξενούνται από αυτούς, δεν δύνανται από τη σύναψη της σύμβασης μίσθωσης και εξής να λαμβάνουν το επίδομα στέγασης, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής για ανασφάλιστους υπερήλικες και το στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές, ούτε να είναι ωφελούμενοι άλλων προγραμμάτων ή παροχών που αποσκοπούν στην κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Advertisement
MEGA

Το ύψος του μισθώματος που καταβάλλουν οι δικαιούχοι μισθωτές κοινωνικής κατοικίας, θα υπολείπεται ουσιωδώς του μισθώματος που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς για κατοικία αντίστοιχων ποιοτικών χαρακτηριστικών με την προς εκμίσθωση κοινωνική κατοικία.

Στις οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες των ακινήτων που ανεγείρονται ή ανακαινίζονται ή επισκευάζονται στο πλαίσιο σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την εξαγορά τους (rent tο own) από τους δικαιούχους μισθωτές, μετά την παρέλευση 10 ετών από τη σύναψη της αρχικής σύμβασης μίσθωσης.

Ο στόχος της κοινωνικής αντιπαροχής είναι να αυξηθεί το οικιστικό απόθεμα, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

Onassis Dance Days'26: Μια τρυφερή περιπλάνηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο

01/02/26 3:26 μμ

Onassis Dance Days’26: Μια τρυφερή περιπλάνηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο

Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

01/02/26 10:34 πμ

Τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

Σχολιάστε

2 × 2 =