«Από τις 6 ώρες φτάσαμε στις 4 – Ποια θα είναι η επόμενη υποχώρηση;» Έντονη είναι η αντίδραση ομάδας φιλολόγων απέναντι στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για περικοπή ... Περισσότερα

Αντίδρασεις φιλολόγων για την περικοπή ώρας Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου – Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

«Από τις 6 ώρες φτάσαμε στις 4 – Ποια θα είναι η επόμενη υποχώρηση;»

Advertisement
 

Έντονη είναι η αντίδραση ομάδας φιλολόγων απέναντι στην πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για περικοπή μίας διδακτικής ώρας από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου, προκειμένου να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα το νέο μάθημα «Οικονομικά» από το σχολικό έτος 2025-2026.

Οι φιλόλογοι εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την έντονη ανησυχία τους, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας και πλήγμα στον χαρακτήρα του Λυκείου ως θεσμού γλωσσικής, πολιτισμικής και φιλοσοφικής καλλιέργειας.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή τους, το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών:

  • διαθέτει εκτενή και απαιτητική ύλη,
  • εξετάζεται μέσω Τράπεζας Θεμάτων, άρα απαιτεί επαρκή διδασκαλία,
  • αποτελεί θεμέλιο του Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Λυκείου,
  • είναι βασικός πυλώνας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις χιλιάδων μαθητών.

Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι το μάθημα έχει ήδη υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις – από 6 σε 5 ώρες και τώρα προτείνεται να μειωθεί περαιτέρω σε 4.

«Δεν μπορεί η Οικονομική Παιδεία να χτίζεται εις βάρος της Γλώσσας και της Δημοκρατίας»

Αν και αναγνωρίζουν τη σημασία της οικονομικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι φιλόλογοι ξεκαθαρίζουν ότι η ενίσχυση νέων μαθημάτων δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των Αρχαίων Ελληνικών, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «γλώσσα της σκέψης, της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας» και θεμέλιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής Παιδείας.

Η επιστολή απευθύνεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό, στον οποίο αποδίδεται η τελική πολιτική ευθύνη για τον σχεδιασμό και την ισορροπία του σχολικού προγράμματος.

«Η ιστορία και η Παιδεία δεν μετριούνται με ώρες»

Η παρέμβαση καταλήγει με έκκληση προς την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της Ανθρωπιστικής Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να υπακούουν σε συντεχνιακές ή τεχνοκρατικές λογικές, αλλά να διαμορφώνονται με βάση την πολιτισμική ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.

«Η ιστορία και η Παιδεία μας δεν μετριούνται με ώρες, αλλά με προτεραιότητες και ευθύνη. Η ευθύνη αυτής της επιλογής ανήκει σε εσάς», καταλήγουν οι εκπαιδευτικοί.

Επιστολή Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και ανησυχίας απευθυνόμαστε σε εσάς ως ομάδα φιλολόγων, με αφορμή την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για περικοπή μίας διδακτικής ώρας από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην Α’ Λυκείου, προκειμένου να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα νέο μάθημα «Οικονομικά» από το σχολικό έτος 2025-2026.

Είμαστε απολύτως αντίθετοι με μια τέτοια απόφαση, η οποία συνιστά ευθεία υποβάθμιση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών:

Advertisement
Family Kitchen

✴️ έχει εκτενή ύλη και μεγάλες απαιτήσεις,

✴️ εξετάζεται με Τράπεζα Θεμάτων, άρα απαιτεί συστηματική και επαρκή διδασκαλία,

✴️ αποτελεί τη βάση του Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού στη Β’ και Γ’ Λυκείου και βασικό άξονα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για χιλιάδες μαθητές.

Advertisement

Σας υπενθυμίζουμε ότι το μάθημα αυτό στην Α’ Λυκείου διδασκόταν επί σειρά ετών για 6 ώρες, στη συνέχεια μειώθηκε σε 5 ώρες και τώρα προτείνεται νέα μείωση σε 4 ώρες. Αναρωτιόμαστε με αγωνία: ποια θα είναι η επόμενη υποχώρηση; Από πού θα αφαιρούνται ώρες κάθε φορά που προστίθεται ένα νέο γνωστικό αντικείμενο;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής παιδείας στους εφήβους, όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να πραγματοποιείται εις βάρος μαθημάτων που αποτελούν πυλώνες της γλωσσικής, ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας. Τα Αρχαία Ελληνικά δεν είναι ένα ακόμη θεωρητικό αντικείμενο, αλλά είναι η γλώσσα της σκέψης, της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και η βάση της ελληνικής Παιδείας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Απευθυνόμαστε προσωπικά σε εσάς, διότι γνωρίζουμε ότι η τελική πολιτική ευθύνη για τις επιλογές στον τομέα της Παιδείας βαραίνει την Κυβέρνηση και εσάς τον ίδιο. Δεν είναι απλώς μια διοικητική απόφαση, αλλά μια βαθιά πολιτική και παιδευτική επιλογή με αντίκτυπο στις επόμενες γενιές.

Σας καλούμε να μην επιτρέψετε την περαιτέρω αποδυνάμωση της Ανθρωπιστικής Παιδείας στο Λύκειο, καθώς και να μην υποχωρήσετε σε συντεχνιακές λογικές εις βάρος της ισορροπημένης και ολόπλευρης εκπαίδευσης των μαθητών μας. Οφείλετε να προστατεύσετε το κύρος της ελληνικής μας γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Η ιστορία και η Παιδεία μας δεν μετριούνται με ώρες, αλλά με προτεραιότητες και ευθύνη. Η ευθύνη αυτής της επιλογής ανήκει σε εσάς!

Με τιμή και σεβασμό,

Ομάδα Φιλολόγων

πηγή alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Σχολιάστε

δεκαοχτώ − 6 =