Οι ηλιακές και οι αιολικές υποδομές συνεισέφεραν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιείται σήμερα από το κέντρο μελετών Ember. ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Οι ηλιακές και οι αιολικές υποδομές συνεισέφεραν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας που παρήχθη παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιείται σήμερα από το κέντρο μελετών Ember.

Πλέον στο επίπεδο αυτό έφθασαν πέρυσι 50 χώρες, ανάμεσά τους, για πρώτη φορά, η Κίνα και η Ιαπωνία, σύμφωνα με την τρίτη Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ηλεκτροπαραγωγής (Global Electricity Review), που συγκεντρώνει δεδομένα του 2021 για 75 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης.

Η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ βιώνουν την ταχύτερη μεταμόρφωση, με το μερίδιο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποδομών να αυξάνεται κατά δέκα μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.

Δέκα χώρες εξασφαλίζουν πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργειακού τους μείγματος από αυτές τις δύο πηγές. Ψηλότερα βρίσκονται η Δανία (52%), το Λουξεμβούργο (43%) και η Ουρουγουάη (47%).

Συνολικά, το 38% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε το 2021 προήλθε από πηγές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παραμένουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Όμως από τον άνθρακα προήλθε το 36%. Το Ember υπογραμμίζει ότι αυτή η πηγή ενέργειας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, παρότι είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον, λόγω της έκρηξης της ζήτησης για ηλεκτρισμό αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Advertisement

Πράγματι η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με την καύση άνθρακα γνώρισε το 2021 ετήσια άνοδο (+9%) άνευ προηγουμένου «τουλάχιστον από το 1985», καταγράφοντας παραγωγή-ρεκόρ 10.042 TWh.

Αν σε αυτή προστεθεί η αύξηση (+1%) του αερίου, οι εκπομπές CO2 που οφείλονταν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού έφθασαν στην κορύφωσή τους πέρυσι, ξεπερνώντας κατά 3% το ρεκόρ του 2018. Αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση στα 778 εκατ. τόνους.

Για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 ° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, θεωρείται ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να επεκταθεί σε νέα πεδία χρήσης (μεταφορές, θέρμανση κ.λπ.) και να πάψει εντελώς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Ο τομέας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε αύξηση 17% το 2021 και αναμένεται να συνεχίζει να μεγεθύνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 20% ως το 2030, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ember.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

17/09/25 1:15 μμ

Σκάφος που «άραξε» κατά μήκος της Παλιάς Παραλίας η κατασκευή του ξύλινου ντεκ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη - Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

17/09/25 1:06 μμ

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διακοπών πυροσβεστών και των οικογενειών τους στις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στη Νέα Μάκρη – Συνάντηση Γ. Κεφαλογιάννη-Σ. Ζαχαράκη

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

17/09/25 1:05 μμ

Ο Δήμος Αθηναίων θα γιορτάσει την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

17/09/25 12:55 μμ

Η σεμαγλουτίδη προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του φετινού Αυγούστου

17/09/25 12:41 μμ

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον δήμο Πατρέων για τους πληγέντες της πυρκαγιάς του Αυγούστου

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

17/09/25 12:36 μμ

Χανιά: Διαμαρτυρία Λιμενικών για την κατάσταση στην Αγυιά – “Δεν πάει άλλο”

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά - Συνάντηση της Λ. Μενδώνη με τον Στ. Αρναουτάκη

17/09/25 12:32 μμ

ΥΠΠΟ: Αναβάθμιση της Εισόδου της Κνωσού και αποκατάσταση του Προμαχώνα Mocenigo στα Χανιά

17/09/25 12:30 μμ

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Κερατσίνι, αύριο, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Ελεγκτές - τουρίστες βρήκαν φοροδιαφυγή σε 3 στα 4 ημερόπλοια στην Κω

17/09/25 11:27 πμ

“Κρουαζιέρα θα σε πάω”: Ελεγκτές – τουρίστες βρήκαν φοροδιαφυγή σε 3 στα 4 ημερόπλοια στην Κω

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Αποθέωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Πάλης

17/09/25 11:06 πμ

Γιώργος Κουγιουμτσίδης: Αποθέωση στο αεροδρόμιο Μακεδονία για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Πάλης

Αποχωρεί η Celestyal Cruises από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Καλοσώρισμα σε νέα κρουαζιερόπλοια

17/09/25 10:58 πμ

Αποχωρεί η Celestyal Cruises από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης – Καλοσώρισμα σε νέα κρουαζιερόπλοια

Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα

17/09/25 10:46 πμ

Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα