Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στην πρώιμη διάγνωση ... Περισσότερα

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη θνητότητα. Παρότι υπάρχει ο συγκεκριμένος προσυμπτωματικός έλεγχος, το κόστος της εξέτασης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε καμία χώρα της Ευρώπης, πλην της Κροατίας και της Πολωνίας.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πνευμονολόγος, Σοφία Λαμπάκη, υπεύθυνη του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα του νοσοκομείου Παπανικολάου, με αφορμή ομιλία της στην ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα «Υγεία Πνευμόνων» που διοργανώνει η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, λειτουργεί Πιλοτικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα, από το 2017, όπου μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 2.500 άτομα υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου εκ των οποίων ποσοστό 3% διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια και αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Στόχος της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου (17.00 – 21.00, Αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης/ Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης) είναι η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη της νόσου και η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ με την FairLife L.C.C., θα προσφερθούν δωρεάν στο κοινό 250 εξετάσεις Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (LDCT).

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε από το 2020, ο αριθμός όσων νοσούν από καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα ανέρχεται στις 9.000 ετησίως. Και δυστυχώς αυτό το οποίο παρατηρείται επιδημιολογικά τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αρχίζει να αφορά και ανθρώπους νεότατης ηλικίας, λόγω του ότι η καπνιστική συνήθεια πλέον αρχίζει σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι στο παρελθόν. Διάφορες αντικαπνιστικές καμπάνιες έχουν αποτέλεσμα στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά το πρόβλημα είναι πια ότι παιδιά μικρότερης ηλικίας δηλαδή κάτω των 16 ετών είναιν καπνιστές ήδη από τα 14 τους, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες» σημείωσε η κ. Λαμπάκη.

Μείωση της θνητότητας χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Τα αποτελέσματα δύο μεγάλων πολυκεντρικών μελετών (της αμερικάνικης μελέτης NLST και της ευρωπαϊκής NELSON) στο πλαίσιο των οποίων υγιής πληθυσμός καπνιστών ή πρώην καπνιστών υποβλήθηκε σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, έδειξαν μείωση της θνητότητας της τάξης του 20-26% στον γενικό πληθυσμό ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 63%, ανέφερε η κ. Λαμπάκη.

«Έχουμε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει προσυμπτωματικός έλεγχος και για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως υπάρχει και για τον καρκίνο του μαστού με τις μαστογραφίες ή για τον γυναικολογικό καρκίνο με το τεστ ΠΑΠ ή για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την κολονοσκόπηση. Δηλαδή έχουμε πλέον την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, στην οποία υποβάλλεται υγιής πληθυσμός καπνιστών ή πρώην καπνιστών μία φορά το χρόνο και το κέρδος που έχουμε από αυτές τις εξετάσεις είναι ότι γίνεται η διάγνωση της νόσου έγκαιρα, δηλαδή όταν ο καρκίνος είναι σε πρώιμο στάδιο και τότε δυνητικά μπορεί ο άρρωστος να θεραπευτεί. Εμείς έχουμε το Ιατρείο Προσυμπτωματικού Ελέγχου το οποίο λειτουργεί από το 2017 στο νοσοκομείο Παπανικολάου μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος. Μέχρι σήμερα έχουμε δεχτεί 2.500 άτομα εκ των οποίων βρήκαμε ότι το 3% είχε καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμα στάδια. Όλοι αυτοί έχουν χειρουργηθεί, ήταν σε πρώιμο στάδιο και δεν χρειάστηκε να πάρουν κάποια συμπληρωματική θεραπεία» σημείωσε η κ. Λαμπάκη.

Advertisement
MEGA

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος συνιστάται σε όλους τους καπνιστές ή πρώην καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια και είναι ηλικίας 50-80 ετών. «Η εξέταση αυτή δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, και γι αυτό το λόγο το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Η εξέταση δεν έχει υιοθετηθεί από καμία χώρα της Ευρώπης, δεν αποζημιώνεται σε καμία χώρα της Ευρώπης εκτός από την Κροατία και πρόσφατα και στην Πολωνία. Κοστίζει όσο μια αξονική, δηλαδή γύρω στα 60-70 ευρώ. Εμείς έχουμε κάποιες χορηγίες μέσα από τις οποίες προσφέρουμε δωρεάν την εξέταση σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν οικονομικά προβλήματα. Μέσα από την εκδήλωση αυτή θα προσφέρουμε και 250 ακόμη εξετάσεις δωρεάν για πληθυσμούς οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την εξέταση» πρόσθεσε η κ. Λαμπάκη.

Η πρόεδρος της FairLife L.C.C. Κορίνα Πατέλη Bell, χαιρετίζει την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για τον σχεδιασμό πιλοτικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και ευχόμενη να γίνει σύντομα πράξη προσθέτει: «αν είμαστε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, μπορούμε να αποφεύγουμε τους παράγοντες κινδύνου, να βελτιώνουμε την ανάσα μας και να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων πνευμονικών παθήσεων. Στεκόμαστε στην πρόληψη, στα οφέλη της υγιεινής ζωής, στο καθαρό περιβάλλον. Όταν σκεφτόμαστε την υγεία μας, σκεφτόμαστε και τους πνεύμονές μας».

Οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης αφορούν στις διάμεσες πνευμονοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις (ΧΑΠ, άσθμα), στους παράγοντες που ευνοούν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (ατμοσφαιρική ρύπανση), στη διακοπή καπνίσματος και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον θα συζητηθούν η διαχείριση της ασθένειας και το στίγμα, η πορεία του ασθενή μέσα από τη νόσο, οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του πνεύμονα και η υιοθέτηση πρακτικών ευ ζην και πρόληψης για την υγεία των πνευμόνων.

Για τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκδήλωση δια ζώσης υπάρχει η δυνατότητα να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά από τον σύνδεσμο https://fairlifelcc.com/ygeia-pneymonon-thessaloniki/eggrafi/#online


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:04 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 12:54 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη