12.6 C
Serres

Δήμος Σερρών: Απολογισμό της 4μηνης θητείας της έκανε η δημοτική αρχή της Βαρβάρας Μητλιάγκα- Video

Date:

Τον απολογισμό της 4μηνης θητείας της έκανε η δημοτική αρχή και η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ. Η κ. Μητλιάγκα ανέφερε πως το πρώτο αυτό χρονικό διάστημα ήταν αναγνωριστικό και παράλληλα σημαντικό καθώς είχαν πλήρη πρόσβαση και εικόνα στα στοιχεία που αφορούν τον δήμο οι μήνες αυτοί ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι  γιατί εκτός των άλλων είχαν και  τις ενστάσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα από πλευράς Συμμαχίας Σερραίων. 

Οι κινήσεις περιλάμβαναν καταγραφή και ιεράρχηση των αναγκών.

Στη συνέχεια  η κ. Μητλιάγκα ανέλυσε τη παρέλαβαν και έκανε λόγο για εγκατάλειψη του δήμου ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του 2023. Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο προϋπολογισμό ο οποίος είναι μειωμένος κατά 30%  λόγο αποπληρωμών οφειλών,  στα χρέη του δήμου κυρίως σε κοινωφελής επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες. Μάλιστα το ποσό των οφειλών προς τους ιδιώτες ανέρχεται περίπου στις 750.000 με 1.000.000 ευρώ. 

Ενώ αναφέρθηκε και στο  τι έπραξαν μέχρι στιγμής.

Σε ότι αφορά την υπηρεσία του δήμου η κ. Μητλιάγκα είπε  ότι  ήταν ανοργάνωτη ξεκαθαρίζοντας πως ο δήμος δεν είναι υποστελεχωμένος και  πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση  και ότι θα πρέπει να γίνει ορθότερη αξιοποίηση του προσωπικού.

Απευθυνόμαστε με την ‘’πάσα αλήθεια’’ χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις  ανέφερε η δήμαρχος  και ξεκαθάρισε πως τώρα είναι η ώρα ο δήμος Σερρών είτε να επιβιβαστεί στο τρένο της ανάπτυξης ή αλλιώς να χάσει την ευκαιρία των νέων προκλήσεων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Προτεραιότητα η εξωστρέφεια- Προσωπικό στοίχημα μια δημοτική αρχή που να σέβεται τον δημότη»

Η κ. Μητλιάγκα, έκανε τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της δημοτικής αρχής, θέτοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες για το καλό του Σερραίου δημότη.

Η Δήμαρχος Σερρών, ανέφερε ότι στους 4 μήνες, διοίκησης, η Δημοτική Αρχή, επιχείρησε να βάλει τις βάσεις για μια αλλαγή παραδείγματος στη διοίκηση, να γίνει καταγραφή της πραγματικής εικόνας της παραλαβής των πεπραγμένων, να προγραμματιστούν άμεσες κινήσεις για μια σειρά προβλημάτων που χαρακτηριζόταν κατεπείγοντα και να αρχίσει ο προγραμματισμός και ο αγώνας για τα μεγάλα ζητήματα που είχαν και έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και τέλος να αποτυπωθεί το όραμα του Δήμο Σερρών για τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Προσωπικό στοίχημα ήταν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των δημοτών, απέναντι στην δημοτική αρχή. Να υπάρχει μια δημοτική αρχή με αξιοπιστία, που να σέβεται τον δημότη. Και αυτό περνά – κατά τη γνώμη μου πρώτα και κύρια – μέσα από την αλήθεια» ανέφερε η Δήμαρχος Σερρών και συνέχισε: « Δεν με ενδιαφέρει να είμαι μια δήμαρχος που θα διαχειρίζεται τους συνδημότες της με πολιτικάντικο τρόπο και να λέω μικρά ή μεγάλα ψέματα. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω επαγγελματίας πολιτικός και να σκέπτομαι τον Απρίλιο του 2024 πώς θα κερδίσω τις εκλογές σε 5 χρόνια. Η δέσμευση μας για ένα δήμο κοινό σπίτι, σαν μια οικογένεια καθορίζει κάθε στιγμή των αποφάσεων μας. Γιατί τα ψέματα, η έπαρση και ο πολιτικαντισμός είναι ασύμβατες έννοιες με μια τέτοια δέσμευση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μητλιάγκα, επισήμανε ότι έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που της ανέθεσαν οι δημότες και ότι αυτή η δημοτική θητεία πρέπει να είναι ένα σημείο καμπής για τον τόπο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το είχα πει και προεκλογικά, το λέω και τώρα. Είτε στα επόμενα χρόνια οι Σέρρες θα επιβιβαστούν στο τρένο της ανάπτυξης είτε θα χάσουν οριστικά μια ιστορική ευκαιρία και θα παρακολουθούν άλλες πόλεις να αυξάνουν την μεταξύ τους αναπτυξιακή ψαλίδα».

Στην τοποθέτησή της, η Δήμαρχος Σερρών, παρουσίασε αναλυτικά την κατάσταση που παρέλαβε η νέα διοίκηση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η εικόνα και η κατάσταση που αντιμετώπισε ήταν σε αρκετούς τομείς από αδιαφορία έως εγκατάλειψη. «Ειδικά το τελευταίο 6μηνο του 2023, λόγω προεκλογικής περιόδου αλλά και λόγω του ότι η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη έχασε τις εκλογές, ήταν σα να υπήρχε μια παύση. Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο δυσκολιών που αυξήθηκε κατακόρυφα από τις συνενώσεις των νομικών προσώπων, ΚΕΔΗΣ και ΟΠΑΚΠΑ».

Σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου, η κ. Μητλιάγκα, υπενθύμισε ότι πολλοί Δήμοι στη χώρα είχαν ψηφίσει τους προϋπολογισμούς τους από τον Δεκέμβριο του 2023. «Στο Δήμο Σερρών, η εγκριτική της μεγάλης αναμόρφωσης ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο προϋπολογισμός ήρθε μειωμένος στα ταμειακά διαθέσιμα κατά 6 εκατομμύρια σε σχέση με το κλείσιμο της χρονιάς του 2022.

Σε ότι αφορά τα χρέη σε ιδιώτες, η Δήμαρχος Σερρών, τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα «ασυμβασιοποίητα», τα οποία φτάνουν τις 700.000 ευρώ. «Θέλουμε να επανέλθει η αξιοπιστία στην αγορά, ξεκινήσαμε να μελετούμε τις συμβάσεις και στόχος είναι να αποπληρώσουμε σιγά-σιγά τους προμηθευτές» ανέφερε η κ. Μητλιάγκα, επισημαίνοντας πως ξεκίνησε ο Δήμος να αποπληρώνει τα χρέη της ΔΕΗ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Η Δήμαρχος Σερρών αναφέρθηκε και στο θέμα των χρεών του Δήμου προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ως πολιτική ηγεσία κακώς έχουμε φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο και ήταν λάθος η τακτική της αντιπαράθεσης. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε με τη ΔΕΥΑΣ. Δήμος Σερρών και ΔΕΥΑΣ είναι τα δυο χέρια σε ένα σώμα. Γίνεται προσπάθεια συμβιβασμού, ώστε να μη διακινδυνέψει καμία υπηρεσία. Είναι ξεκάθαρο, ότι δεν μας ενδιαφέρει πιο πολύ ο Δήμος ή πιο πολύ η ΔΕΥΑΣ. Η ζυγαριά δεν κλίνει σ έναν από τους δυο. Εξάλλου το ότι εγώ η ίδια ανέλαβα την Προεδρία της ΔΕΥΑΣ αποδεικνύει σημειολογικά τα λεγόμενά μου».
Η κ. Μητλιάγκα, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι η ΔΕΥΑΣ δεν προχώρησε σε νέα κατάσχεση χρημάτων από τα ταμεία του Δήμου Σερρών, βάζοντας τέλος, στα όσα ειπώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα για το εν λόγω ζήτημα. «Δεν έχει γίνει καμία καινούργια κατάσχεση από τη ΔΕΥΑΣ. Η τελευταία κατάσχεση που έγινε ήταν μέσα στο 2023 και συνολικά η ΔΕΥΑΣ, από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβριο του 2023 έχει εισπράξει 1.700.000 ευρώ».

ΣέρρεςΔήμος Σερρών: Απολογισμό της 4μηνης θητείας της έκανε η δημοτική αρχή της...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Επίσκεψη του Βουλευτή Γιώργου Καραμέρου το Σάββατο 1 Ιουνίου

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σερρών ανακοινώνει το...

Δήμος Σερρών: Εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι χωρίς Σύνορα

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa,...

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών: Ανακοίνωση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης...

Conference League: Το νικητήριο γκολ του Ελ Καμπί που χάρισε το τρόπαιο στον Ολυμπιακό

Conference League: Το νικητήριο γκολ του Ελ Καμπί που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα