Να αποθηκεύσουν τρόφιμα για έναν χρόνο καλεί τους πιστούς η Μητρόπολη Μόρφου από την Κύπρο τους, εν μέσω πανδημίας, δίνοντάς τους μάλιστα οδηγίες για όσα πρέπει να έχουν.     ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Να αποθηκεύσουν τρόφιμα για έναν χρόνο καλεί τους πιστούς η Μητρόπολη Μόρφου από την Κύπρο τους, εν μέσω πανδημίας, δίνοντάς τους μάλιστα οδηγίες για όσα πρέπει να έχουν.

 

 

Ο γνωστός για τις κατά καιρούς ακραίες δηλώσεις του Μητροπολίτης ανέβασε στην ιστοσελίδα του και τη σχετική λίστα.

«Ως Ιερά Μητρόπολις Μόρφου προτείνουμε να αποθηκεύσουμε βασικά είδη διατροφής για ένα χρόνο για την οικογένειά μας, αλλά και για να τα μοιραστούμε με αυτούς που δεν θα έχουν, αν χρειαστεί. Τα προτείνουμε αυτά γιατί ο καλός διοικητής είναι αυτός που προνοεί, προβλέπει και προλαμβάνει τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων. Μακάρι, να μην χρειαστεί! Εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε και για τα υπόλοιπα έχει ο Θεός.

Το κελάρι

Το κελάρι συνήθως είναι ένας υπόγειος χώρος κάτω από το σπίτι. Μπορεί όμως να είναι και μια αποθήκη κοντά στο σπίτι. Ένας χώρος κατά κύριο λόγω υπόγειος, σκοτεινός και δροσερός. Το κελάρι είναι μια παραδοσιακή τεχνική όπου οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως σήμερα αποθηκεύουν την παραγωγή τους ή την τροφή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή ωριμάζουν το κρασί τους, τα τυριά τους κ.λ.π.

Από την άνοιξη ξεκινάμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα στο κελάρι μας ως το τέλος του φθινοπώρου. Στο κελάρι μας μπορούμε να βάλουμε βότανα, που θα μαζέψουμε και θα ξεράνουμε, μπορούμε να βάλουμε τις συγκομιδές μας σε σπόρους: σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, κρεμμύδια, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα γλυκά μας, το κρασί μας, το τσίπουρο κ.λ.π. ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μας.

 

Μέσα από την αναζήτηση μου για παραδοσιακούς σπόρους είχα την τύχη να δω πολλά κελάρια σε πολλές διαφορετικές οικογένειες στην Ελλάδα και να έχω και εγώ το δικό μου κελάρι. Το διάστημα που ζούσα στα πομάκικα χωριά της Ροδόπης, στο Σουμάκ (1999-2001) όπου δεν υπήρχαν κοντά καταστήματα, δεν είχα αυτοκίνητο και δεν είχα ψυγείο και ηλεκτρικό ρεύμα, είχα οργανώσει ένα κελάρι. Δεν στεναχωριόμουν αν έξω είχε κρύο και χιόνι, τροφή να φάω είχα.

Στη συνέχεια παραθέτω μια σειρά από βασικά είδη διατροφής και τις ποσότητες που αναλογούν περίπου σε έναν ενήλικα για ένα διάστημα ενός χρόνου.

Στο κελάρι μας είναι καλό να έχουμε:

 

Αλάτι, 5 κιλά. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό αλλά και να συντηρήσουμε τρόφιμα.

Ρύζι, 15 κιλά. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές.

Σιτάρι, 100 κιλά. Το σιτάρι είναι το βασικό δημητριακό του δικού μας πολιτισμού. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μουσκέψουμε και να το μαγειρέψουμε αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή.

Καλαμπόκι, 15 κιλά. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε ή να κάνουμε στατ-πατ.

Βρώμη, 10 κιλά. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.

Λάδι, 50 λίτρα. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα 50 λίτρα, «Αν δεν περισσέψει, δεν θα φτάσει» λέει ο λαός. Αν έχετε προϊόντα σε κάποιες ποσότητες που είναι μεγάλες μπορείτε να τις ανταλλάξετε με άλλους φίλους σας με άλλα πράγματα που εσείς μπορεί να μην έχετε.

Γάλα σε σκόνη 10 κιλά, είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.

Ζάχαρη, 20 κιλά. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α

Μέλι, 20 κιλά. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.

Ζυμαρικά, φασόλια, ρεβίθια, φακές, παξιμάδια, 10 κιλά για κάθε ενήλικα /χρόνο.

Πατάτες και κρεμμύδια.

Advertisement
ktimatologio

Φρούτα και Λαχανικά σε κονσέρβες, κομπόστες, αποξηραμένα κ.α.

Κρέας σε κονσέρβες, καπνιστά, λουκάνικα κ.α.

Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού

Λικέρ, κρασί, τσίπουρο.

Ελιές,

Τυρί,

Τουρσί

Βότανα:

ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλα, λεβάντα, φλαμούρι.

Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες».

 

Πηγή topontiki.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

14/03/26 11:13 πμ

Ποιος ήταν ο 18χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης που περιφρόνησε την αγχόνη των Άγγλων

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο