Γιατροί άρχισαν τις πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, για το οποίο ειδικοί λένε ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές. Το εμβόλιο ... Περισσότερα

Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες

Epilogestv

Epilogestv

Γιατροί άρχισαν τις πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα, για το οποίο ειδικοί λένε ότι μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.

Advertisement
 

Το εμβόλιο αυτό, που είναι γνωστό ως BNT116 και έχει αναπτυχθεί από την BioNTech, είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει το μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα (ΜΜΚΠ, NSCLC), το συνηθέστερο τύπο καρκίνου του πνεύμονα. Στόχος του είναι να εξαλείψει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει αυτά τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθεται.

Κλινική φάση Ι σε 7 χώρες

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 130 ασθενείς -από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο- θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί αγγελιοφόρο RNA (mRNA), όπως τα εμβόλια κατά της Covid-19, και λειτουργεί εφοδιάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα με καρκινικούς δείκτες από το ΜΜΚΠ για να εκπαιδεύσει τον οργανισμό ώστε να επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα που εκφράζουν αυτούς τους δείκτες.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον καρκίνο, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αντίθετα από τη χημειοθεραπεία.

Advertisement
ΔΕΗ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το εμβόλιο την Τρίτη, σημαδοτώντας ένα ορόσημο κρίσιμης σημασίας για τη μελέτη.

Ειδικοί, όπως ο καθηγητής ογκολογίας Σίοβ Μινγκ Λι του ιδρύματος University College London Hospitals, υπογραμμίζουν στην Guardian πως πρόκειται για την αρχή μιας «πολύ συναρπαστικής νέας εποχής» στην έρευνα για τον καρκίνο.

Ο βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή και υπογράμμισε ότι το εμβόλιο αυτό είναι δυνατό να σώσει χιλιάδες ζωές, σύμφωνα με τον Guardian.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

27/12/25 12:04 πμ

Το 116ο Κύπελλο Χριστουγέννων, αγώνας κολύμβησης, διεξήχθη στη Βαρκελώνη

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

27/12/25 12:03 πμ

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν βομβαρδισμούς στη Νιγηρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

27/12/25 12:01 πμ

Αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους λαμβάνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο (p)

26/12/25 11:59 μμ

Transfermarkt: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:12 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 27 Δεκεμβρίου

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

26/12/25 11:09 μμ

Δήμος Σερρών: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

26/12/25 11:14 μμ

Ζωντανεύοντας ξανά την ουσία της «Ζιζέλ» του Πετιπά

Σέρρες: Εντοπίστηκε το αυτοκίνητο του αγνοούμενου διοικητή του Πυροσβεστικού κλιμακίου Άνω Ποροΐων

26/12/25 11:58 μμ

Σέρρες: Βούλγαροι κυνηγοί βρήκαν ΙΧ στο Μπέλλες, εξετάζεται αν ανήκει στον αγνοούμενο διοικητή της Πυροσβεστικής

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

26/12/25 11:08 μμ

Στον ουρανό της Αθήνας 3.000 φαναράκια για τη «Νύχτα των Ευχών»

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα - Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

26/12/25 11:07 μμ

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα – Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν δύο άνδρες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

26/12/25 10:47 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης

26/12/25 10:45 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος, εικαστικός και γλύπτης Μιχάλης Κατζουράκης