26.5 C
Serres

Το εμβόλιο για τον HPV είναι εξίσου σημαντικό για γυναίκες και άντρες, επιβεβαιώνει μεγάλη πρόσφατη έρευνα

Date:

Ο εμβολιασμός αγοριών και ανδρών κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνους κεφαλής και τραχήλου και άλλες κακοήθειες, δείχνει μια νέα έρευνα, διευρύνοντας το ούτως ή άλλως αποδεδειγμένο όφελος του εμβολίου στην προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το εμβόλιο για τον HPV είναι εξίσου σημαντικό για γυναίκες και άντρες, επιβεβαιώνει μεγάλη πρόσφατη έρευνα
Bianca Hertz, 10, gets a dengue vaccine shot at a health center in Rio de Janeiro, Brazil, Friday, Feb. 23, 2024. The vaccine is available to children aged 10 to 14. (AP Photo/Silvia Izquierdo)

Ο HPV, ή ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, υπεύθυνη για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όμως συνδέεται επίσης και με μια σειρά από άλλες νεοπλασίες, όπως στο πέος, τον πρωκτό και τον κόλπο. Παράλληλα, ανιχνεύεται στην πλειοψηφία — έως και το 70% — των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, οι οποίοι, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτυχθούν σε άντρες παρά σε γυναίκες.

Το εμβόλιο για τον HPV, που αρχικά εγκρίθηκε για κορίτσια στην εφηβική ηλικία, προστατεύει από στελέχη του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τα ποσοστά του καρκίνου. Ωστόσο, αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις ότι το εμβόλιο προστατεύει και από άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η μελέτη σε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους είναι μια από τις πρώτες μακροπρόθεσμες αναλύσεις της πραγματικής επίδρασης του εμβολίου στην πρόληψη των καρκίνων της κεφαλής και του τραχήλου, των περιοχών του πρωκτού, του πέους, του αιδοίου, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Προηγούμενες μελέτες του εμβολίου είχαν επικεντρωθεί κυρίως στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε μια μεγάλη μελέτη του 2020 από τη Σουηδία, για παράδειγμα, τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν 47 ανά 100.000 σε εμβολιασμένες γυναίκες και 94 ανά 100.000 σε μη εμβολιασμένες γυναίκες.

Το εμβόλιο για τον HPV είναι εξίσου σημαντικό για γυναίκες και άντρες, επιβεβαιώνει μεγάλη πρόσφατη έρευνα

Η νέα αυτή μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην επικείμενη συνέλευση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) στο Σικάγο, περιλαμβάνει στοιχεία για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια εθελοντές μεταξύ 9 και 39 ετών, που εμβολιάστηκαν κατά του HPV από το 2010 και μετά, και περίπου ίσο αριθμό μη εμβολιασμένων εθελοντών. Το 44% του δείγματος είναι άνδρες.


Άνδρες – Γυναίκες

Οι εμβολιασμένοι άνδρες είχαν χαμηλότερα ποσοστά οποιουδήποτε καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV, σύμφωνα με την έρευνα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ASCO Δρ. Λιν Σούχτερ, παλαιότερα το κάπνισμα ήταν ο κύριος υπαίτιος πολλών καρκίνων – όπως οι καρκίνοι του στόματος και του λαιμού –, όμως σήμερα η κύρια αιτία είναι οι λοιμώξεις από τον HPV. «Η νέα μελέτη επεκτείνει όσα γνωρίζουμε και δείχνει ότι η πρόληψη της μόλυνσης με το εμβόλιο βοηθά στην πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV», πρόσθεσε.

«Θέλουμε οι άνδρες να σκέφτονται τον εμβολιασμό κατά του HPV όχι μόνο ως κάτι που προστατεύει τις γυναίκες, αλλά και τους ίδιους», δήλωσε ο Τζέφερσον Ντε Κλόε, ερευνητής στο τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας του πανεπιστημίου Τόμας Τζέφερσον, που συνυπογράφει την έρευνα.

Στο θέμα του εμβολιασμού και του ανδρικού πληθυσμού αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Οι εμβολιασμένες γυναίκες επίσης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV και, όπως ήταν αναμενόμενο, χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες.

Απορρόφηση του εμβολίου

Το εμβόλιο HPV της Merck εγκρίθηκε το 2006 για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 9 έως 26 ετών και το 2009 για αγόρια και άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Η πιο πρόσφατη έκδοση, το Gardasil 9, έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ από το 2018 για χρήση σε παιδιά και ενήλικες ηλικίας 9 έως 45 ετών.

Το εμβόλιο για τον HPV είναι εξίσου σημαντικό για γυναίκες και άντρες, επιβεβαιώνει μεγάλη πρόσφατη έρευνα
FILE – A doctor holds a vial of the human papillomavirus (HPV) vaccine Gardasil in Chicago on Aug. 28, 2006. Research published Thursday, May 23, 2024, by the American Society of Clinical Oncology suggests the HPV vaccine is preventing throat cancer in men, as well as cervical cancer in women, but fewer boys than girls are getting the shots in the United States. (AP Photo/Charles Rex Arbogast, File)

Άλλη μελέτη που θα παρουσιαστεί επίσης στη συνέλευση της ASCO διαπιστώνει ότι μεταξύ 2011 και 2020, η απορρόφηση του εμβολίου HPV στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 23,3% σε 43,0% του επιλέξιμου πληθυσμού, αφού βελτιώθηκε από 7,8% σε 36,4% στους άνδρες και από 37,7% σε 49,4% στις γυναίκες.

πηγή ertnews.gr


ΥγείαΤο εμβόλιο για τον HPV είναι εξίσου σημαντικό για γυναίκες και άντρες,...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τσίμπημα σφήκας: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Ένα τσίμπημα σφήκας, όμως, είναι από τα πιο επώδυνα...

Εκατό χιλιάδες οι ασθενείς με λεύκη στην Ελλάδα

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση...

Ο ιατρικός τουρισμός πρωταγωνιστεί και στις νέες τεχνολογίες

Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στις νέες...

Μεταμόσχευση μαλλιών το καλοκαίρι: Όσα διστάζετε να ρωτήσετε

Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να επωφεληθούν της καλοκαιρινής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα