Την Τρίτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για την άρση των μέτρων. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας από 4 Μαΐου.   Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Την Τρίτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για την άρση των μέτρων. Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα μας από 4 Μαΐου.

 

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται οι προτάσεις της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας, αλλά και της task force που έχει συγκροτηθεί για την άρση της καραντίνας. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί για μια σειρά από θέματα και οι σημερινές συσκέψεις θεωρούνται καθοριστικές, με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανακοινώσεις την Τρίτη και όχι αύριο Δευτέρα να είναι αυτή τη στιγμή πιθανό.

Όπως ήδη έχει παρουσιάσει το newsit.gr, η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσει η άρση των μέτρων θα είναι η 4η Μαΐου. Η άρση θα γίνεται σταδιακά, ανά μία ή δύο εβδομάδες και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου, όταν αναμένεται τελευταία να λειτουργήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.
Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τα SMS στο 13033, αλλά και οι βεβαιώσεις μετακίνησης θα αποτελέσουν παρελθόν από τις 4 Μαΐου, ενώ το σχέδιο τονίζεται πως θα είναι δυναμικό, θα επαναξιολογείται διαρκώς και είναι πολύ πιθανό κάποια περιοριστικά μέτρα να επανέλθουν ακόμη και σε τοπικό επίπεδο εάν διαπιστωθεί υποτροπή της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Όλα ανοιχτά για τα σχολεία

Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο “αγκάθι” ως προς τις τελικές αποφάσεις εξακολουθούν να είναι τα σχολεία και η επαναλειτουργία τους, με τα δύο γνωστά σενάρια να παραμένουν στο τραπέζι: είτε τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, του Γυμνασίου και των Δημοτικών σχολείων στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου), είτε τη λειτουργία μόνον των Λυκείων και των Γυμνασίων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο, το οποίο θα συνοδεύεται από παράταση του σχολικού έτους για τα Δημοτικά για περίπου τρεις εβδομάδες, έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων έχει κλειδώσει σε κάθε περίπτωση για το τελευταίο 10μερο του Ιουνίου. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

Advertisement
Family Kitchen

 

Τα καταστήματα εστίασης

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης, η επαναλειτουργία τους αφορά μόνο τα… τραπεζάκια έξω. Δηλαδή, να μην υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα σε κλειστούς χώρους, αλλά μόνο σε ανοιχτούς και πάλι με αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ενώ στις 4 Μαΐου, μαζί με την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία, θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και κουρεία και τα κέντρα αισθητικής.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, θα ισχύουν κανόνες υγιεινής και πρόληψης αντίστοιχοι με αυτούς που ισχύουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ (ανώτατος αριθμός πελατών ανά τ.μ.), ενώ ειδικά για τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής η προσέλευση των πελατών θα γίνεται με ραντεβού εκ των προτέρων για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Από τις 4 Μαΐου, εξάλλου, όπως έγινε γνωστό μετά από τηλεδιάσκεψη χθες του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού, θα επιτρέπεται η ατομική άθληση και προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

24/08/25 1:12 πμ

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα