19.7 C
Serres

Αβέβαιο το μέλλον της πατάτας στην Ορεινή και την Άνω Βροντού Σερρών

Date:

H αβεβαιότητα για το μέλλον της διάθεσης της παραγωγής πατάτας από τις ακριτικές κοινότητες της Ορεινής και της Άνω Βροντούς του Nομού Σερρών είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για τους πατατοπαραγωγούς της περιοχής.

 

Αβεβαιότητα, όμως, υπάρχει και για την οικονομική επιβίωσή τους, αφού λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος, εξαιτίας των φθηνότερων εισαγωγών πατάτας από τρίτες και άλλες χώρες, χιλιάδες τόνοι παρέμειναν και φέτος είτε αδιάθετοι, είτε πωλήθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές, είτε σάπισαν στις αποθήκες.

«Όταν το κόστος για την καλλιέργεια ανέρχεται στα 600 με 700 ευρώ το στρέμμα και η τιμή που δώσαμε στους εμπόρους, για να μην πετάξουμε το προϊόν, κυμάνθηκε στα 8-15 λεπτά το κιλό, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής μας.

Ο μικρότερος παραγωγός έχει ζημιωθεί με 10.000-15.000 ευρώ», δηλώνει ο Νικόλαος Χαλάτσης, μέλος της ομάδας 30 πατατοπαραγωγών στην Α. Βροντού. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι αντοχές των παραγωγών έχουν εξαντληθεί και πως εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι η τελευταία χρονιά που θα καλλιεργήσουν.

«Τα στρέμματα μειώθηκαν, αρκετοί παραγωγοί δεν κατάφεραν να καλλιεργήσουν, ενώ όσοι απέμειναν ξεκίνησαν σπορές με δάνεια και πίστωση από τους γεωπόνους, όταν ακόμα χρωστούν τα περσινά εφόδια», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλάτσης.

Την ίδια ώρα, ζητά τη στήριξη του κράτους για τους παραγωγούς που διαμένουν στις ορεινές και ακριτικές περιοχές και κίνητρα για την παραμονή τους στο χωράφι που θα τους κάνουν ανταγωνιστικούς απέναντι σε ξένους συναδέλφους τους, όπως επαρκείς ελέγχους για τις παράνομες ελληνοποιήσεις πατάτας, μείωση στις τιμές των καυσίμων, των γεωργικών εφοδίων, στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και φοροαπαλλαγές.

Στις παραπάνω ορεινές περιοχές, η πατάτα αποτελεί μονοκαλλιέργεια, για αυτό και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Καλλιεργούνται περίπου 3.500 στρέμματα, με φθίνουσα πορεία, και η συνολική παραγωγή κυμαίνεται στους 10.000-12.000 τόνους ετησίως.





 Αγροτικές Αγορές

Το πρόβλημα της διάθεσης πατάτας, αλλά και άλλων προϊόντων θα μπορούσε να επιλυθεί με τις «Αγροτικές Αγορές», όπου οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων, δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονικής στο Τμήμα Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Συνεταιρισμών, Χρήστος Καμενίδης.

«Εάν είχε υπογραφεί η ΚΥΑ, στον νόμο για τις αγορές παραγωγών, που διακρίνεται από τις Λαϊκές Αγορές, πολλά αγροτικά προϊόντα θα μπορούσαν να απορροφηθούν πολύ γρήγορα και δεν θα έμεναν αδιάθετα, ούτε οι παραγωγοί θα πάλευαν για την επιβίωσή τους», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Καμενίδης ήταν από τους πρώτους που ανέλαβε πρωτοβουλία το 2012 για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ξεκινώντας από τις πατάτες Σερρών και Δράμας, η οποία είχε μείνει γνωστή ως το «κίνημα της πατάτας». Η συγκεκριμένη δράση για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων συνεχίζεται έως σήμερα και κάθε Παρασκευή, στη Θεσσαλονίκη.

 

ypaithros.gr

ΠολιτικήΑγροτικάΑβέβαιο το μέλλον της πατάτας στην Ορεινή και την Άνω Βροντού Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΥΠΕΝ: Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Αφορά όλους τους επαγγελματίες αγρότες Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος...

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα