Βαρύ αποτύπωμα στην ψυχική υγεία του παιδιού θα αφήσει η ανατροφή με σκληρές και κακοποιητικές συμπεριφορές. Διαβάστε τί έδειξε σχετική έρευνα Στο μονοπάτι που οδηγεί στην κατάθλιψη θα ωθήσουν το ... Περισσότερα

Αυστηροί γονείς: Μπορούν να οδηγήσουν το παιδί στην κατάθλιψη – Τι έδειξε έρευνα

Epiloges Press

Epiloges Press

Βαρύ αποτύπωμα στην ψυχική υγεία του παιδιού θα αφήσει η ανατροφή με σκληρές και κακοποιητικές συμπεριφορές. Διαβάστε τί έδειξε σχετική έρευνα

Advertisement
 

Στο μονοπάτι που οδηγεί στην κατάθλιψη θα ωθήσουν το παιδί τους γονείς με σκληρές συμπεριφορές -συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής βίας-, μέσα από αλλαγές που αποτυπώνονται στο DNA του και αυξάνουν τον βιολογικό κίνδυνο για την ψυχική διαταραχή στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

«Διαπιστώσαμε ότι η ανατροφή που γίνεται αντιληπτή ως σκληρή από το παιδί, η οποία εμπεριέχει επιβολή σωματικής τιμωρίας και ψυχολογική χειραγώγηση, μπορεί να εισαγάγει ένα επιπλέον σύνολο οδηγιών ως προς το πώς να διαβαστεί ένα γονίδιο για να ενσωματωθεί στο DNA. Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι αυτές οι αλλαγές προδιαθέτουν το παιδί στην κατάθλιψη, κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό αν τα παιδιά έχουν ανατραφεί με υποστηρικτικές συμπεριφορές» σχολίασε η Δρ Evelien Van Assche κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευροψυχοφαρμακολογίας (European College of Neuropsychopharmacology/ECNP) στη Βιέννη.

Αυξημένα ποσοστά μεθυλίωσης

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο συγκέντρωσε ένα σύνολο 44 έφηβων παιδιών ηλικίας 12-16 ετών, με τα 21 να σχηματίζουν την ομάδα θετικής γονεϊκής ανατροφής μέσα από αναφορές για υποστηρικτικές συμπεριφορές, εξασφάλιση αυτονομίας κ.ο.κ. και τα 24 να διαμορφώνουν την ομάδα αρνητικής (σκληρής) ανατροφής που χαρακτηρίστηκε από χειριστική συμπεριφορά, σωματικές τιμωρίες, υπερβολική αυστηρότητα κ.α.. Και στις δύο ομάδες υπήρχαν 11 αγόρια ενώ παρατηρήθηκε ότι πολλά παιδιά από την ομάδα της σκληρής ανατροφής είχαν πρώιμες ενδείξεις κατάθλιψης.

Μετρώντας την έκταση της μεθυλίωσης σε περισσότερα από 450.000 σημεία στο DNA κάθε παιδιού, διαπίστωσαν ότι ήταν σημαντικά αυξημένη στα παιδιά της αυστηρής ανατροφής. Αν και η μεθυλίωση αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία μια μεθυλική ομάδα (CH3) προστίθεται στο DNA και έτσι γίνεται δυνατή η μεταβολή της γονιδιακής λειτουργίας -πώς διαβάζονται δηλαδή οι οδηγίες που είναι εγγεγραμμένες στο DNA- χωρίς να μεταβάλλεται η αλληλουχία του γενετικού υλικού, όταν συμβαίνει σε μεγαλύτερα ποσοστά προάγει την εκδήλωση κατάθλιψης.

Σύμφωνα με τη Δρ Van Assche, προηγούμενες έρευνες σε ομοζυγωτικά (πανομοιότυπα) δίδυμα έδειξαν ότι το παιδί που διαγνώστηκε με μείζονα κατάθλιψη είχε μεγαλύτερη έκταση μεθυλίωσης στα περισσότερα από τα εκατοντάδες χιλιάδες σημεία του DNA που έλεγξαν στην προκείμενη μελέτη.

«Το DNA παραμένει το ίδιο αλλά αυτές οι πρόσθετες χημικές ομάδες επηρεάζουν τον τρόπο που διαβάζει τις οδηγίες. Οι έφηβοι που περιέγραψαν σκληρότερο μοτίβο ανατροφής παρουσίασαν καταθλιπτικές τάσεις και θεωρούμε ότι είναι τάσεις που έχουν ενσωματωθεί στο DNA τους μέσω της αυξημένης έκτασης της μεθυλίωσης» εξήγησε η Δρ Van Assche προσθέτοντας πως, εάν επιβεβαιωθεί η σύνδεση από κλινικά διαγνωσμένη κατάθλιψη στο μέλλον, η μεθυλίωση να αποτελέσει έναν προγνωστικό δείκτη για την ψυχική διαταραχή σε παιδιά.

Advertisement
MEGA

Ευθύνεται το στρες

Μια άλλη διάσταση που δίνει στα συμπεράσματα η καθηγήτρια εμπλέκει το άγχος και την πίεση που ασκεί στον οργανισμό. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στην παρούσα μελέτη διερευνήσαμε τον ρόλο της σκληρής ανατροφής αλλά είναι πιθανό οποιοδήποτε έντονο στρες να οδηγεί σε τέτοιες αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA. Ετσι, σε γενικές γραμμές, το στρες στην παιδική ηλικία ενδεχομένως να πυροδοτεί μια γενική τάση προς την κατάθλιψη στη μετέπειτα ζωή, μεταβάλλοντας τον τρόπο ανάγνωσης από το DNA. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα».

Πηγή ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Γυμνασίων μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 11:11 πμ

Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπροστά στο Διοικητήριο Σερρών – video

Τρακτέρ μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών - video

18/12/25 10:56 πμ

Τρακτέρ το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή η διανομή των διατακτικών επιταγών - video

18/12/25 10:36 πμ

Δήμος Σερρών: Την Παρασκευή 19/12 η διανομή των διατακτικών επιταγών – video

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων - video

18/12/25 10:29 πμ

Αλ. Χανλής: Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών είπε όχι στο μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων – video

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

18/12/25 10:08 πμ

Ολοκληρώνεται ο κύκλος του ευρωπαϊκού δικτύου ‘’BREAKING ISOLATION – Σπάζοντας την Απομόνωση’’ 

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

18/12/25 9:58 πμ

Κέντρο ΚΠΚΜ : Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς στη Λέσχη Αξιωματικών

Σε γιορτινό κλίμα η πόλη των Σερρών – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

18/12/25 9:53 πμ

Σέρρες: Σε γιορτινό κλίμα η πόλη – Συνεχίζονται οι χριστουγεννιάτικες δράσεις της «Πολιτείας των Ευχών»

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

18/12/25 9:44 πμ

Η METLEN αναλαμβάνει την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την EDF power solutions UK

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης