Η πόλη έχει «πλημμυρίσει» με ψάρια τέσσερις φορές τα τελευταία 30 χρόνια – Oι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν πειστική εξήγηση για το φαινόμενο Βροχή από ζωντανά ψάρια έπεσε σε ... Περισσότερα

Αυστραλία

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Η πόλη έχει «πλημμυρίσει» με ψάρια τέσσερις φορές τα τελευταία 30 χρόνια – Oι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν πειστική εξήγηση για το φαινόμενο

Βροχή από ζωντανά ψάρια έπεσε σε απομονωμένη πόλη της Αυστραλίας, η οποία έχει «πλημμυρίσει» τέσσερις φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε το 2010.

Η βροχή από ψάρια έπεσε στη μικρή πόλη Lajamanu, μια μικρή κοινότητα στην άνυδρη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας. Εντύπωση προκαλεί ότι η πόλη βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πλησιέστερη ακτογραμμή.

«Είδα μια μεγάλη καταιγίδα να πλησιάζει στην κοινότητά μου και νόμιζα ότι ήταν απλώς βροχή», είπε στο ABC News ο Andrew Johnson Japanangka, κάτοικος της πόλης και μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της κεντρικής ερήμου. «Όταν όμως άρχισε να βρέχει, είδα να πέφτουν και ψάρια », πρίσθεσε.

Ο ιχθυολόγος του Μουσείου Κουίνσλαντ Τζεφ Τζόνσον διαπίστωσε ότι από «έβρεξε» αυστραλιανή πέρκα σε μέγεθος παιδικής παλάμης. Η βροχή έγινε τη νύχτα και ο κόσμος τα είδε το πρωί, σκορπισμένα σε όλη την πόλη. Πολλά από τα ψάρια ήταν ζωντανά.

Μέχρι στιγμής, το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί. Η πόλη δέχθηκε βροχή από ψάρια τη δεκαετία του 1980, το 2004 και το 2010. Την τελευταία φορά που συνέβη, τα ψάρια που έπεσαν πάνω από την πόλη είχαν το ίδιος μέγεθος.

Το Lajamanu βρίσκεται πολύ μακριά από κάθε μεγάλο όγκο νερού και στην άκρη της ερήμου. Σύμφωνα με άλλη θεωρία λέει ότι το ψάρι δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά έφτασε στην πόλη μετά από πλημμύρα.

Ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτοφανές

Advertisement
Family Kitchen

Το φαινόμενο της πτώσης ψαριών από τον ουρανό είναι ασυνήθιστο, αλλά όχι πρωτοφανές. Ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βροχής με βατράχια, νυχτερίδες, σκουλήκια ή αράχνες. Ο ακριβής λόγος δεν είναι γνωστός. Βασική θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα μπορεί να παρασύρθηκαν από μια δίνη νερού – μια στήλη αέρα που μοιάζει με ανεμοστρόβιλο που σχηματίζεται πάνω από το νερό και μετέφερε τα ψάρια σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, μέσα από την ατμόσφαιρα.

«Έχουμε δει μικρές λίμνες να αδειάζουν πρακτικά από το νερό από έναν ανεμοστρόβιλο που πέρασε από την περιοχή», δήλωσε ο Έρνεστ Άτζι από το Πανεπιστήμιο Purdue. «Δεν θα ήταν λοιπόν παράλογο να “βρέχει” βατράχους (ή άλλα πλάσματα) από τον ουρανό».

Ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στην πόλη Texarkana του Τέξας, το 2021. Σε εκείνη την περίπτωση, διατυπώθηκε μια άλλη θεωρία, σύμφωνα με την οποία τα πουλιά έφτυναν έφτυσαν τα ψάρια όταν πετούσαν πάνω από την πόλη. Η ίδια εξήγηση δόθηκε το 2022 όταν χιλιάδες γαύροι έπεσαν από τον ουρανό πάνω από το Σαν Φρανσίσκο το 2022.

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κοπή βασιλόπιτας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ) - video

02/02/26 11:18 μμ

Η κοπή βασιλόπιτας του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών (ΚΕ.Θ.Ι.Σ) – video

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά: Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες - video

02/02/26 11:10 μμ

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά: Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες – video

"Φωτιά και ατσάλι": Εντυπωσιακή άσκηση πυρός Leopard 2 HEL - video

02/02/26 11:01 μμ

“Φωτιά και ατσάλι”: Εντυπωσιακή άσκηση πυρός Leopard 2 HEL – video

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα

02/02/26 10:53 μμ

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο του δήμου βούλιαξε σε τρύπα – “Εντυπωσιακό σιντριβάνι” έλουσε διαμέρισμα – video

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών - video

02/02/26 10:42 μμ

Διπλό μήνυμα ενίσχυσης και στήριξης προς τους αστυνομικούς των Σερρών – video

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών - video

02/02/26 10:30 μμ

Βασιλόπιτα με χαμόγελα και συναδελφικότητα από τον Σύλλογο Αποκλειστικών Νοσοκόμων Σερρών – video

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

02/02/26 10:03 μμ

Ο Σύλλογος Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης τιμά την 113η επέτειο της μάχης στα Πλατανούδια

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

02/02/26 9:57 μμ

Χατζηβασιλείου: Οι NAVTEX δεν εκδίδονται για προβολή ανυπόστατων διεκδικήσεων και παράλογων θέσεων – Ο διάλογος σημαίνει αυτοπεποίθηση

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI

02/02/26 9:41 μμ

Η METLEN επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο για το πρόγραμμα FDI: – Με επιτυχία η παράδοση 2 συστημάτων πλατφόρμας για τις φραγάτες

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

02/02/26 9:34 μμ

Η ΜΗΔΙΚΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ζητά να προσλάβει Υπεύθυνο Προγραμματισμού Συγκομιδής & Μεταφοράς Μηδικής

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

02/02/26 9:29 μμ

H Πειραιώς αναδείχθηκε AI/Data Team of the Year και το 2026

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

02/02/26 9:24 μμ

ΔΕΗ Fiber: Σε νέες περιοχές σε όλη την Ελλάδα το FTTH ίντερνετ από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα