Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά.   ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τον Σεπτέμβριο έρχεται το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, ενώ οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες σε πέντε από επτά.

 

 

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο φετινό Εξοικονομώ κατ’ οίκον θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 70.000 ευρώ.

Οπως αναφέρεται και πιο πάνω, το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να εντάξει και άλλους δικαιούχους, θα μειώσει τις εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 και ταυτόχρονα θα αυξήσει το… ταβάνι των εισοδημάτων, με επικρατέστερο ποσό αυτό των 70.000 ευρώ. Παράλληλα, θα δοθεί ένα μπόνους έως και 15% στις κατηγορίες με χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες Η και Ζ, οι οποίες είναι οι παλαιές κατοικίες προ του 1980 και θα γίνει διεύρυνση των επιλέξιμων παρεμβάσεων. Δηλαδή πέρα από κουφώματα, θέρμανση κ.λπ., το ΥΠΕΝ εξετάζει να χρηματοδοτηθούν και άλλες κατηγορίες όπως τα φωτοβολταϊκά, καθώς και άλλα «πράσινα» εργαλεία. Σημαντική παρέμβαση είναι όμως και το επιπλέον ποσοστό επιδότησης που θα λάβουν Μεγαλόπολη και Κοζάνη, δεδομένου ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία μετάβασης χωρίς την εξάρτηση από το λιγνίτη και η κυβέρνηση επιθυμεί να στηρίξει τις περιοχές με κάθε μέσο.

 

Κερδισμένοι θα είναι όσοι ιδιοκτήτες ζουν σε κατοικίες που χτίστηκαν προ το 1980 καθώς το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που έχουν χτιστεί πριν από πολλές δικαετίες.

Ετσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ.

Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.

Advertisement
Family Kitchen

Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.

Τι εργασίες θα περιλαμβάνει

* Αντικατάσταση κουφωμάτων.

* Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

* Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/ στέγης και της πιλοτής.

* Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.

* Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

Φανοποιοί Ν. Σερρών - Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

15/09/25 8:38 μμ

Φανοποιοί Ν. Σερρών – Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 - Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

15/09/25 8:33 μμ

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 – Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

15/09/25 8:25 μμ

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών, σε Λευκώνα, Χριστός και Μελενικιώτικα, με έργα 2.500.000€

15/09/25 8:18 μμ

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών με έργα 2.500.000€