Τι αναφέρουν 700 επιδημιολόγοι σε έρευνα των New York Times για την επιστροφή στην κανονικότητα   Αργεί ακόμη η επιστροφή στην κανονικότητα προ κορονοϊού σύμφωνα με επιδημιολόγους, καθώς θεωρούν ότι ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τι αναφέρουν 700 επιδημιολόγοι σε έρευνα των New York Times για την επιστροφή στην κανονικότητα

 

Αργεί ακόμη η επιστροφή στην κανονικότητα προ κορονοϊού σύμφωνα με επιδημιολόγους, καθώς θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αρχίσει να γίνεται μόλις εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σε άτυπη έρευνα των New York Times, 700 επιδημιολόγοι μίλησαν για την πορεία της πανδημίας, με τους μισούς να θεωρούν ότι θα άλλαζαν τη συμπεριφορά τους μόλις εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Ένα μικρότερο ποσοστό δήλωσε ότι με δεδομένο ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, θα ήταν ασφαλές για τους Αμερικανούς να αρχίσουν να ζουν πιο ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι: «Είμαι αισιόδοξη ότι τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου σημαίνουν ότι θα επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα έως ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε η Kelly Strutz, επίκουρη καθηγήτρια στο Michigan State University.

 

Οι περισσότεροι ωστόσο επισήμαναν ότι, ακόμη και με τον εμβολιασμό, θα χρειαζόταν πιθανότατα ένας χρόνος ή και περισσότερο για επανεκκίνηση με ασφάλεια πολλών δραστηριοτήτων, ενώ ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο covid – free παρελθόν.

Ο Karin Michels, καθηγητής επιδημιολογίας στο UCLA, είπε ότι μπορεί να περάσουν πιθανότατα πολλά χρόνια έως ότου είναι αρκετά ασφαλές για να επιστρέψει στον τρόπο ζωής που είχε. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», πρόσθεσε.

Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για πολλές άγνωστες μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων του πόσο διαρκεί η ανοσία, πώς μπορεί να μεταλλαχθεί ο ιός, τις προκλήσεις της διανομής εμβολίων και την πιθανή απροθυμία να δεχτούν το εμβόλιο ορισμένες ομάδες.

 

Οι ίδιοι ζουν με αυστηρές προφυλάξεις, πολύ πιο αυστηρές από εκείνες πολλών απλών Αμερικανών. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις έχουν εξελιχθεί από την περασμένη άνοιξη, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός και τι τον αποτρέπει.

Οι επιστήμονες ρωτήθηκαν ποιες δραστηριότητες έκαναν ή ποιες θα έκαναν, εάν χρειαζόταν, τις τελευταίες 30 ημέρες. Από τις 23 αυτές δραστηριότητες, μόνο σε τρεις οι επιδημιολόγοι απάντησαν θετικά σε ποσοστό πάνω από 50%: Έξοδος για μικροδουλειές σε παντοπωλείο ή φαρμακείο, μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις και βόλτα ή συνάντηση με φίλους σε εξωτερικό χώρο.

Στον αντίποδα, κάτω από το 4% των ερωτηθέντων παραβρέθηκε σε τελετή όπως γάμο ή κηδεία, συναντήθηκε με κάποιον που δεν γνωρίζει καλά ή παρακολούθησε συναυλία.

Την ίδια ώρα τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζει να περάσουν τα Χριστούγεννα, το Χανουκά ή άλλες χειμερινές διακοπές μόνο με μέλη του νοικοκυριού του ή να μην γιορτάσει καθόλου.

Οι επικίνδυνες και οι λιγότερο επικίνδυνες δραστηριότητες, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους:

 

Λιγότερο επικίνδυνες

 

1. Μεταφορά αλληλογραφίας χωρίς προφυλάξεις (75%)

2. Πεζοπορία ή συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με φίλους (72%)

3. Επίσκεψη σε μπακάλικο ή φαρμακείο (46%)

Περισσότερο επικίνδυνες

 

1. Φαγητό στο εσωτερικό εστιατορίου (44%)

2. Παρακολούθηση γάμου ή κηδείας (43%)

3. Παρακολούθηση συναυλιών ή αγώνων (35%)

Advertisement
Babis

Στο μεταξύ, πολλοί επιδημιολόγοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους ότι τα μηνύματα των Αρχών για τη δημόσια υγεία δεν ήταν αποτελεσματικά και ένα αυξανόμενο κομμάτι των Αμερικανών φάνηκε να δυσπιστεί με την επιστήμη.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

«Περιμένω ότι η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της καθημερινής μου ζωής, ακόμα και μετά την εφαρμογή ενός εμβολίου», δήλωσε η Amy Hobbs, ερευνητική συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins.

Παράλληλα, μεγάλο ποσοστό ανέφερε πως θα συνεχίσει την τηλεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ η χειραψία και οι αγκαλιές θα είναι πιο σπάνιες για μερικούς επιστήμονες.

Η ζωή μετά το εμβόλιο

«Εάν εμβολιάζοταν πάνω από το 50% του πληθυσμού, θα αισθανόμουν λίγο λιγότερο αγχωμένος και ανήσυχος όταν ξεκινούσα να κάνω λάθη που συνήθως κάνω. Ίσως να νοιώσω άνετα να φάω σε ένα εστιατόριο ή να δω ξανά φίλους αν αυτό είναι δυνατό», Vijaya L. Seegulam, διευθύντρια ερευνητικού έργου, Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Μόλις εγώ και η οικογένειά μου εμβολιαστούμε, θα άλλαζα κάποιες συμπεριφορές, εκτός από το να βρεθώ σε πλήθος ή να παρακολουθήσω εκδηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί το 80% των Αμερικανών», Julie Bettinger, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Britsh Columbia.

Ερωτηματικά για την επιστροφή στην κανονικότητα

«Για μερικούς, δυστυχώς έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, και εξαιτίας αυτού, θα περάσουν δύο έως τρία χρόνια πριν τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό για τους υπόλοιπους προσεκτικούς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ», Cathryn Bock, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Wayne State.

«Πιστεύω ότι η ευρεία διαθεσιμότητα εμβολίων θα οδηγήσει στην περαιτέρω χαλάρωση των περισσότερων προφυλάξεων έως τα μέσα ή τα τέλη του καλοκαιριού του 2021», Michael Webster-Clark, μεταδιδακτορικός ερευνητής, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι θα επιστρέψουμε στην παλιά καθημερινότητα, αλλά νομίζω ότι νέα προληπτικά μέτρα που έπρεπε να υιοθετήσουμε, όπως οι μάσκες, θα γίνουν μέρος της νέας “φυσιολογικής ζωής”», Marilyn Tseng, επίκουρη καθηγήτρια Cal Poly.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

01/02/26 9:07 μμ

Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης, για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το "Ferto" »

01/02/26 8:56 μμ

Akylas για Eurovision 2026: «Η μητέρα μου έκλαιγε στις Σέρρες δύο μέρες όταν άκουσε το “Ferto” »

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

01/02/26 8:37 μμ

Κατερίνη: Ληστεία με λεία κοσμήματα αξίας χιλιάδων ευρώ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

01/02/26 8:31 μμ

Συζήτηση Πιερρακάκη-Σαντέλ για την οικονομία, τις ανισότητες, την αξιοκρατία και τις ψηφιακές προκλήσεις

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

01/02/26 8:18 μμ

Σέρρες: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 39χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο – Συνελήφθη ο οδηγός

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του - Γιατί έχει 28 ημέρες

01/02/26 8:10 μμ

Φεβρουάριος ή Φλεβάρης: Από πού πήρε το όνομά του – Γιατί έχει 28 ημέρες

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό - Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

01/02/26 8:09 μμ

Λαϊλιάς Σερρών: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα στο χιονοδρομικό – Δεν είχαν βάλει αντιολισθητικές αλυσίδες

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο