Με τεχνολογίες αιχμής, που αξιοποιούν τις σημαντικές καινοτομίες και ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παράγονται στο εργαστήριο και με εμβληματικό στόχο την παραμονή των λαμπρών μυαλών στην Ελλάδα,   αλλά και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Με τεχνολογίες αιχμής, που αξιοποιούν τις σημαντικές καινοτομίες και ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία παράγονται στο εργαστήριο και με εμβληματικό στόχο την παραμονή των λαμπρών μυαλών στην Ελλάδα,

 

αλλά και τον επαναπατρισμό -μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας- νέων επιστημόνων, που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της κρίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και καθίσταται σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Η Ομάδα Αεροδυναμικού Σχεδιασμού μη-Επανδρωμένων Αεροχημάτων του καθηγητή Κύρου Υάκινθου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, ξεκίνησε τις ερευνητικές της δραστηριότητες το 2011, στοχεύοντας στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τις πτητικές δοκιμές συστημάτων σταθερής πτέρυγας και μεγάλου βάρους απογείωσης.

«Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV», ενημέρωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου.

«Για άλλη μία φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί σε δράσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας και κοινωνικής παρέμβασης, με τις ερευνητικές δραστηριότητες της Ομάδας Αεροδυναμικού Σχεδιασμού μη-Επανδρωμένων Αεροχημάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του υπουργού.

 

[pro_ad_display_adzone id=”74451″]

«Τα αεροχήματα σχεδιάζονται στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων από την ΕΕ, την Ελλάδα και την Βιομηχανία σε συνεργασία και με άλλα ΑΕΙ της χώρας. Οι αποστολές στις οποίες μπορούν να επιχειρούν τα αεροχήματα είναι πλήρως συμβατές με τις ανάγκες της πατρίδας μας, όπως χρήση σε θέματα πολιτικής προστασίας, πρόληψη- αποτίμηση φυσικών καταστροφών, επιτήρηση μεγάλων χερσαίων και θαλασσίων εκτάσεων, μεταξύ άλλων», εξήγησε.

Η ομάδα αποτελείται από καθηγητές και διπλωματούχους μηχανικούς -πάνω από 25 άτομα εμπλέκονται σε αυτήν την εφαρμοσμένη έρευνα- εστιάζοντας σε σύγχρονες καινοτόμες σχεδιάσεις υψηλής αεροδυναμικής απόδοσης, με κατάλληλα επιλεγμένα συστήματα και αισθητήρες ελέγχου, αντίληψης περιβάλλοντος, τηλεμετρίας και επικοινωνιών.

Advertisement
Babis

Τα μη-επανδρωμένα αεροχήματα φτάνουν στο επίπεδο των πειραματικών πρωτότυπων και στη συνέχεια η βιομηχανία τα καθιστά προϊόντα, αποδίδοντας τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο ΑΠΘ.

«Το ΑΠΘ έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και την υποστηρίζει, όπως και όλες τις ερευνητικές προσπάθειες που αναπτύσσονται σε αυτό και έχουν θετικό αντίκτυπο στην πατρίδα μας, στις νέες γενιές επιστημόνων υψηλής κατάρτισης και στην οικονομία. Συγχαίρουμε την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Κύρου Υάκινθου, για την όλη δραστηριότητά της, που το έργο της έτυχε μνείας στη Βουλή των Ελλήνων», επισήμανε ο πρύτανης. «Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες, οι οποίες εκτός από την έντονη ερευνητική δραστηριότητα, συμβάλλουν έμπρακτα στη διατήρηση εντός Ελλάδας νέων επιστημόνων, οι οποίοι εκπληρώνουν πλέον τα όνειρά τους στον τόπο τους», υπογράμμισε, δηλώνοντας υπερήφανος που «οι δραστηριότητες της Ομάδας έχουν καταστήσει το ΑΠΘ σημείο αναφοράς στα UAVs».

Από το 2016 μέχρι σήμερα η ομάδα έχει παρουσιάσει τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα -το RX1, to RX-3 και το RX-4 – τα οποία καλύπτουν ένα εύρος αποστολών επιτήρησης, πολιτικής προστασίας, έρευνας και διάσωσης, με αυτονομία στον αέρα από δύο έως και 16 ώρες, αναπτύσσοντας σχεδιαστικές καινοτομίες, όπως κάθετη απο/προσγείωση, με σταθερή πτέρυγα, και γεωμετρίες blended-wing-body, οι οποίες προσφέρουν υψηλές πτητικές αποδόσεις και ευκολία στη χρήση.

Σμαρώ Αβραμίδου

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα