Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες, άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να ... Περισσότερα

Βάσεις 2023: Πώς θα κινηθούν σε 80 περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων

Epiloges Press

Epiloges Press

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες, άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023.

Advertisement
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά, θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και να αναμένεται να ξεπεράσει τις 20.000.

Στον πίνακα που ακολουθεί, θα δείτε τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 σε 80 περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων. Ενδεικτικά, στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόμενη βάση στη Νομική Αθήνας θα κυμανθεί μεταξύ 17900 – 18100 μορίων, η Νομική Θεσσαλονίκης μεταξύ 17100 – 17300 μορίων και η Ψυχολογία Αθήνας μεταξύ 17350-17550 μορίων

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόμενη βάση στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 18300 – 18500 μορίων και η σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ μεταξύ 18000 – 18200 μορίων.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η αναμενόμενη βάση στην Ιατρική Αθήνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 18600 – 18800 μορίων και η Ιατρική Θεσσαλονίκης μεταξύ 18350 – 18550 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αθήνας ΟΠΑ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 17650 – 17850 και η σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ μεταξύ 17200 – 17400.

Βάσεις 2023: Πώς θα κινηθούν σε 80 περιζήτητες σχολές όλων των πεδίων

Οι πίνακες δημοσιεύτηκαν στη εφημερίδα “Τα Νέα”

Τα άριστα γραπτά και οι χειρότερες επιδόσεις

Ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία στις βαθμολογίες των φετινών Πανελληνίων, καταγράφεται στα Μαθηματικά, την Ιστορία, την Οικονομία, τη Χημεία και τη Φυσική.

Advertisement

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε: «Στην Ιστορία έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Βλέπετε εκτός του μέσου όρου που είναι 10,9 αισθητά χαμηλότερες από πέρυσι, έχουμε το 76% των παιδιών να έχουν γράψει κάτω από τη βάση. Και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Στα Λατινικά οι επιδόσεις ήταν πολύ καλύτερες. Μεγάλη διαφορά υπάρχει στους μέσους όρους και αυτό τελικά δίνει ένα γενικό μέσο όρο του παιδιού από 11,35 που ήταν πέρυσι στο 11,73 που είναι φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε οι βάσεις να κινηθούν ανοδικά σε όλο το πρώτο πεδίο».

Τα περισσότερα άριστα γραπτά, εντοπίζονται στα Λατινικά, την Πληροφορική και τη Βιολογία.

Ο ίδιος μίλησε και για αύξηση των αριστούχων, αλλά και μείωση του μέσου όρου, σημειώνοντας: «Κάποια παιδιά δεν τα κατάφεραν στις σπουδές Υγείας. Είναι εντυπωσιακό ότι στη Φυσική για πρώτη φορά έχουμε μέσο όρο κάτω από τη βάση 9,97, σε σχέση με το 10,30 που είχαμε πέρυσι. Επίσης για πρώτη φορά οι επιδόσεις στη Φυσική και στη Χημεία, είναι χειρότερες από τις επιδόσεις των παιδιών του δεύτερου πεδίου.

Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα που έχει να κάνει με το ότι κάποιοι υποψήφιοι που έχασαν έδαφος στη διάρκεια της πανδημίας, λ.χ. στα Μαθηματικά, προτίμησαν να πάνε στο τρίτο πεδίο για να γλιτώσουν από τα Μαθηματικά που είναι το δύσκολο μάθημα. Ως εκ τούτου, έπεσαν οι μέσοι όροι αυτού του πεδίου και ο μέσος όρος είναι 11,6 – 13 ενώ πέρυσι ήταν 12 – 13. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των ιατρικών -που μπορεί να έχουν σταθερότητα- υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξεως των 50 μορίων (…)».

Πηγή: newsit.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ - Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα - video

02/12/25 8:17 μμ

Σέρρες: Στις πλατείες των χωριών τα τρακτέρ – Ξεκινάνε αύριο για Προμαχώνα – video

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου - Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

02/12/25 8:06 μμ

Απομακρύνονται δυο δέντρα από την οδό Γ. Παπανδρέου – Θα ακολουθήσει αποκατάσταση του πεζοδρομίου

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

02/12/25 8:00 μμ

Τα 30 χρόνια παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και στήριξης στο πένθος σε παιδιά και εφήβους, γιόρτασε η «Μέριμνα»

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

02/12/25 7:57 μμ

Επιστροφή στο γήπεδο χωρίς Περσίδη ο ΠΑΟΚ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

02/12/25 7:55 μμ

Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

02/12/25 7:55 μμ

Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

02/12/25 7:54 μμ

Η μικροβιακή αντοχή είναι πιο εκτεταμένη από όσο γνωρίζουμε

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ - Κλείνει η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

02/12/25 7:54 μμ

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας και ΟΠΕΚΑ – Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

02/12/25 7:53 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές της Αττικής αύριο Τετάρτη

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

02/12/25 7:51 μμ

Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Νιγηρίας μετά τις μαζικές απαγωγές

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο

02/12/25 7:50 μμ

Μπενφίκα: Κοντά σε συμφωνία με τον Γκερέιρο

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας Κάντρι Μουσικής επιστρέφει στο Λας Βέγκας

02/12/25 7:49 μμ

Η τελετή απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας Κάντρι Μουσικής επιστρέφει στο Λας Βέγκας