Τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαντορίνη από το ηφαίστειό της εξετάζει το BBC, ομάδα του οποίου βρέθηκε στο δημοφιλές ελληνικό νησί, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ... Περισσότερα

BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;

Epilogestv

Epilogestv

Τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαντορίνη από το ηφαίστειό της εξετάζει το BBC, ομάδα του οποίου βρέθηκε στο δημοφιλές ελληνικό νησί, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, κάτω από τα φημισμένα χωριά της Σαντορίνης, πάνω στα οποία έχει «χτιστεί» μία παγκοσμίου φήμης τουριστική βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων, υπάρχει ο κίνδυνος μιας πανίσχυρης έκρηξης.

Η ομάδα του BBC News πέρασε μια μέρα στο ερευνητικό πλοίο Discovery, του βρετανικού ερευνητικού στόλου, μαζί με επιστήμονες που εξερευνούν τον υποθαλάσσιο κρατήρα της Σαντορίνης και το γειτονικό ηφαίστειο του Κολούμπο.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, σχεδόν οι μισοί από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης είχαν απομακρυνθεί από το νησί για λόγους ασφαλείας, όταν το νησί, επί ημέρες, χόρευε στον χορό των Ρίχτερ. Η περίοδος εκείνη ήταν μια σκληρή υπενθύμιση ότι, κάτω από τα ειδυλλιακά λευκά χωριά, δύο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται.

Σαντορίνη: Οι έρευνες στον πυθμένα με υποβρύχιο ρομπότ που συλλέγει υγρά, αέρια και πετρώματα

Επικεφαλής της αποστολής είναι η καθηγήτρια Isobel Yeo, του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, ειδική στα εξαιρετικά επικίνδυνα υποθαλάσσια ηφαίστεια.

Όπως ανέφερε η ίδια, περίπου τα 2/3 των ηφαιστείων της Γης είναι υποθαλάσσια, αλλά παρακολουθούνται ελάχιστα:«Είναι λίγο σαν το “εκτός οπτικού πεδίου, εκτός μυαλού”, όσον αφορά την κατανόηση της επικινδυνότητάς τους, σε σύγκριση με τα πιο διάσημα, όπως ο Βεζούβιος».

Η έρευνα, που πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μπαράζ σεισμών, αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι είδους σεισμική αναταραχή θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη.

Η τελευταία έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, αλλά μόλις το 2012 υπήρξε μια «περίοδος αναταραχής», λέει η Isobel, εξηγώντας ότι τότε το μάγμα εισήλθε στους θαλάμους των ηφαιστείων και τα νησιά «φούσκωσαν».

Advertisement
MEGA

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα μέλη του Discovery συλλέγουν από τον πυθμένα της θάλασσας υγρά, αέρια και πετρώματα, με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ρομπότ. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια ορισμένων πλανητών από ό,τι για το τι υπάρχει εκεί κάτω», λέει η Isobel.

Το Discovery ερευνά την καλντέρα της Σαντορίνης και πλέει προς το Κολούμπο, το άλλο μεγάλο ηφαίστειο της περιοχής, περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού. Τα δύο ηφαίστεια δεν αναμένεται να εκραγούν άμεσα, αλλά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, είναι θέμα χρόνου.

Η αποστολή θα δημιουργήσει σύνολα δεδομένων και χάρτες γεωκινδύνων για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, εξήγησε από την πλευρά της στο BBC η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της κυβερνητικής ομάδας έκτακτης ανάγκης που συνεδρίαζε καθημερινά κατά τη διάρκεια της σεισμικής κρίσης.

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη που δείχνει πώς το υδροθερμικό σύστημα συνδέεται με τον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου, όπου δημιουργείται μια έκρηξη.

πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

03/04/26 10:26 μμ

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα – Γιατί δεν χαμογέλασε ξανά μετά την ανάστασή του

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια - Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

03/04/26 8:46 πμ

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια – Έθιμα του Λαζάρου σε όλη την Ελλάδα

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

03/04/26 10:27 μμ

Συνταγή για Λαζαράκια: Τα ψωμάκια για το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου- Έθιμα από όλη την Ελλάδα

03/04/26 10:25 μμ

Σάββατο του Λαζάρου – Έθιμα από όλη την Ελλάδα

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

03/04/26 10:21 μμ

Έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος στο σπίτι και το γραφείο του προέδρου της ΓΣΕΕ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

03/04/26 10:02 μμ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Ζ. Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί σε κάθε της παράσταση ενώπιον του δικαστηρίου

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

03/04/26 9:58 μμ

Τρεις καταξιωμένοι σεφ μαγείρεψαν νηστίσιμες συνταγές στο Καπάνι

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

03/04/26 9:51 μμ

Πέλλα: Πήραν 146 λίρες και 4.000 ευρώ από ηλικιωμένη με πρόσχημα πρόστιμο για αδήλωτα τιμαλφή

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

03/04/26 9:47 μμ

Χαλκιδική: Διάσωση δύο τσομπανόσκυλων που είχαν εγκλωβιστεί σε βράχους μέσα σε ποταμό

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο - Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

03/04/26 11:56 μμ

Δολοφονία στην Καλαμαριά με θύμα 20χρονο – Προσωρινά κρατούμενος και ο δεύτερος φίλος του Κλεομένη

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

03/04/26 10:17 μμ

Bουλή: Το πρωί του Σαββάτου η πρόσβαση των κομμάτων στις δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026

03/04/26 9:06 μμ

Εξάμηνη απαγόρευση εμπορικής αλιευτικής δραστηριότητας για το ευρωπαϊκό χέλι (Anguilla anguilla) για το έτος 2026