Τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαντορίνη από το ηφαίστειό της εξετάζει το BBC, ομάδα του οποίου βρέθηκε στο δημοφιλές ελληνικό νησί, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, ... Περισσότερα

BBC για Σαντορίνη: Μπορεί μια πανίσχυρη έκρηξη να καταστρέψει το ονειρεμένο ελληνικό νησί;

Epilogestv

Epilogestv

Τον κίνδυνο που διατρέχει η Σαντορίνη από το ηφαίστειό της εξετάζει το BBC, ομάδα του οποίου βρέθηκε στο δημοφιλές ελληνικό νησί, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, κάτω από τα φημισμένα χωριά της Σαντορίνης, πάνω στα οποία έχει «χτιστεί» μία παγκοσμίου φήμης τουριστική βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων, υπάρχει ο κίνδυνος μιας πανίσχυρης έκρηξης.

Η ομάδα του BBC News πέρασε μια μέρα στο ερευνητικό πλοίο Discovery, του βρετανικού ερευνητικού στόλου, μαζί με επιστήμονες που εξερευνούν τον υποθαλάσσιο κρατήρα της Σαντορίνης και το γειτονικό ηφαίστειο του Κολούμπο.

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, σχεδόν οι μισοί από τους 11.000 κατοίκους της Σαντορίνης είχαν απομακρυνθεί από το νησί για λόγους ασφαλείας, όταν το νησί, επί ημέρες, χόρευε στον χορό των Ρίχτερ. Η περίοδος εκείνη ήταν μια σκληρή υπενθύμιση ότι, κάτω από τα ειδυλλιακά λευκά χωριά, δύο τεκτονικές πλάκες συγκρούονται.

Σαντορίνη: Οι έρευνες στον πυθμένα με υποβρύχιο ρομπότ που συλλέγει υγρά, αέρια και πετρώματα

Επικεφαλής της αποστολής είναι η καθηγήτρια Isobel Yeo, του Εθνικού Κέντρου Ωκεανογραφίας της Βρετανίας, ειδική στα εξαιρετικά επικίνδυνα υποθαλάσσια ηφαίστεια.

Όπως ανέφερε η ίδια, περίπου τα 2/3 των ηφαιστείων της Γης είναι υποθαλάσσια, αλλά παρακολουθούνται ελάχιστα:«Είναι λίγο σαν το “εκτός οπτικού πεδίου, εκτός μυαλού”, όσον αφορά την κατανόηση της επικινδυνότητάς τους, σε σύγκριση με τα πιο διάσημα, όπως ο Βεζούβιος».

Η έρευνα, που πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το μπαράζ σεισμών, αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι είδους σεισμική αναταραχή θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη.

Η τελευταία έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, αλλά μόλις το 2012 υπήρξε μια «περίοδος αναταραχής», λέει η Isobel, εξηγώντας ότι τότε το μάγμα εισήλθε στους θαλάμους των ηφαιστείων και τα νησιά «φούσκωσαν».

Advertisement
MEGA

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα μέλη του Discovery συλλέγουν από τον πυθμένα της θάλασσας υγρά, αέρια και πετρώματα, με τη βοήθεια ενός υποβρύχιου ρομπότ. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια ορισμένων πλανητών από ό,τι για το τι υπάρχει εκεί κάτω», λέει η Isobel.

Το Discovery ερευνά την καλντέρα της Σαντορίνης και πλέει προς το Κολούμπο, το άλλο μεγάλο ηφαίστειο της περιοχής, περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού. Τα δύο ηφαίστεια δεν αναμένεται να εκραγούν άμεσα, αλλά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, είναι θέμα χρόνου.

Η αποστολή θα δημιουργήσει σύνολα δεδομένων και χάρτες γεωκινδύνων για την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, εξήγησε από την πλευρά της στο BBC η καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού, μέλος της κυβερνητικής ομάδας έκτακτης ανάγκης που συνεδρίαζε καθημερινά κατά τη διάρκεια της σεισμικής κρίσης.

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη που δείχνει πώς το υδροθερμικό σύστημα συνδέεται με τον θάλαμο μάγματος του ηφαιστείου, όπου δημιουργείται μια έκρηξη.

πηγή thestival.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

22/02/26 1:04 μμ

Αίτημα για κήρυξη της Λήμνου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης – Εκτεταμένες καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

22/02/26 12:54 μμ

«Η αρχαιολογία έχει κοινωνική αποστολή», λέει ο ακαδημαϊκός Μ. Κοσμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ακαδημίας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 27/2

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

22/02/26 12:49 μμ

Δωρεάν μαθήματα νοηματικής γλώσσας στο ΠΑΜΑΚ

Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα, διαπιστώνει έρευνα

22/02/26 12:47 μμ

Έρευνα: Χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις για την ισότητα των φύλων και τα μη συνειδητά στερεότυπα

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

22/02/26 12:31 μμ

Γιατί τρώμε λαγάνα και χαλβά τη Καθαρά Δευτέρα;

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

22/02/26 11:38 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες με τη Chevron αναδεικνύουν τη γεωπολιτική μας θέση στην ευρύτερη περιοχή

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

22/02/26 11:30 πμ

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με μία 45χρονη νεκρή και δύο τραυματίες

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

22/02/26 11:21 πμ

Πάτρα: Με τη παρέλαση αρμάτων και 50.000 καρναβαλιστών κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων - Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

22/02/26 9:59 πμ

Σ.Παπασταύρου: Έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – Οι 10 γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες που θα γίνουν στην Ελλάδα μέχρι το 2032

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

22/02/26 9:40 πμ

Πτολεμαΐδα: Σοβαρός τραυματισμός 17χρονου από κροτίδα – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

22/02/26 9:27 πμ

Σέρρες: Σήμερα η αποκριάτικη παρέλαση και το κάψιμο του Καρνάβαλου

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους - «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη

22/02/26 9:19 πμ

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους – «Γέφυρα» προς τη σύνταξη έως 5 έτη