Περπάτησαν με αυτοπεποίθηση στην πασαρέλα, φορώντας με καμάρι τα ρούχα που έραψαν οι ίδιες και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό, όταν στην πασαρέλα βγήκε ένα κορίτσι φορώντας το νυφικό που έραψε μια ... Περισσότερα

«Catwalk» με.. μοντέλα από την προσφυγική δομή των Διαβατών

Epiloges Press

Epiloges Press

Περπάτησαν με αυτοπεποίθηση στην πασαρέλα, φορώντας με καμάρι τα ρούχα που έραψαν οι ίδιες και χειροκρότησαν με ενθουσιασμό, όταν στην πασαρέλα βγήκε ένα κορίτσι φορώντας το νυφικό που έραψε μια νεαρή προσφυγοπούλα για την φίλη της, η οποία ερωτεύτηκε μέσα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών και ήθελε να παντρευτεί!

Το ιδιαίτερο αυτό «catwalk» με.. μοντέλα από την προσφυγική δομή των Διαβατών αλλά και εργαζόμενες και εθελόντριες στο Οικουμενικό Εργαστήρι για πρόσφυγες ΝΑΟΜΙ, στήθηκε στα γραφεία της οργάνωσης με αφορμή γενέθλια εκδήλωση για τα 7 χρόνια λειτουργίας της.

«Οι εθελοντές είναι η περιουσία της ΝΑΟΜΙ, καθώς ξεκίνησαν μαγειρεύοντας και μοιράζοντας ζεστό φαγητό στους πρόσφυγες που είχαν μαζευτεί στην Ειδομένη και είχαν κουραστεί να τρώνε ξηρά τροφή και κρουασάν» ανέφερε στην εκδήλωση η συντονίστρια της ΝΑΟΜΙ Δωροθέα Βακάλη. Έκτοτε, το Εργαστήρι μεγάλωσε και στράφηκε στην κατασκευή ρούχων, αρχικά από τις κουβέρτες που χρησιμοποίησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στον προσφυγικό καταυλισμό και μετέπειτα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως σαμπρέλες και παλιά τζιν παντελόνια και μπουφάν!

Στην εκδήλωση για τα 7 χρόνια λειτουργίας, κορίτσια, νεαρές προσφύγισσες οι οποίες διαμένουν στα Διαβατά και μαθαίνουν ραπτική στο εργαστήρι που έχει στηθεί δίπλα στη δομή, το Casa Base, έκαναν επίδειξη με τα ρούχα που οι ίδιες έραψαν. Αέρινα φορέματα, φαρδιές παντελόνες, με την παράσταση να κλέβει στο τέλος, το νυφικό που έφτιαξε και κέντησε τις χάντρες μια νεαρή προσφύγισσα για την ερωτευμένη φίλη της…

Στην επίδειξη πήραν μέρος εθελόντριες και εργαζόμενες της ΝΑΟΜΙ φορώντας τα ρούχα που ράβονται στο εργαστήρι από εργαζόμενους πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκουν επαγγελματική διέξοδο, αξιοποιώντας της εργασιακή τους εμπειρία από τις χώρες καταγωγής τους.

«Τα τελευταία 7 χρόνια, έχουν περάσει από το Εργαστήρι 17 άτομα, ενώ αυτή τη στιγμή απασχολούνται 5 πρόσφυγες. Η πρώτη μας σειρά ρούχων είχε τίτλο «Remember Idomeni», δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις κουβέρτες τις Υπατης Αρμοστείας και ακόμη τη συνεχίζουμε. Παράλληλα, φτιάχνουμε ρούχα από νήματα που αγοράζουμε και προέρχονται από πεταμένα υφάσματα, ράβουμε ρούχα από οργανικό βαμβάκι από το Κιλκίς και τελευταία φτιάξαμε ποδιές, τσάντες και αξεσουάρ από 200 παλιά τζιν που τα … ανακυκλώσαμε μ΄αυτό τον τρόπο» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη παραγωγής και σχεδιασμού της ΝΑΟΜΙ Ζωή Κεσκινίδου. Προσθέτει, μάλιστα, ότι από χαλασμένες σαμπρέλες ποδηλάτων, έχουν δημιουργήσει και μια σειρά από αξεσουάρ.

Advertisement
Babis

«Αξιοποιώντας διάφορες δωρεές, τα τελευταία 4 χρόνια ράβουμε παντελόνια και βερμούδες για άστεγους πρόσφυγες και έγκλειστους φυλακών. Για φέτος ράψαμε 4000 μακριά παντελόνια και 2.000 βερμούδες που μοιράζουμε το καλοκαίρι» συμπλήρωσε η κ.Κεσκινίδου.

Όλα τα προϊόντα της ΝΑΟΜΙ πωλούνται μέσω του e-shop της και του εκθετηρίου της που λειτουργεί στο χώρο του Εργαστηρίου ραπτικής (Πτολεμαίων 29Α).

«Εκτός από προγράμματα εκπαίδευσης στον χώρο της ραπτικής, προσφέρουμε στους πρόσφυγες μια διέξοδο στον ελεύθερο τους χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις, ενώ παραμένει διαχρονική η ανάγκη τους για βασικά αγαθά, όπως τροφή και επαγγελματική αποκατάσταση» σημειώνει η συντονίστρια της ΝΑΟΜΙ Δωροθέα Βακάλη.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών στις Χρυσές Σφαίρες

12/01/26 9:41 πμ

Οι νικητές των σημαντικότερων κατηγοριών στις Χρυσές Σφαίρες

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ξυλοδαρμός με θύμα 14χρονη – Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων

12/01/26 9:37 πμ

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε ξυλοδαρμός με θύμα 14χρονη – Δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ανηλίκων

Ηλικιωμένη βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε σπίτι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

12/01/26 9:34 πμ

Ηλικιωμένη βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε σπίτι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Μανώλης Δ. Βονικάκης & Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο

12/01/26 8:53 πμ

Σέρρες: Ανακοίνωση του νέου συνήγορου υπεράσπισης του 16χρονου Μανώλη Βονικάκη

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

12/01/26 8:30 πμ

Ο γιος του πάλαι ποτέ σάχη του Ιράν κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα - Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

12/01/26 8:25 πμ

Kρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα – Νέος υπαρχηγός του ΠΣ ο αντιστράτηγος Αν. Παππάς

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη - Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

12/01/26 8:18 πμ

Επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Μαδρίτη – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα - Πού θα χιονίσει

12/01/26 8:14 πμ

Έντονο κύμα ψύχους «σαρώνει» τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά