Διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του οκταώρου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί σχετικά με το θέμα. «Δεν καταργείται ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του οκταώρου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος ταυτόχρονα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί σχετικά με το θέμα.
 
«Δεν καταργείται το 8ωρο» δήλωσε κατηγορηματικά μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Advertisement
 

«Έχουμε να κάνουμε με μια αντιπολίτευση η οποία συνειδητά ψεύδεται, είναι πρωταθλήτρια των fake news και διαστρεβλώνει το περιεχόμενο όλων των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και γι’αυτό τη βλέπεται εκεί που είναι κολλημένη δημοσκοπικά», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε λέγοντας ότι «θα μπορούσε να κάνει κριτική επί υπαρκτών διατάξεων και όχι αυτών που έχει βάλει στο μυαλό της συνειδητά και αυθυποβάλλονται κάνοντας όλη αυτή την αστεία κριτική».

 
Εξηγώντας το νομοσχέδιο ο υπουργός ανέφερε ότι η πιο σημαντική διάταξη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. «Είναι ένας μηχανισμός ηλεκτρονικός με τον οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να έχει τις εγγυήσεις για την τήρηση ωραρίου. Θα καταγράφονται και θα πληρώνονται οι υπερωρίες του και δεν θα υπάρχει μαύρη εργασία, ενώ θα προστατεύονται και οι έντιμοι εργοδότες απέναντι σε άλλους που κάνουν κόλπα», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης πρόκειται για έναν αυτόματο μηχανισμό που θα εποπτεύει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας. «Θα ξεκινήσουμε από μεγάλες επιχειρήσεις- βιομηχανίες και τράπεζες- και θα πάμε με ταχύτητα στις υπόλοιπες», σημείωσε.

«Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η διευθέτηση του ωραρίου


Σχετικά με τη διευθέτηση του ωραρίου, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι είναι ένας νόμος που ισχύει από τη δεκαετία του ’90. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κράτησε τον νόμο και τώρα λέει ότι αυτός ο νόμος καταργεί το 8ωρο, δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το 8ωρο και δεν το καταλάβαμε; Είναι κωμικοτραγική αντιπολίτευση αυτό που κάνουν, δεν έχουν χαλινάρι σε αυτά που λένε», εξήγησε.

Advertisement

«Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής διότι μπορεί να θέλει να μην κάθεται όσο προβλέπεται από την άδεια αλλά να αποταμιεύει χρόνο για την οικογένεια του. Θα του τον δίνουν τον χρόνο και θα πουν ένα τραγούδι. Με αυτό το νόμο δίνεται η δυνατότητα αν το θέλει ο εργαζόμενος και δεν υπάρχουν και συνδικάτα, ο ίδιος να ζητάει κατόπιν αιτήματος του από τον εργοδότη και αν το αποδέχεται ο εργοδότης. Δεν είναι δώρο ούτε σε εργοδότη ούτε σε εργαζόμενος. Είναι μια δυνατότητα επιπλέον», σημείωσε ο υπουργός.

Για τις υπερωρίες ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «αυξάνουμε τον αριθμό τους και ελέγχουμε αν πληρώνονται με την ψηφιακή κάρτα». Μάλιστα, ο υπουργός επισήμανε ότι οι υπερωρίες και η διευθέτηση έχουν ως βάση το 8ωρο αν και πρόκειται για διαφορετικούς μηχανισμούς.

«Τόσο κακό είναι να τους εξασφαλίσουμε 4ημερη εβδομάδα εργασίας σε αυτούς που το θέλουν και συμφωνούν με εργοδότες και πρέπει εμείς από το πολιτικό σύστημα να τους αναγκάσουμε σε πενθήμερη εργασία; Είναι τόσο προοδευτική αυτή η αντίληψη ή κάποιοι υποστηρίζουν αραχνιασμένα δόγματα του ’50 και του ’60 και δεν βλέπουν τις ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί» διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

«Το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμα. Εάν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε θα το είχαμε φέρει» κατέληξε ο υπουργός σχολιάζοντας την κριτική ότι θα έπρεπε να το καθυστερήσει η κυβέρνηση.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το TikTok υπέγραψε συμφωνία για να αποφύγει την απαγόρευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες

19/12/25 2:12 μμ

Το TikTok υπέγραψε συμφωνία για να αποφύγει την απαγόρευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κυρ. Μητσοτάκης: Λέμε «ναι» στον διάλογο με τους αγρότες - «Όχι» στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας

19/12/25 2:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Λέμε «ναι» στον διάλογο με τους αγρότες – «Όχι» στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

19/12/25 2:04 μμ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

ΘΕΜΑ-Super League Κ19: Οι παίκτες που ξεχωρίζουν, εκτός Big 4

19/12/25 1:59 μμ

Super League Κ19: Οι παίκτες που ξεχωρίζουν, εκτός Big 4

Κέρινο ομοίωμα του Ίντρις Έλμπα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο

19/12/25 1:57 μμ

Κέρινο ομοίωμα του Ίντρις Έλμπα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο

Νίκος Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους. Η Ελλάδα αλλάζει με έργα και μεταρρυθμίσεις, όχι με λόγια

19/12/25 1:44 μμ

Νίκος Παπαθανάσης: Θα πιάσουμε όλους τους οικονομικούς στόχους. Η Ελλάδα αλλάζει με έργα και μεταρρυθμίσεις, όχι με λόγια

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει περιμένοντας την απομάκρυνσή τους από τη Γάζα γα λόγους υγείας από τον Ιούλιο του 2024

19/12/25 1:56 μμ

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει περιμένοντας την απομάκρυνσή τους από τη Γάζα για λόγους υγείας από τον Ιούλιο του 2024

«Πλημμύρισε» χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Δημαρχείο Σερρών - video

19/12/25 1:40 μμ

«Πλημμύρισε» χριστουγεννιάτικες μελωδίες το Δημαρχείο Σερρών – video

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των 388 έξυπνων καμερών της Περιφέρειας Αττικής

19/12/25 1:53 μμ

Ξεκίνησε η εγκατάσταση των 388 έξυπνων καμερών της Περιφέρειας Αττικής

Μοτοσικλετιστής γρονθοκόπησε πάνω σε καβγά αναβάτη ηλεκτρικού πατινιού

19/12/25 1:49 μμ

Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλετιστής γρονθοκόπησε πάνω σε καβγά αναβάτη ηλεκτρικού πατινιού

Αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας για την περιβαλλοντική μελέτη σχετικά με το σχέδιο δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης

19/12/25 1:47 μμ

Αρνητική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας για την περιβαλλοντική μελέτη για το σχέδιο δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης

Παραμένουν στα μπλόκα και ενισχύουν τις δράσεις τους οι παραγωγοί σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα

19/12/25 1:31 μμ

Παραμένουν στα μπλόκα και ενισχύουν τις δράσεις τους οι παραγωγοί σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα