Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  επισκέφθηκε την Ολλανδία και είχε έναν ευρύ κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου ηλεκτροκίνησης   «Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ο νέος ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  επισκέφθηκε την Ολλανδία και είχε έναν ευρύ κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου ηλεκτροκίνησης

 

«Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ο νέος τρόπος μετακινήσεων στην Ευρώπη, προκειμένου να περιοριστεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας. Στην Ολλανδία, όπως και σε άλλες προηγμένες χώρες, συνδυάζονται βασικά δύο πράγματα: Κίνητρα για να γίνει η αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου πιο προσιτή και προβλέψεις για εγκατάσταση και ομαλή λειτουργία των φορτιστών. Οι Ολλανδοί έχουν αποκτήσει εδώ και μια δεκαετία εμπειρία και από τα καλά και τα αρνητικά και μπορούν να μας ανοίξουν τον δρόμο. Στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας μας θα φέρουμε σχετικό νομοσχέδιο έως τον Ιούνιο».

Τη δήλωση αυτή έκανε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συμπυκνώνοντας το μήνυμα από τον ευρύ κύκλο επαφών που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου ηλεκτροκίνησης στην Ολλανδία (υπουργεία, δημοτικές αρχές, εταιρείες), κατά τη διήμερή επίσκεψή του στη χώρα. Ο κ. Χατζηδάκης συνοδευόταν από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών (και πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για την ηλεκτροκίνηση), κα Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

Ειδικότερα, κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σδούκου με τους υπουργούς Οικονομικών και Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της Ολλανδίας κ.κ. Eric Wiebes και Stientje van Veldhoven, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες, που ανέλαβε η ολλανδική κυβέρνηση για να ενθαρρύνει την ηλεκτροκίνηση, με έμφαση στα κίνητρα που δόθηκαν όχι μόνο για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και για την ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων υποδομών φόρτισης.

Τονίστηκε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση (όπως αυτά για την εξοικονόμηση ενέργειας) αποτελούν σημαντική προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ολλανδία. Γι’ αυτό οι δυο χώρες θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας και συντονισμού των σχετικών πολιτικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

 

 

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σδούκου επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Elaad NL, του κέντρου καινοτομίας για τις έξυπνες υποδομές φόρτισης, όπου συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Advertisement
Babis

Ακόμη, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των εταιρειών Allego, Alfen και Leaseplan που έχουν ηγετική θέση στον τομέα των λύσεων φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα. Οι εκπρόσωποί τους ανέλυσαν τα επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης υποδομών φόρτισης που έχουν δοκιμαστεί στην Ολλανδία και άλλες χώρες της Βορείου Ευρώπης.

 

Παρουσίασαν ακόμα τις πρότυπες εγκαταστάσεις έξυπνης φόρτισης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας που χρησιμοποιούν για να φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα των εργαζομένων τους. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και μεγιστοποιούν τη χρήση των ΑΠΕ για τη φόρτιση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του υπουργού ΠΕΝ και της κ. Σδούκου με τον Δήμο του Άμστερνταμ, όπου παρουσιάστηκε η πολιτική του Δήμου για τη μείωση των αερίων ρύπων, με στόχο να γίνει πόλη «μηδενικών ρύπων» έως το 2030. Αναλύθηκαν συγκεκριμένα πώς προχωρά ο δήμος στην εγκατάσταση δημόσιων υποδομών φόρτισης για χρήση από τους κατοίκους της πόλης, με δεδομένη τη δέσμευση των αρχών για απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό ειδική αναφορά έγινε και στην παροχή κινήτρων από το Δήμο στα ταξί και σε άλλες κατηγορίες οχημάτων για να αντικαταστήσουν τους στόλους τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τέλος, οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σδούκου επισκέφθηκαν και taxi point (πιάτσα), όπου είναι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές για τη φόρτιση των ταξί, τα οποία είναι όλα ηλεκτροκίνητα.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

20/02/26 11:58 μμ

Άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης βρίσκουν «καταφύγιο» σε 44 διαμερίσματα

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

21/02/26 12:00 πμ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να διαγράψει τον Άντριου από τη σειρά διαδοχής του θρόνου

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή - Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

20/02/26 11:39 μμ

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή – Το κουλουράκι με τα 7 πόδια που τα παιδιά έσπαγαν ένα κάθε βδομάδα

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

20/02/26 11:48 μμ

Τραμπ: Θα επιβάλω παγκόσμιο δασμό 10% – Βαθιά απογοητευτική η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

20/02/26 11:37 μμ

Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών

20/02/26 11:36 μμ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλας παρέχει διευκρινήσεις για την εκταφή θυμάτων των Τεμπών