Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου, με αφορμή το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» που αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» για «μια πολύ αρνητική εξέλιξη», καθώς «μια συγκεκριμένη τροπολογία – ρύθμιση που κατά κάποιο τρόπο, όποιο νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει μέχρι σήμερα που δεν επιτρέπει να υπάρξουν τέτοιου είδους ‘επενδυτικά’ σχέδια, όπως αυτά της εξόρυξης του χρυσού, προσπαθεί να το μειώσει και να το παρακάμψει».

Ο κ. Χαρίτου υποστήριξε ότι από το 2018 υπάρχει ως νόμος του κράτους το Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας αν.Μ.Θ., όπου περιγράφονται οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν, και με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο αναφέρονται μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης στα οποία δεν έχει θέση η εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού.

Ερωτηθείς αν αυτό απαλείφεται με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, απάντησε πως, «με τη ρύθμιση που γίνεται δημιουργούνται ειδικά χωροταξικά τα οποία είναι υπεράνω και έχουν αυτά τον αποφασιστικό, δεσμευτικό ρόλο έναντι των περιφερειακών. Αυτά τα ειδικά χωροταξικά θα είναι στην ευχέρεια του υπουργού να τα προσδιορίζει, να τα εφαρμόζει, έρχονται με διευρυμένες αρμοδιότητες στα πεδία που συνδέονται με τις επενδύσεις, τις στρατηγικές, έρχονται να υποκαταστήσουν τις ρυθμίσεις που έχουν τα περιφερειακά, χωροταξικά σχέδια».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μακρά διαβούλευση πολλών ετών είχε εγκριθεί ο υπάρχων περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός, που δεν επέτρεπε ως Νομοθετικό Πλαίσιο να εγκρίνονται ή να παίρνουν άδεια πλέον τέτοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες -όπως αυτή του χρυσού. «Τώρα αίρουν αυτά τα εμπόδια. Προφανώς στρώνουν το Νομοθετικό Πλαίσιο ώστε σε άλλο χρόνο, όταν και αν εκδηλωθούν οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί των εταιρειών χρυσού να είναι το έδαφος και ο δρόμος ανοικτός.»

Σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές δρομολογούνται εν μέσω πανδημίας και ερήμην ουσιαστικά της κοινωνίας προέβλεψε ότι «ούτε θα κάμψει, ούτε θα μπορέσει να μειώσει την εκφρασμένη άποψη της κοινωνίας, όλων των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ότι πράγματι το ενδιαφέρον μας είναι για άλλου είδους βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, και δεν είναι οι επενδύσεις στο χρυσό, που το μόνο που θα εξυπηρετήσουν είναι τα συμφέροντα των εταιρειών χρυσού. Αντί να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή, δυστυχώς θέλουν να μας βάλουν σε μια άλλη λογική».

Πηγή: ΕΡΤ


Views: 125