Δ. Λιγνάδης: Από την κορυφή του Εθνικού στη… ΓΑΔΑ – Το χρονικό της αποκαθήλωσης
Date:
Οι 20 μέρες που συντάραξαν τον πολιτισμό – Οι πρώτοι ψίθυροι, η παραίτηση, οι μαρτυρίες «φωτιά» και η σύλληψη
Από τον προηγούμενο μήνα εώς και σήμερα, αποκαλύπτονται διαρκώς σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κατάχρηση εξουσίας και περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής βίας στο χώρο του θεάτρου, δίνοντας το έναυσμα να ξεκινήσει το ελληνικό #METOO. Την αρχή έκανε η ηθοποιός Ζέτα Δούκα στις 26 Ιανουαρίου με την δημόσια καταγγελία της εναντίον του σκηνοθέτη Γιώργου Κιμούλη με την ίδια να υποστηρίζει πως έγινε αποδέκτης σωματικής και ψυχολογικής βίας από τον σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια προηγούμενης συνεργασίας τους.
Το ντόμινο καταγγελιών που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα δεν έχει σταματημό με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες να δημοσιεύουν παρόμοια περιστατικά με γνωστά πρόσωπα του χώρου και τις μαρτυρίες να πέφτουν «βροχή».
Σήμερα, στη δύνη του κυκλώνα των καταγγελιών βρίσκεται ο πρώην καλλιτεχνικός του Εθνικού Θεάτρου, κ. Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη βαρύτατη κατηγορία του βιασμού ανηλίκων κατά συρροή.
Ο άλλοτε πανίσχυρος θεατράνθρωπος αποκαθηλώθηκε σε μόλις 20 μέρες με τις πρώτες φήμες να ξεκινούν στις 2 Φεβρουαρίου μέσα από μία δημοσίευση της κ. Έλενας Ακρίτα στο Facebook όπου ανέφερε πως η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λινάδη από το Εθνικό Θέατρο.
Τα αντανακλαστικά του κ. Λιγνάδη λειτούργησαν άμεσα, με τον γνωστό σκηνοθέτη να σπεύδει να διαψεύσει τις φήμες περί παραίτησης δηλώνοντας μάλιστα άγνοια την προέλευσή τους. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως στο υπουργείο «δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη, επώνυμη καταγγελία» και πρόσθεσε πως «αν υπάρξουν συγκεκριμένες καταγγελίες για τον οποιονδήποτε, τότε οφείλουμε να παρέμβουμε. Όχι όμως σε φήμες, σε συζητήσεις που γίνονται ατελείωτα στα social media».
Στις 6 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Σ. σοκάρει με την καταγγελία του όταν περιγράφει στην ιστοσελίδα 2020mag.gr το βιασμό του σε ηλικία 19 ετών από τον γνωστό θεατράνθρωπο χωρίς όμως να τον κατονομάζει.
Την ίδια μέρα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου υποβάλλει την παραίτησή του, η οποία έγινε αμέσως δεκτή, με τον κ. Λιγνάδη να αναφέρει μεταξύ άλλων πως αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τις προσωπικές επιθέσεις και «δεν κρύβεται στην κουίντα του Εθνικού»:
«Αντιπαρερχόμενος τις ερμηνείες που θα γεννήσει η κίνησή μου αυτή, οφείλω να βάλω το καλό του Εθνικού Θεάτρου πάνω απ’ όλα, και να προστατεύσω τον θεσμό από μία ατέρμονη επικοινωνιακή και πολιτική διελκυστίνδα.
Αφού οι επιθέσεις, έστω και έτσι, είναι προσωπικές επιλέγω να σταθώ και εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου.»
Στις 15 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Ταραντίλης, έρχεται αντιμέτωπος με σχετική ερώτηση για την υπόθεση Λιγνάδη. Η απάντησή του έχει ως εξής: «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτησή του.»
Οι καταγγελίες «φωτιά»
Το βράδυ της Τετάρτης (17/02), ο 40χρονος πλέον Βασίλης μιλά στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη και μοιράζεται την προσωπική του ιστορία με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Ο Βασίλης είναι ο πρώτος που κινήθηκε νομικά εναντίον του σκηνοθέτη (στις 05/02) και περιγράφει πώς ο ίδιος έπεσε θύμα βιασμού από τον μεγάλο πρωταγωνιστή σε ηλικία μόλις 15 ετών.
«Καθόμασταν δίπλα – δίπλα στον καναπέ. Με προσέγγισε. Εγώ ήμουν πολύ ταραγμένος, δεν ένιωθα άνετα και ξαφνικά με φίλησε. Εκεί έτρεμα. Είχα σοκαριστεί. Είχα πάει για να συζητήσω για το θέατρο. Αιφνιδιάστηκα. Με αγκάλιαζε και με χάιδευε για να με ηρεμήσει. Ήμουν σοκαρισμένος αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι, είχα παγώσει», είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας για τη σεξουαλική κακοποίηση που διήρκησε σε σύμφωνα με τον ίδιο τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
«Την Τρίτη φορά που το επισκέφθηκα σπίτι του δέχθηκα την σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από εκείνον όπου εγώ δεν μπορούσα να αντιδράσω, απλά ακολουθούσα αυτό που έκανε αυτός» συμπληρώνει ο καταγγέλλων. Στη συνέχεια ο Βασίλης αποκάλυψε πως όταν πήγαινε σπίτι του υπήρχε πάντα εκεί ένα παιδί να περιμένει.
Παρόλο που το συγκεκριμένο αδίκημα έχει παραγραφεί, ο Βασίλης Κ. καταγράφει στη μήνυσή του μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Δημήτρη Λιγνάδη ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία ακόμα καταγγελία, υπό άκρα μυστικότητα, η οποία συνέβαλε στο να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψής του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, η δεύτερη μαρτυρία που φαίνεται να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης προέρχεται από μία γυναίκα. Στην κατάθεση – «κόλαφος» για τον Δημήτρη Λιγνάδη, η μάρτυρας δηλώνει ότι επί σειρά ετών μπαινοέβγαινε στο σπίτι του ηθοποιού και σκηνοθέτη και έβλεπε ανήλικα αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται. Όπως αναφέρει, όταν κατάλαβε τί γινόταν και αντέδρασε, δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της από τον ίδιο προκειμένου να μην τον αποκαλύψει.
Μήνυση για βιασμό σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, σε ηλικία 14 ετών κατέθεσε και ένας 25χρονος πλέον άνδρας. Μάλιστα, το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, αφού σύμφωνα με τη μήνυση ο βιασμός συνέβη το 2010.
«Ένας επικίνδυνος άνθρωπος»
Στις 19 Φεβρουαρίου η υπουργός Πολιτισμού παραχωρεί διαδικτυακή συνέντευξη τύπου προκειμένου να τοποθετηθεί για την υπόθεση. Μόλις δύο μέρες πριν, την Τετάρτη, ξεκινά και το κίνημα #nomoremendoni με αρκετούς καλλιτέχνες να απαιτούν την παραίτηση της υποπυργού.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η κ. Μενδώνη δήλωσε εξαπατημένη από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τονίζοντας ότι με «μεγάλο υποκριτικό ταλέντο» κατάφερε να την πείσει πως δεν είχε καμία σχέση με τα περιστατικά στα οποία δήθεν τον ενέπλεκαν. «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό έγινε γνωστό τώρα», είπε ενώ τόνισε ότι μετά τις πρώτες φήμες επικοινώνησε μαζί του και χρειάστηκε να τον πιέσει πολλές φορές αλλά ο ίδιος αρνούνταν συστηματικά τις κατηγορίες.
Ο δρόμος προς τη ΓΑΔΑ
Το απόγευμα του Σαββάτου (20/02) ο Δημήτρης Λιγνάδης συλλαμβάνεται και οδηγείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο συνήγορός του, κ. Γεωργουλέας, δηλώνει πως ο εντολέας του αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.
Το πρωί της Κυριακής (21/02) ο Δημήτρης Λιγνάδης μετήχθη στο γραφείο της 19ης τακτικής ανακρίτριας, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης που θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας, ο κατηγορούμενος θα βρίσκεται στη ΓΑΔΑ.
Πηγή: makthes.gr