Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο υπαγορεύει η ενεργειακή κρίση, έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας η αναγκαιότητα διαφοροποίησης τόσο των οδεύσεων όσο και των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο υπαγορεύει η ενεργειακή κρίση, έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας η αναγκαιότητα διαφοροποίησης τόσο των οδεύσεων όσο και των πηγών προμήθειας ενεργειακών πόρων, αλλά και η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται ότι η ολιστική προσέγγιση στην ενέργεια αποτελεί πλέον μονόδρομο για κάθε σύγχρονη ενεργειακή επιχείρηση. 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μια πολυεπίπεδη στρατηγική που έχει ως στόχο την καθετοποίηση και επέκταση των εταιρικών της δραστηριοτήτων και την απρόσκοπτη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, υπηρετώντας τον εθνικό στόχο της ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Όπως τόνισε σε ομιλία του από το βήμα του 5ου AIF ο κ. Δημήτρης Ταμβάκης, Project manager ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας: «H ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγική επιλογή και για αυτό από την πρώτη στιγμή η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την νέα, πράσινη πραγματικότητα».

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυροποιεί ολοένα και περισσότερο την παρουσία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δημιουργώντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο σε φωτοβολταϊκά πάρκα, που υπερβαίνει τα 700 MW. Η είσοδος στην αγορά των ΑΠΕ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, επήλθε μέσω της θυγατρικής North Solar, η οποία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW στη Δυτική Μακεδονία. Επιπλέον, πρόσφατα αποκτήθηκε η εταιρεία NEW SPES CONCEPT η οποία αναπτύσσει 14 φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 732 MW. Όπως υπογράμμισε o κ. Ταμβάκης, «βασικός μας στόχος είναι να σπάσουμε το φράγμα του 1 GW,  θέλοντας να καλύψουμε ένα ακόμη πιο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που θα διασφαλίσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη διαχρονική ενεργειακή επάρκεια της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία εξετάζει τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, διαθέτει ισχυρή παρουσία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις πωλήσεις της θυγατρικής εταιρείας σε επίπεδο όγκου ηλεκτρισμού στη διάρκεια του φετινού ενιαμήνου, να ξεπερνούν τις 800.000 MWh, η αύξηση σε σχέση με πέρυσι ήδη έχει ανέλθει σε ποσοστό 14,6%. 

 «Όλες οι πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό – επέκταση σε ΑΠΕ και σε θερμικές μονάδες – γίνονται για να εξασφαλιστεί ακόμα πιο φθηνή ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής μας και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στη συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά» εξήγησε ο κ. Ταμβάκης. 

Η εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τον Όμιλο.  Σε αυτό το πλαίσιο, , όπως τόνισε ο κ. Ταμβάκης, η ΔΕΠΑ  Εμπορίας μελετά την ένταξη στο νέο business plan, της υλοποίησης ενός πιλοτικού Σταθμού Ανεφοδιασμού Υδρογόνου  που θα αποτελέσει το όχημα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το απαραίτητο ρυθμιστικό και τεχνικό  πλαίσιο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας και σε αυτή την κατεύθυνση επενδύει με συνέπεια σε μια σειρά υποδομών, που επιταχύνουν τη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και EastMed, και ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU). «Τα έργα αυτά υλοποιούνται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», εξήγησε ο κ. Ταμβάκης. «Τα έργα αυτά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι έργα που θα διαμορφώσουν το αυριανό ενεργειακό τοπίο καθώς είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον και για καθαρές μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο». 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

12/01/26 11:57 μμ

Συνταγή για μοσχαράκι στιφάδο που λιώνει στο στόμα

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

12/01/26 11:55 μμ

Σε καλό κλίμα οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ΣΑΕΚ στον δήμο Πολυγύρου

Η Ai, η χιμπατζής-"θαύμα" πέθανε σε ηλικία 49 ετών

12/01/26 11:53 μμ

Η Ai, η χιμπατζής -“θαύμα” πέθανε σε ηλικία 49 ετών

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

12/01/26 11:52 μμ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μαδρίτη: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και τον Βασιλιά Φελίπε

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

12/01/26 11:51 μμ

Δύο συλλήψεις για παραβίαση ορίων ταχύτητας- Οδηγούσε με 128 χλμ σε περιοχή με όριο τα 50χλμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ - Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

12/01/26 11:46 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντώνης Μωυσίδης: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ασκεί, αλλά εφαρμόζει πολιτικές. Ποτέ δεν είχα δεχθεί πίεση

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη "Αλησμόνητες Πατρίδες" - video

12/01/26 8:16 μμ

Σέρρες: Με επιτυχία ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη “Αλησμόνητες Πατρίδες” – video

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - video

12/01/26 8:10 μμ

Χτύπησε και τον νομό Σερρών η κακοκαιρία – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες – video