Δάνεια: Οι τράπεζες τρέχουν το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύρια κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με στόχο αφενός να διευκολύνουν ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Δάνεια: Οι τράπεζες τρέχουν το πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη κύρια κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με στόχο αφενός να διευκολύνουν τους πελάτες τους αφετέρουν να εμποδίσουν ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων. Ανάσα και στους συνεπείς δανειολήπτες που έχασαν δουλειές και εισοδήματα από την κρίση .

 

Advertisement
 

 

Οπως είναι γνωστό, το Δημόσιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και της κύριας κατοικίας, αποφάσισε να επιδοτήσει για χρονικό διάστημα 9 μηνών συγκεκριμένο ποσοστό της δόσης των δανείων, κόκκινων αλλά και των ενήμερων δανείων.

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα», όπως ονομάζεται, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω της ιστοσελίδας www.keyd.gov.gr η οποία έχει αναλάβει να κάνει μια ολοκληρωμένη απογραφή όσων χρωστούν στις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.

Δάνεια: Εως 90% της δόσης

Το ποσοστό επιδότησης είναι γενναίο, μπορεί να ανέλθει έως και το 90% της δόσης του δανείου τους για τους πρώτους τρεις μήνες ενώ στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά.

Το νέο στοιχείο είναι ότι ήδη όλες οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις δικές τους πλατφόρμες για να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με πολύ ελαστικά κριτήρια και δυνητικά μπορεί να καλύψει 300.000 δανειολήπτες ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο με το προηγούμενο πρόγραμμα καθώς όλοι όσοι χρωστούσαν προτίμησαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος πλέον δεν υφίσταται, παρά να έρθουν σε διαδικασία συμβιβασμού με τις τράπεζες.

Προχθές και η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα και θα ειδοποιήσει προσωπικά έναν έναν τους δανειολήπτες πελάτες της που πλήττονται από την κρίση της COVID-19. Είχε προηγηθεί η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ανάλογες κινήσεις θα κάνουν όλες οι τράπεζες.

Οι δικαιούχοι

Αφορά φυσικά πρόσωπα με ενήμερα και μη ενήμερα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους, πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και έχουν κάνει χρήση των έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης.

Το ποσοστό και το ανώτατο ποσό επιδότησης, καθώς και τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στο Πρόγραμμα εξαρτώνται από την κατηγορία επιδότησης στην οποία κατατάσσεται ο κάθε δικαιούχος.

Οι κατηγορίες επιδότησης είναι τρεις, με διαφορετικά κριτήρια ένταξης, ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων του δανείου κατά την ημερομηνία αναφοράς του Προγράμματος που είναι η 29η Φεβρουαρίου 2020:

 

1η κατηγορία επιδότησης: Ενήμερα («πράσινα») δάνεια ή δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες:

 

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά). Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

Advertisement
Babis

2η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια με περισσότερες από 90 ημέρες καθυστέρησης:

 

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

3η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια σε καταγγελία («κόκκινα»):

 

Η αξία της κύριας κατοικίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ.
Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.
Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

 

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστροφή των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα

04/10/25 8:59 πμ

Επιστροφή των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα

12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

04/10/25 8:46 πμ

12η γιορτή φιστικιού στην Αμμουδιά Σερρών

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla