23.4 C
Serres

Δείτε video και φωτογραφίες: Λίμνη Άγρα, η “λίμνη των κύκνων”

Date:

Η ημι-φυσική λίμνη Άγρα βρίσκεται στον νομό Πέλλας και συγκεκριμένα 6 χλμ. δυτικά της πόλης της Έδεσσας. Μαζί με τις παρακείμενες περιοχές αποτελεί έναν από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και συντίθεται από κανάλια, πηγές, καλαμιώνες και υγρολίβαδα, ενώ φιλοξενεί μεγάλο πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας. Τα πλησιέστερα χωριά είναι ο Άγρας, τα Βρυτά και το Νησί.

Η λίμνη Άγρα ήταν γνωστή αρχικά ως «τυρφώνας Νησίου» και αργότερα ως «τεχνητή λίμνη Άγρα». Τα τελευταία χρόνια ονομάζεται «λίμνη Άγρα-Βρυττών-Νησίου» από τα ονόματα των τριών χωριών που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης, χάρι των συλλογικών προσπάθειών των κατοίκων των οποίων η λίμνη διασώθηκε και διατηρήθηκε.

Λίμνη Άγρα, η "λίμνη των κύκνων": Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας

Χλωρίδα: Δέντρα ιτιάς (Salix spp), λεύκης (Populus spp), σκλήθρου (Alnus glutinosa) και πλατάνου (Platanus orientalis). Στην χλωρίδα της επιφάνειας της λίμνης περιλαμβάνονται το νούφαρο Nymphea alba, βούρλα Typha angustifolia, ορχιδέες Cephalanthera longifolia, το γεράνι Geranium robertianum, το γαϊδουράγκαθο Cirsium palustre και η σπάνια Utricularia vulgaris. Οι καλαμιώνες του είδους Phragmites australis αποτελούν το κυρίαρχο είδος καλύπτοντας το 50% της περιοχής.

Λίμνη Άγρα, η "λίμνη των κύκνων": Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας

Πανίδα: Στον υγρότοπο της λίμνης παρατηρούνται είδη όπως βίδρες, υδρόβιες χελώνες, βατράχια και μυοκάστορες. Επίσης εντοπίζονται κρικοποντικοί, σκαντζόχοιροι, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες και κουνάβια. Επίσης υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση αρκούδων στους γύρω λόφους.

Ιχθυοπανίδα: Η ιχθυοπανίδα χαρακτηρίζεται φτωχή και περιλαμβάνει είδη όπως Cyprinus carpio (γριβάδι), Tinca tinca (γλυνί), Leuciscus cephalus (κέφαλος), Carassius carassius και Carassius auratus (πεταλούδα) και Rutilus rutilus (τσιρόνι). Στην λίμνη και τους γύρω χειμάρρους επίσης εντοπίζεται η καραβίδα του γλυκού νερού (Astacus fluviatilis) που κατά τα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε σημαντικό βιοποριστικό πόρο για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά πλέον οι πληθυσμοί έχουν ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό.


Λίμνη Άγρα, η "λίμνη των κύκνων": Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας

Ορνιθοπανίδα: Η ορνιθοπανίδα διαπιστώνεται πολύ πλούσια. Εχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 68 είδη πτηνών που χρησιμοποιούν τη λίμνη για φώλιασμα, διαχείμανση και αναπαραγωγή. Αναπαραγόμενα είδη που συναντώνται είναι ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus, ο Πελαργός Ciconia ciconia, ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea, ο Ασπροπάρης Neophron percnopterus, η Βαλτόπαπια Aythya nyroca, η Πετροπέρδικα Alectoris graeca, η Αλκυόνη Alcedo atthis, το Μουστακογλάρονο Chlidonias hybridus και η ροπαλόπαπια Netta Rufina. Αρπακτικά που έχουν παρατηρηθεί είναι το Χρυσογέρακο Falco biarmicus και η Αετογερακίνα Buteo rufinus. Τη λίμνη χρησιμοποιούν επίσης μεταναστευτικά πουλιά όπως πελεκάνοι.

Λίμνη Άγρα, η "λίμνη των κύκνων": Ένας από τους ωραιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και η παρουσία βουβόκυκνων, χάρις στους οποίους η λίμνη συχνά αναφέρεται ως «λίμνη των κύκνων».

Παραγωγή: “©wind-up team

ΕλλάδαΔείτε video και φωτογραφίες: Λίμνη Άγρα, η "λίμνη των κύκνων"

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Λίπασμα σε χωράφια από τον βιολογικό καθαρισμό της Αλεξανδρουπόλεως

Ο βιολογικός καθαρισμός της Αλεξανδρουπόλεως μπορεί να αποδειχθεί αξιοποιήσιμος...

Στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα 10ετίας για τον κλάδο του τουρισμού ζήτησε ο Γιάννης Χατζής

Στρατηγικό σχεδιασμό με ορίζοντα 10ετίας για τον κλάδο του...

Εντοπίστηκε ναυάγιο στον κόλπο των Μεγάρων – Η ιστορία του MINI LORD

Στον κόλπο των Μεγάρων και σε βάθος 222 μέτρων...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα