19.7 C
Serres

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών στο ΥΠΕΣ: Καταγγελία του διευθυντή στην ΕΛ.ΑΣ. – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Date:

Μια περίεργη διάρρηξη στο γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση της αστυνομίας και τις αντιδράσεις τη αντιπολίτευσης. Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην οποία επισημαίνεται ότι «η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε εξέλιξη και πως έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου» και μέχρι στιγμής «δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο».

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «κατά τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 26 Απριλίου υπήρξε καταγγελία η οποία αφορά σε φερόμενη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών το οποίο εδρεύει επί της οδού Ευαγγελιστρίας. Η είσοδος στο συγκεκριμένο κτήριο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, ενώ κατά την είσοδο των επισκεπτών πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αμέσως εκλήθη η Αστυνομία προκειμένου να διερευνήσει τα πραγματικά περιστατικά. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, σε επίπεδο ασφάλειας δικτύων, ηλεκτρονικών μέσων και ελέγχων από το Τμήμα Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου, και δεν έχει προκύψει έως τώρα κάποιο στοιχείο.

Η έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται απερίσπαστα για τη διενέργεια των εκλογών με τον άψογο τρόπο που πραγματοποιούνται όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας».

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι σχετικά με καταγγελία που έγινε στο Τμήμα Ασφάλειας Ακροπόλεως, η οποία αφορά σε διάρρηξη σε χώρους όπου στεγάζεται η Διεύθυνση εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Η καταγγελία

H διάρρηξη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, καταγγέλθηκε χθες βράδυ στις αστυνομικές αρχές από τον διευθυντή εκλογών της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στεγάζεται σε γραφεία τρίτου ορόφου, στην οδό Ευαγγελιστρίας 2, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή από τις 2 παρά 20 χθες το μεσημέρι έως τις 2 και 10 ( δηλαδή διάστημα 30 λεπτων ) που βρισκόταν στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην οδό Σταδίου και κανείς άλλος δε ήταν μέσα στο γραφείο, έγινε η διάρρηξη, όπως ενημερώθηκε από συναδέλφισσά του. Διαπιστώθηκε ό,τι η κλειδαριά και το πλαίσιο της πόρτας του γραφείου του ήταν σπασμένα. Όπως δήλωσε στις αρχές δεν γνωρίζει αν από το εσωτερικό του γραφείου έχει αφαιρεθεί κάτι ενώ κατέθεσε ό,τι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου υπάρχουν σημαντικά δημόσια έγγραφα , τα οποία φοβάται μην έχουν αντιγραφεί ή έχουν αλλοιωθεί. Στο σημείο πήγαν αστυνομικοί και έκαναν έρευνα για δακτυλικά αποτυπώματα.Πυρά από την αντιπολίτευση

Το θέμα προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εξέδωσαν ανακοινώσεις όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ενημερώσει για το τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα, καθώς και ότι το περιστατικό αποδεικνύει την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το περιστατικό : «Έχουν περάσει πλέον αρκετές ώρες από την αποκλειστική αποκάλυψη του in.gr για την διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάνει γνωστά τα αυτονόητα: τι εκλάπη και εάν έχουν υπεξαιρεθεί προσωπικά δεδομένα. Αναμένουμε».

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Λιακούλη, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. Εσωτερικών, επισημαίνει:

«Η διάρρηξη του γραφείου του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την έλλειψη στοιχειώδους αξιοπιστίας, σοβαρότητας και μέτρων ασφαλείας στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Μια υπηρεσία στον πυρήνα του κράτους, επιφορτισμένη με τη διεξαγωγή των εκλογών και την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθίσταται έρμαιο επιθέσεων με άγνωστες σκοπιμότητες. Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και τη σύνταξη και το απόρρητο των εκλογικών καταλόγων και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, είναι τεράστιοι. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να βιώνουμε το τεράστιο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών emails των απόδημων συμπατριωτών μας. Έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν το Ελληνικό Δημόσιο με την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες προκειμένου να ψηφίσουν, αλλά η Κυβέρνηση φρόντισε να «μοιράσει» τα προσωπικά τους δεδομένα σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την παράδοση του πορίσματος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στη Δικαιοσύνη, την άσκηση πειθαρχικών ελέγχων και τη δήθεν ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων, είναι παραδοχή ευθύνης. Ευθύνης που βαραίνει ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που από την στιγμή αποκάλυψης της υπόθεσης προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. «Ξέφραγο αμπέλι» λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών.

Από το γραφείο τύπου του Κ.Κ.Ε εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αποκαλύπτεται σε δημοσιεύματα, και να ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί κι αν έχουν κλαπεί έγγραφα και αρχεία και μάλιστα αν αυτή η υπόθεση σχετίζεται με τη διαρροή email και τις έρευνες που διεξάγονται. Είναι σε κάθε περίπτωση περίεργο ότι για ένα τόσο σοβαρό περιστατικό η πληροφόρηση έγινε από Μέσα Ενημέρωσης κι όχι από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο. Το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε υπηρεσίες υπουργείων, που συνδέονται μάλιστα με προσωπικά δεδομένα πολιτών και τη διεξαγωγή των εκλογών. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει την υπόθεση. Η ανάγκη σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, προκειμένου να προσέλθει η κα Κεραμώς και να δώσει εξηγήσεις, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, μετά το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας».

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΔιάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών στο ΥΠΕΣ: Καταγγελία του διευθυντή στην ΕΛ.ΑΣ. –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ελεύθεροι οι άνθρωποι που τοποθέτησαν την καγκελόπορτα στο σχολείο η οποία τραυμάτισε 9χρονο μαθητή

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ατύχημα με την...

Ερμού: «Την γρονθοκόπησε απρόκλητα στο πρόσωπο» – Καρέ καρέ η επίθεση στην 20χρονη

Το άγριο σκηνικό στην Ερμού με θύμα μια 20χρονη...

Κατερίνη: Ίντερνετ καφέ λειτουργούσε ως στέκι για παράνομο τζόγο – Κατασχέθηκαν 375.000 ευρώ, πώς δρούσε η σπείρα

Μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της...

Συνελήφθησαν εφοριακοί υπάλληλοι και ιδιώτες – Φέρονται να εκβίαζαν επιχειρηματίες

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα