Οι διατροφικές διαταραχές δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Χτυπάνε αδιακρίτως και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο νέα άτομα. Σύμφωνα με την Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών ... Περισσότερα

Διατροφικές διαταραχές: Καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας έρχεται να «χτυπήσει» τη ρίζα της νόσου

Epilogestv

Epilogestv

Οι διατροφικές διαταραχές δεν γνωρίζουν ηλικία, φύλο, καταγωγή, οικονομική κατάσταση. Χτυπάνε αδιακρίτως και τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, όλο και πιο νέα άτομα. Σύμφωνα με την Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Δρ. Μαρία Τσιάκα υπάρχει μεγάλη αύξηση περιστατικών νευρικής ανορεξίας σε παιδιά 10 και 11χρονών. Παιδιά που έχουν χάσει το 40% του συνολικού τους βάρους, με τεράστιο αντίκτυπο, καθώς επηρεάζεται άμεσα ο εγκέφαλός τους που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη.

Ένα καινοτόμο πρωτόκολλο θεραπείας Διατροφικών Διαταραχών έρχεται να «χτυπήσει» τη ρίζα της νόσου. Λέγεται TBT-S (Temperament Based Therapy- with Support) κι εφαρμόζεται, με θεαματικά αποτελέσματα, σε πολλές χώρες παγκοσμίως (ΗΠΑ, Νορβηγία, Καναδάς, Αργεντινή, Αλάσκα κ.ά), με την Αυστραλία να το έχει εντάξει επίσημα στο εθνικό σύστημα υγείας της.

Τι είναι το TBT-S

Η θεραπεία, βασισμένη στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά με την εμπλοκή των υποστηρικτών (TBT-S), είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής (ΔΠΤ). Εστιάζει στα γονιδιακά προσδιοριζόμενα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά, τα οποία εκφράζονται νευροβιολογικά ποικιλοτρόπως. Αναγνωρίζει ότι χαρακτηριστικά όπως η τελειομανία και η παρορμητικότητα μπορούν να μετατραπούν από καταστροφικά σε παραγωγικά, προάγοντας την ανάρρωση.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο εκπαιδεύει, τόσο τους ασθενείς όσο και τους υποστηρικτές τους στη διαχείριση των νευροβιολογικών παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση και διατήρηση των συμπτωμάτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, μειώνει τις εκδηλώσεις της νόσου κι ενισχύει τις θετικές συμπεριφορές. Ως ανθρωποκεντρικό μοντέλο, ενθαρρύνει τα άτομα να βρουν και ν’ αξιοποιήσουν τα προσωπικά τους δυνατά σημεία, προωθώντας την αυτογνωσία και τη στοχευμένη ανάρρωση.

Εκπαίδευση για τις διατροφικές διαταραχές

Έως και σήμερα πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα των διαταραχών πρόσληψης τροφής δεν λαμβάνουν υπόψη την ιδιοσυγκρασία του ατόμου. Ακόμη όμως και όταν την προσεγγίζουν, την αντιμετωπίζουν ως παθολογία που πρέπει να εξαλειφθεί. Εκπαίδευση ειδικών Το TBT-S είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα των ειδικών που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δε, θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση του νέου αυτού πρωτοκόλλου με στόχευση στα παιδιά και τους εφήβους και εκπαιδεύτρια τη δημιουργό του, Δρ. Stephanie Knatz Peck, Associate Clinical Professor of Psychiatry, University of California San Diego.

Το TBT-S για παιδιά και εφήβους έχει σχεδιαστεί για ηλικίες 11–17 ετών και ενσωματώνει σημαντικές αναπτυξιακές παραμέτρους, καθώς και την άμεση εμπλοκή των γονιών.

Advertisement
MEGA

H εκπαίδευση απευθύνεται σ’ όλο το φάσμα των ειδικών (ψυχολόγοι, ψυχίατροι, ψυχοθεραπευτές, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές κτλ) που ασχολούνται με τις διατροφικές διαταραχές.

πηγή healthstories.gr

Photo Shutterstock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

22/02/26 11:17 μμ

Έβρος: Πλημμύρισαν 60.000 στρέμματα στο Σουφλί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

22/02/26 11:12 μμ

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη, εν αναμονή σφοδρής χιονόπτωσης

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” - video

22/02/26 11:01 μμ

Ποντισμένο Σερρών: Καθαρά Δευτέρα με “Κετσέκια” – video

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει - Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

22/02/26 10:57 μμ

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει – Τι σημαίνει η λέξη Κούλουμα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

22/02/26 10:54 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 23 Φεβρουαρίου

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

22/02/26 10:49 μμ

Μέλος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο σύζυγός του κατηγορούνται ότι έκλεψαν τρία εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

22/02/26 10:46 μμ

Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

22/02/26 10:44 μμ

Άνοια: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

22/02/26 10:42 μμ

«Κοσμικό ηφαίστειο» ζωντανεύει ξανά: Μια μαύρη τρύπα ξυπνά ύστερα από 100 εκατομμύρια χρόνια

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

22/02/26 8:02 μμ

Δημήτρης Κοντολάζος: Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να τα λένε αυτά για να ακούγονται

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Συζήτηση με έναν δημοπράτη και έναν ιστορικό ερευνητή - Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

22/02/26 7:56 μμ

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται – Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)

22/02/26 7:46 μμ

Η Κυρά Σαρακοστή: Τι συμβολίζει και ποια είναι η συνταγή (έθιμο)