Επεκτείνεται ο μηχανισμός ελέγχου προσαύξησης περιουσίας BANCAPP της ΑΑΔΕ, προκειμένου να λαμβάνει τραπεζικά δεδομένα φορολογουμένων και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων

Διευρύνεται ο φορολογικός έλεγχος σε ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» και ξένες τράπεζες

Epiloges Press

Epiloges Press

Ενισχύεται και επεκτείνεται ο μηχανισμός ελέγχου προσαύξησης περιουσίας BANCAPP της ΑΑΔΕ, προκειμένου να λαμβάνει τραπεζικά δεδομένα φορολογουμένων όχι μόνο από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από τα υποκαταστήματα αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, ή και από ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Με νέα απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.1041/2026) τροποποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος και διευρύνεται ο κύκλος των φορέων που υποχρεούνται να διαβιβάζουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Η αλλαγή αφορά στα «Υπόχρεα Πρόσωπα» διαβίβασης δεδομένων στο BANCAPP. Με την νέα απόφαση, εκτός από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, στο σύστημα εντάσσονται ρητά και τα υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, καθώς και ηλεκτρονικά «πορτοφόλια» (ιδρύματα πληρωμών του ν. 4537/2018 και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος του ν. 4021/2011) εφόσον (α) δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και (β) είναι καταχωρημένα στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, για κάθε αίτημα ελέγχου που υποβάλλεται μέσω του BANCAPP, η ΑΑΔΕ λαμβάνει απάντηση από όλα τα Υπόχρεα Πρόσωπα. Δηλαδή, η απάντηση είναι υποχρεωτική και καθολική, καλύπτοντας το σύνολο των φορέων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης.

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 18 Φεβρουαρίου 2026.

Τι είναι το BANCAPP

Το BANCAPP (Bank Account Nexus Crosscheck Application) αποτελεί το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας το οποίο λειτουργεί ως ψηφιακή εφαρμογή, μέσω της οποίας διαβιβάζονται ηλεκτρονικά τα αιτήματα άρσης τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου που δημιουργούνται στο ΟΠΣ ELENXIS, όταν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου για συγκεκριμένο ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ.

Το αίτημα αποστέλλεται μέσω ειδικού κόμβου επικοινωνίας και οι υπόχρεοι φορείς υποχρεούνται να απαντήσουν για τα στοιχεία που τηρούν για το εξεταζόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο και για την ελεγχόμενη περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του BANCAPP διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται για το συγκεκριμένο ΑΦΜ.

Advertisement
ktimatologio

Σε περίπτωση που τα Υπόχρεα Πρόσωπα (τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών κλπ) εντοπίσουν λογαριασμούς ή συναλλαγές για το ελεγχόμενο ΑΦΜ, αποστέλλουν μέσω BANCAPP κατάλογο τύπων προϊόντων που αφορούν το ελεγχόμενο πρόσωπα, όπως: καταθετικοί λογαριασμοί πρώτης ζήτησης και προθεσμιακοί, χορηγητικά προϊόντα, επενδυτικά χαρτοφυλάκια (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, παράγωγα, repos κ.λπ.), πιστωτικές κάρτες, τραπεζικές θυρίδες, λογαριασμοί πληρωμών, προπληρωμένες κάρτες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Παράλληλα, αξιοποιούνται δεδομένα από το Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, συναλλαγές μέσω λογαριασμών πληρωμών και λοιπές χρηματοοικονομικές πράξεις που σχετίζονται με το εξεταζόμενο ΑΦΜ, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών ελέγχου.

Κωστής Πλάντζος

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον επικήρυξε την ιρανική ηγεσία

13/03/26 9:03 μμ

Η Ουάσινγκτον επικήρυξε την ιρανική ηγεσία

Νηστίσιμη ζεστή σαλάτα με μανιτάρια και πορτοκάλι

13/03/26 8:53 μμ

Νηστίσιμη ζεστή σαλάτα με μανιτάρια και πορτοκάλι

Μελατονίνη: 6 τροφές που θα βοηθήσουν την ορμόνη του ύπνου

13/03/26 8:50 μμ

Μελατονίνη: Οι τροφές που θα βοηθήσουν την ορμόνη του ύπνου

Η λίστα με τα 63 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν: Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

13/03/26 8:48 μμ

Η λίστα με τα 63 προϊόντα στα οποία μπαίνει πλαφόν: Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Ψηφίστηκε η Ενεργειακή Συμφωνία Ελλάδας με CHEVRON & HELLENIQ Energy - Στ.Παπασταύρου: Ιστορική στιγμή για τη χώρα

13/03/26 8:39 μμ

Ψηφίστηκε η Ενεργειακή Συμφωνία Ελλάδας με CHEVRON & HELLENIQ Energy – Στ.Παπασταύρου: Ιστορική στιγμή για τη χώρα

ΥΠΕΝ: Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

13/03/26 8:32 μμ

ΥΠΕΝ: Παρατάσεις στις προθεσμίες ολοκλήρωσης ενεργειακών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κ. Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση

13/03/26 8:25 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Θα παρέμβουμε άμεσα αν εκτιμήσουμε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την κρίση

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων - video

13/03/26 8:22 μμ

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων – video

Σέρρες: Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα - video

13/03/26 8:14 μμ

Σέρρες: Μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα – video

Ενδείξεις δηλητηρίασης σε δύο μαυρόγυπες και έναν λύκο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου

13/03/26 7:56 μμ

Ενδείξεις δηλητηρίασης σε δύο μαυρόγυπες και έναν λύκο στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

13/03/26 7:49 μμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Παρασκευή και 13: Οι Σερραίοι πιστεύουν στις προλήψεις; - video

13/03/26 7:42 μμ

Παρασκευή και 13: Οι Σερραίοι πιστεύουν στις προλήψεις; – video