Με την κήρυξη οκτώ πρώην επικεφαλής και στελεχών της Πυροσβεστικής, του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του πολίτη που είναι υπαίτιος για την πρόκληση της πυρκαγιάς στο Μάτι, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών έκλεισε το κεφάλαιο των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία που βίωσε η χώρα τον Ιούλιο του 2018.
Οι δικαστές κατέληξαν σε αυτή την απόφαση με το σκεπτικό ότι οι δέκα κυρηχθέντες ένοχοι με τις πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλαν εκ της θέσεώς τους στο να επέλθει το τραγικό αποτέλεσμα με την εκατόμβη νεκρών και βαριά τραυματισμένων πολιτών που αφέθηκαν πλήρως αβοήθητοι από τους υπεύθυνους.
Στους καταδικασθέντες αποδόθηκαν ευθύνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τους.