Δωρεάν πλέον η ψηφιακή μαστογραφία
Date:
Από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου έχει ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας, ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα χιλιάδων γυναικών, όπως αυτό κατατέθηκε από 45 γυναίκες βουλευτές όλων των κομμάτων.
Ήταν μια διακομματική πρωτοβουλία για την κάλυψη των δαπανών ψηφιακής μαστρογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ που ανέλαβαν 45 γυναίκες βουλευτές, οι οποίες υπέγραψαν σχετικό υπόμνημα- αίτημα, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την δωρεάν παροχή της συγκεκριμένης εξέτασης. Η εξέταση αφορά και στους δύο μαστούς και συνεπώς δεν επιτρέπεται η επανάληψή της δύο φορές στο ίδιο παραπεμπτικό.
Στο αίτημα – υπόμνημα τους οι γυναίκες βουλευτές τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί η ψηφιακή μαστογραφία στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, καθώς αποτελεί, ιατρικά και κοινωνικά, έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης-πρόληψης μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού.
Παράλληλα σημείωναν ότι η ψηφιακή μαστογραφία ως εξεταστική μέθοδος, είναι πλέον η μόνη η οποία συνίσταται, και τελικώς συνταγογραφείται από τους θεράποντες ιατρούς.
«Με την ψηφιακή μαστογραφία, τη σύγχρονη δηλαδή τεχνολογική εξέλιξη της καθιερωμένης αναλογικής μεθόδου, αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο και κατ’ επέκταση των δυνατοτήτων, η ασθένεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, προσφέροντας την ευκαιρία μιας φυσιολογικής ζωής στις γυναίκες που νοσούν και περιορίζοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό την οικονομική και όχι μόνο, επιβάρυνση του Δημόσιου, αλλά και των οικείων τους, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα», αναφέρουν οι υπογράφουσες και επισημαίνουν ότι τα νέα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζονται, κατά προσέγγιση στα 4.500, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% των περιπτώσεων καρκίνου που εμφανίζονται στις Ελληνίδες, σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία, έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 56%.