Η ακριτική περιοχή της Δράμας με τον εύφορο κάμπο της, τις τεράστιες εκτάσεις από αμπελώνες και τα ονομαστά οινοποιεία της, γιόρτασε με ιδιαίτερο τρόπο την ολοκλήρωση της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2023. ... Περισσότερα

Δράμα: Η τέχνη του οίνου και η τέχνη του πολιτισμού «συναντήθηκαν» στο κλείσιμο της 8ης ΔραμΟινογνωσίας

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η ακριτική περιοχή της Δράμας με τον εύφορο κάμπο της, τις τεράστιες εκτάσεις από αμπελώνες και τα ονομαστά οινοποιεία της, γιόρτασε με ιδιαίτερο τρόπο την ολοκλήρωση της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2023.

Advertisement
 

Από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2023, οι τοπικοί φορείς της Δράμας με τη συνδρομή των ντόπιων οινοποιητικών επιχειρήσεων συνεργάστηκαν αρμονικά προβάλλοντας το κρασί και την πλούσια οινική παράδοση της περιοχής, μέσα από μια σειρά ποικίλλων ενημερωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Το πολυθρύλητο και χρυσοφόρο όρος Παγγαίο, με τα όλα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα στη χημική σύσταση του εδάφους του, είναι το «μαγικό» συστατικό, στο οποίο οφείλεται η παράγωγη εξαιρετικής ποιότητας κρασιού, με διεθνή αναγνώριση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και στα χωριά του Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, βρίσκονται σήμερα ορισμένες από τις καλύτερα οργανωμένες και πιο ανταγωνιστικές οινοποιητικές μονάδες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που περιβάλλονται από χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων διαφόρων ποικιλιών.

Το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου, τα οινοποιεία της ευρύτερης περιοχής της Δράμας άνοιξαν για μια ακόμα χρονιά τις πόρτες τους, στο πλαίσιο της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2023, προσφέροντας στους πολυάριθμους επισκέπτες τους αυτό που γνωρίζουν τόσο καλά, μια διαδρομή γεμάτη εμπειρίες, που περνά μέσα από τον πολιτισμό και την εμπειρία της οινογευσίας. Αυτή η γευστική διαδρομή ντύθηκε και φέτος με μουσικές, ήχους, μπάντες, μυστικές και σπάνιες συνταγές, δημιουργώντας μια χαλαρή διάθεση και μια ευφορία που όμως δεν ζάλιζε, ούτε κούραζε, απλώς ταξίδευε τον επισκέπτη, όπως ένα καλό κόκκινο Merlot κρασί παλαιωμένο σε δρύινο βαρέλι.

Τα οινοποιεία επενδύουν στην τέχνη και την ποιότητα

Στις φετινές εκδηλώσεις, τα οινοποιεία που άνοιξαν τις πύλες τους ήταν το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή, το Chateau Nico Lazaridi, το κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη, το κτήμα Οινογένεσις, το κτήμα Παυλίδη, το κτήμα OENOPS (Καρατζά), το κτήμα Τέχνη Οίνου Αλυπίας και το αποστακτήριο «Χαρίσκος Αποστάγματα».

Η τέχνη σε όλες της τις μορφές ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των εκδηλώσεων που συνοδεύτηκαν από ένα ποτήρι λευκό, κόκκινο ή ροζέ κρασί. Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, οι οινοποιοί της Δράμας προέτρεψαν μικρούς και μεγάλους να ξεναγηθούν στα οινοποιεία, να γευτούν τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, να γνωρίσουν από κοντά όλη την παραγωγική διαδικασία, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να περιηγηθούν σε χώρους γεμάτους αρώματα, χρώματα και γεύσεις.

Δράμα: Η τέχνη του οίνου και η τέχνη του πολιτισμού «συναντήθηκαν» στο κλείσιμο της 8ης ΔραμΟινογνωσίας

Το νέο «Μαγικό βουνό» του Γιώργου Ζαρζώνη

Στο οινοποιείο Château Nico Lazaridi στην τοπική κοινότητα Αγοράς, ο Φεδερίκος Λαζαρίδης καλωσόρισε θερμά τους εκατοντάδες επισκέπτες μέσα από μια πλειάδα εκδηλώσεων και ξεναγήσεων στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό» που δημιουργήθηκε για να στεγάσει όλα τα έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που διακόσμησαν τις ετικέτες του ομώνυμου κρασιού. Δημιουργίες, εμπνευσμένες για να συνοδέψουν ξεχωριστά την κάθε νέα σοδειά, που εκφράζουν το σύνολο των τάσεων της ζωγραφικής.

Advertisement
Family Kitchen

Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων ήταν η βιβλιοπαρουσίαση του εμπνευσμένου από την περιοχή της Δράμας νέου λευκώματος «Μαγικό Βουνό», με κείμενα και φωτογραφίες του διακεκριμένου φωτογράφου Γιώργου Ζαρζώνη. Το βιβλίο προλόγισε ο λογοτέχνης, συγγραφέας και πρόεδρος της εταιρίας λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ηλίας Κουτσούκος.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στην πολύ καλή χημεία που αναπτύχθηκε με τον Γιώργο Ζαρζώνη και στη μεγάλη αγάπη των δυο τους γι’ αυτό που κάνουν, τονίζοντας πως το Παγγαίο δεν έχει σύνορα και κάνοντας αναφορά στους θρύλους τις παραδόσεις, τους χώρους λατρείας, την αρχαία πόλη των Φιλίππων και τους προσφυγικούς πληθυσμούς που εγκαταστάθηκαν στους πρόποδές του, όλα αυτά που συνθέτουν την ιστορία του φημισμένου βουνού.

Πολυτάλαντο αλχημιστή των γεύσεων και των τεχνών χαρακτήρισε τον Γιώργο Ζαρζώνη ο Ηλίας Κουτσούκος κάνοντας μια αναδρομή στο σημαντικό συγγραφικό και φωτογραφικό του έργο, όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα πενήντα και πλέον λευκώματα από τη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Advertisement
MEGA

Το νέο λεύκωμα «Μαγικό Βουνό», μικρό σε μέγεθος, ιδιαίτερα λειτουργικό και καλαίσθητο, αποτελεί το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα μετά από μια μακρά εκδοτική παύση και ταυτόχρονα μια μεταστροφή σε βιβλία που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις περιοχές μέσα από καθημερινές φωτογραφίες αλλά και σκέψεις που ο καθένας ανακαλύπτει κάνοντας περιήγηση στο Παγγαίο. Στα επόμενα σχέδια του Γιώργου Ζαρζώνη είναι η δημιουργία ανάλογων λευκωμάτων για τον Όλυμπο, το Άγιον Όρος και τις λίμνες της δυτικής Μακεδονίας.

Δράμα: Η τέχνη του οίνου και η τέχνη του πολιτισμού «συναντήθηκαν» στο κλείσιμο της 8ης ΔραμΟινογνωσίας

Στο μακεδονικό καστρόσπιτο του κτήματος Οινογένεσις

Στο κτήμα Οινογένεσις, από τα πιο εντυπωσιακά οινοποιεία του δραμινού αμπελώνα, ανάμεσα στις τοπικές κοινότητες Δοξάτου και Αδριανής, ο διακεκριμένος οινολόγος Μπάκης Τσάλκος υποδέχθηκε τους πολυάριθμούς φίλους του κρασιού με μια μοναδική έκθεση αγιογραφίας της εκπαιδευτικού Καλλιόπης Χατζοπούλου. Η Δραμινή καλλιτέχνις δίνει ζωή στο ξύλο σκάζοντάς το και αγιογραφώντας το, αλλά και σε παλιά ξύλινα χρηστικά αντικείμενα που αποτελούν ιδανικές επιφάνειες για εμπνευσμένες αγιογραφήσεις.

Η έκθεση αγιογραφίας έδεσε αρμονικά με τον επιβλητικό χώρο του οινοποιείου που βρίσκεται στη μέση ενός πανέμορφου αμπελώνα και εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη με τη μακεδονική αρχιτεκτονική που το διακρίνει, τα χαγιάτια, τα χρώματα, το ξύλο και την πέτρα, φέρνοντας στο μυαλό μοναστηριακά συγκροτήματα του Αγίου Όρους και εντυπωσιακά αρχοντικά της Μακεδονίας.

Το μεσημέρι της Κυριακής, η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας Βασιλικής Πουλιούδη παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, με θέμα «Άμπελος και Οίνος στο διάβα του χρόνου: Σύμβολα, Εικόνες, Ύμνοι», ενώ η χορωδία του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου με χοράρχη τον κ. Γιάννη Κούτρα απέδωσε βυζαντινούς ύμνους, παρουσία του Σεβασμιότατου μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεου.

Το βράδυ της ίδια μέρας, στο μοναδικής αρχιτεκτονικής καστρόσπιτο του κτήματος Οινογένεσις, που αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό καινοτομίας και παράδοσης, πραγματοποιήθηκε το πολύαναμενόμενο αποχαιρετιστήριο κοκτέιλ πάρτι με μουσικές επιλογές του dj Jorgio Kioris της Movement Recordings και τη δημιουργία μοναδικών κοκτέιλ με κρασιά του οινοποιείου από τους μπάρμαν Γιώργο Βένο και Κλήμη Σουλικίδη.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

23/10/25 9:55 μμ

Έστησε πάρτι η ΑΕΚ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»

23/10/25 9:52 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει και τη λογική, αλλά και την ντροπή»

Βουλή - Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Παρασκευή Τυχεροπούλου - Ειλικρινής προσπάθεια Γ. Γεωργαντά για κάθαρση

23/10/25 9:47 μμ

Βουλή – Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Παρασκευή Τυχεροπούλου – Ειλικρινής προσπάθεια Γ. Γεωργαντά για κάθαρση

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάζιες υπογραφές, γαλάζιες ευθύνες, γαλάζιο σκάνδαλο: Ας μην παριστάνουν τους κατήγορους!»

23/10/25 9:43 μμ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάζιες υπογραφές, γαλάζιες ευθύνες, γαλάζιο σκάνδαλο: Ας μην παριστάνουν τους κατήγορους!»

Κυρ. Πιερρακάκης στο Berlin Global Dialogue 2025: «Χρειαζόμαστε μία ενιαία και αποτελεσματική αγορά»

23/10/25 9:40 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης στο Berlin Global Dialogue 2025: «Χρειαζόμαστε μία ενιαία και αποτελεσματική αγορά»

Άρης: Μπήκε κανονικά ο Ράτσιτς ενόψει Λεβαδειακού

23/10/25 9:35 μμ

Άρης: Μπήκε κανονικά ο Ράτσιτς ενόψει Λεβαδειακού

Αρχίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό Ανδρών/Γυναικών

23/10/25 9:32 μμ

Αρχίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό Ανδρών/Γυναικών