Δύο ποιητές διαφορετικών γενεών, ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τους παλαιότερους και ο Δημήτρης Αγγελής από τους νεότερους, μιλούν για τον Διονύση Σαββόπουλο ως δημιουργό που κατανοούσε ποιητικά τον κόσμο, προκαλώντας ... Περισσότερα

Δύο ποιητές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Διονύση Σαββόπουλο

Epilogestv

Epilogestv

Δύο ποιητές διαφορετικών γενεών, ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τους παλαιότερους και ο Δημήτρης Αγγελής από τους νεότερους, μιλούν για τον Διονύση Σαββόπουλο ως δημιουργό που κατανοούσε ποιητικά τον κόσμο, προκαλώντας και τους δικούς τους συνειρμούς.

Γιώργος Μαρκόπουλος

Με το έργο του Διονύση Σαββόπουλου ήρθα πρώτη φορά σε επαφή το 1966, με το Φορτηγό, και κάτι μέσα μου ακαθόριστο, αλλά πολύ-πολύ θετικό με συνεπήρε. Γι’ αυτό και βρήκα μια κασέτα με τη μουσική του δίσκου, τον οποίο άκουγα ασταμάτητα και το κέρδος μου ήταν μεγάλο, γιατί κάτι το πρωτόγνωρο μου έδειχνε μέσα μου, που όχι μόνο δεν το ήξερα, αλλά ούτε ποτέ μου το είχα φανταστεί.

Και πράγματι, ολόκληρο το έργο του Σαββόπουλου ακριβώς αυτό μας έφερε: κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το σπουδαίο, κάτι το σπινθηροβόλο, κάτι ξεχωριστό. Τόσο μουσική και ποίηση ήσαν δεμένες που δεν μπορούσες τα δυο αυτά στοιχεία σε καμία περίπτωση να τα ξεχωρίσεις. Όσο για το περιεχόμενο, κι αυτό ήταν σπουδαίο, κυρίως γα τους νέους τους οποίους αποφασιστικά βοηθούσε να βγουν από τα αδιέξοδα που μια κοινωνία συμπλεγματική τούς προκαλούσε. Αλλά, τελειώνοντας, θέλω να επισημάνω πως ο Σαββόπουλος ήταν δημιουργός-φαινόμενο και άκρως χαρισματικός μέσα στην πνευματική και μουσική σφαιρικότητά του. Μάλιστα για μένα ήταν εκείνος που συνένωσε μέσα μου όμορφα και γλυκά τη σωστή ελληνική λαϊκή μουσική με την ξένη καλή ποπ και καλή ροκ μουσική.

Να τον αποχαιρετίσω με ένα δίστιχο:

Πατρίδα του ας είναι η μνήμη μας

και περιουσία του όση αγάπησε και όσοι τον αγάπησαν

Advertisement
Family Kitchen

Δημήτρης Αγγελής

Για λίγους ανθρώπους μπορεί κανείς να πει ότι σηματοδοτούν ένα τέλος εποχής. Μπορεί κανείς σίγουρα να το πει, πάντως, για τον Διονύση Σαββόπουλο: μαζί του τελειώνει το μοντέλο του τραγουδοποιού που είχε πολιτικό λόγο, που περιέγραψε μια ολόκληρη εποχή απολύτως ποιητικά, με χειροποίητο-χωμάτινο τρόπο (Φορτηγό), με στίχους απ’ καρφιά του μετεμφυλιακού και δικτατορικού κοινωνικού σώματος (Μπάλλος, Βρώμικο ψωμί, Happy day), με τρυφερότητα αστείρευτη και οριακά παράφωνη στην βαθύτερη ουσία της («Συννεφούλα», «Μια θάλασσα μικρή», «Αουντουαντάρια» κ.λπ.), αλλά και με εναντίωση στις καλοβολεμένες μας παραδοχές, τοποθετώντας έναν καθρέφτη που αποτύπωνε αφτιασίδωτο το παραμορφωμένο, φρικτό πρόσωπό μας (Το κούρεμα) – κάτι που σε πολλούς δεν άρεσε επειδή απαιτούμε από τα πρότυπά μας (που τα θαυμάζουμε κατά τ’ άλλα για την πνευματική τους ανησυχία), να παραμένουν τακτοποιημένα και φρόνιμα σε σχέση με τις δικές μας μπετοναρισμένες μέσα στον χρόνο αντιλήψεις. Θέλησαν να τον φιμώσουν απαξιώνοντάς τον, κάτι για το οποίο βέβαια μας είχε προειδοποιήσει και ο ίδιος: «Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει / καλύτερα να μη μας πει κανένα».

Ο θάνατος του Σαββόπουλου συνιστά εθνικό πένθος: χάνουμε τον ποιητή που καθόρισε από τη γενιά του ’70 και μετά την ιθαγένεια της εικονοποιίας μας, κατά μία έννοια χάνουμε «το ροκ του μέλλοντός μας». Γιατί δημόσιος χώρος δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχουν δημόσιοι ποιητές να μας παρηγορούν για τις ήττες μας: «Όταν ο κόσμος μας θα καίγεται / όταν τα γεφύρια πίσω μας θα κόβονται/ εγώ θα είμαι εκεί να σας θυμίζω / τις μέρες τις παλιές».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Στον ανακριτή ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου Άγγελου - Προληπτικές προσαγωγές από την αστυνομία

09/01/26 1:17 μμ

Σέρρες: Στον ανακριτή ο 15χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου Άγγελου – Προληπτικές προσαγωγές από την αστυνομία

Τραγωδία στην Πιερία: Κτηνοτρόφος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του – “Του έσφαξαν 1.000 πρόβατα την περασμένη εβδομάδα”

09/01/26 12:24 μμ

Τραγωδία στην Πιερία: Κτηνοτρόφος βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του – “Του έσφαξαν 1.000 πρόβατα την περασμένη εβδομάδα”

Πάνος Ρούτσι: Έδωσα αγώνα για το παιδί μου, όχι για να μπω σε κόμμα – Η Καρυστιανού να παραιτηθεί από πρόεδρος του συλλόγου για τα Τέμπη

09/01/26 12:16 μμ

Πάνος Ρούτσι: Έδωσα αγώνα για το παιδί μου, όχι για να μπω σε κόμμα – Η Καρυστιανού να παραιτηθεί από πρόεδρος του συλλόγου για τα Τέμπη

Ιωάννινα: Χιονοπτώσεις στην πόλη και στα ορεινά της Άρτας

09/01/26 1:03 μμ

Ιωάννινα: Χιονοπτώσεις στην πόλη και στα ορεινά της Άρτας

Η Βουλγαρία στην ευρωζώνη: Ευκαιρίες αλλά και ανταγωνισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

09/01/26 1:01 μμ

Η Βουλγαρία στην ευρωζώνη: Ευκαιρίες αλλά και ανταγωνισμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ανάδειξη του Διατειχίσματος στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης

09/01/26 12:50 μμ

Ανάδειξη του Διατειχίσματος στον αρχαιολογικό χώρο των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης

Σε ποια σημεία άνοιξαν τους δρόμους οι παραγωγοί και πού συνεχίζονται οι αποκλεισμοί

09/01/26 12:47 μμ

Σε ποια σημεία άνοιξαν τους δρόμους οι παραγωγοί και πού συνεχίζονται οι αποκλεισμοί

Σε φυλάκιση 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε 57χρονος, ο οποίος συνελήφθη επ' αυτοφώρω να πετάει ανεξέλεγκτα παλιές οικιακές συσκευές και είδη οικιακού εξοπλισμού σε περιοχή της Ασπροβάλτας, στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί του Α.Τ. Βόλβης εντόπισαν στο σημείο από ψυγεία, κλιματιστικά και πλυντήρια μέχρι καρέκλες και τραπέζια, αντικείμενα που μετέφερε με Ι.Χ. φορτηγό. Επιπλέον, έξω από μονοκατοικία που εκμίσθωνε στην ίδια περιοχή υπήρχε σωρός από ανακυκλώσιμα απόβλητα και διάφορα άλλα ογκώδη αστικά απορρίμματα, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 57χρονος πετούσε ανεξέλεγκτα οικιακές συσκευές στην Ασπροβάλτα

09/01/26 12:46 μμ

57χρονος πετούσε ανεξέλεγκτα οικιακές συσκευές στην Ασπροβάλτα

23χρονη κατήγγειλε πρώην σύντροφό της για βιασμό, εκδικητική πορνογραφία και παράνομη κατακράτηση

09/01/26 12:43 μμ

23χρονη κατήγγειλε πρώην σύντροφό της για βιασμό, εκδικητική πορνογραφία και παράνομη κατακράτηση

Απολογείται σήμερα ο 16χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου στις Σέρρες

09/01/26 12:34 μμ

Απολογείται σήμερα ο 16χρονος για τον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου στις Σέρρες

Έως και 4.700 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στον ποταμό Ρήνο

09/01/26 12:33 μμ

Έως και 4.700 τόνοι απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στον ποταμό Ρήνο

Ντέιβιντ Μπόουι: Το σπίτι των παιδικών του χρόνων αποκαθίσταται και ανοίγει τις πόρτες του το 2027

09/01/26 12:32 μμ

Ντέιβιντ Μπόουι: Το σπίτι των παιδικών του χρόνων αποκαθίσταται και ανοίγει τις πόρτες του το 2027

Σχολιάστε

δεκατρία + δυο =