Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κύριε Πρωθυπουργέ προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία από τη φτωχοποίηση – Πάρτε μέτρα τώρα!    Με αφορμή τη παρουσίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, η ... Περισσότερα

ΑμεΑ

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Κύριε Πρωθυπουργέ προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία από τη φτωχοποίηση – Πάρτε μέτρα τώρα!   

Advertisement
 

Με αφορμή τη παρουσίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, η ΕΣΑμεΑ κοινοποίησε στον πρωθυπουργό επιστολή με τα πιο επείγοντα και ουσιαστικά ζητήματα του αναπηρικού κινήματος.

Βασική διεκδίκηση να υπάρξει επιτέλους ειδική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, καθώς και αυξήσεις στα επιδόματα και στις συντάξεις των συνταξιούχων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, το οποίο αποτελεί πάγιο παν – αναπηρικό αίτημα τα τελευταία χρόνια.

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, παράλληλα με την μακροχρόνια οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας, ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., η οποία καθιστά αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών.

Με τις τελευταίες αυξήσεις επιδομάτων να έχουν δοθεί το 2011, και με τα έξοδα για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης συνεχώς να ανεβαίνουν, οδηγούνται σε φτωχοποίηση.

Τα αποσπασματικά μέτρα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά – μόνο η ισχυρή πολιτική βούληση, μέσω ενός συνολικού πλαισίου συνδυαστικών οικονομικών μέτρων, το οποίο θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου, παράλληλα με την επιτάχυνση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, θα μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να ζήσουν ισότιμοι στην ελληνική κοινωνία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί:

1. Αυξήσεις σε όλα τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις μέσω τετραετούς συμφωνίας, όπως είχε γίνει το 2003 και το 2007 μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Σ.Α.μεΑ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τελευταίες αυξήσεις στα επιδόματα δόθηκαν 10 χρόνια πριν, το 2011.

2. Αύξηση τουλάχιστον τιμαριθμική του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

3. Ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία στις εξαγγελίες για τη στέγαση, με αύξηση επιδότησης του ενοικίου για τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, καθώς και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε δάνεια για αγορά κατοικίας στα νέα ζευγάρια.

4. Αυξήσεις στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι είτε λόγω γήρατος είτε λόγω αναπηρίας. Να δοθεί πραγματική αύξηση στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά. 

5. Διακριτή μέριμνα στις επιδοτήσεις για την ενέργεια σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς και για τις οικογένειές τους, με ειδική χαμηλή τιμή ανά κιλοβατώρα. Πολλοί εξ αυτών κάνουν χρήση ενεργοβόρων συσκευών ή έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε θέρμανση, ψύξη κ.λπ.. Επιπλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επιδοτηθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων που στεγάζουν την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τις οργανώσεις μέλη της, τα κέντρα διημέρευσης που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία κ.λ.π. 

6. Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τεκμήρια του εισοδήματος. Να μην φορολογείται το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό από 67% και άνω, παρά μόνο το πραγματικό.

7. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την πρώτη κατοικία.

Advertisement

8. Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία  στο ύψος των 3.000 ευρώ, λόγω αυξημένων αναγκών εξ αιτίας της αναπηρίας τους.

9. Λήψη προστατευτικών φορολογικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρία 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

10. Επαναφορά του άρθρου 18 του ν. 4172/2013 που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού.

11. Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

12. Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής και τις βιταμίνες.

13. Μείωση του ΦΠΑ στο χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η νομοθεσία για τα απαραίτητα βοηθήματα-εργαλεία διαβίωσης των ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία και άλλες αναπηρίες.

14. Σημαντική αύξηση του ατομικού και οικογενειακού ορίου εισοδήματος για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με ποσοστό 67% και άνω.

Η προστασία της ζωής, η διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αδιαχώριστα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου

09/12/25 1:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου

Νωρίτερα οι πληρωμές σε συντάξεις και επιδόματα - Αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι

09/12/25 1:16 πμ

Νωρίτερα οι πληρωμές σε συντάξεις και επιδόματα – Αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι

Σέρρες: Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - video

09/12/25 1:11 πμ

Σέρρες: Ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. – video

Σέρρες: Δίπλα στον αγώνα των αγροτών οι οδηγοί ταξί και φορτηγών - video

09/12/25 1:01 πμ

Σέρρες: Δίπλα στον αγώνα των αγροτών οι οδηγοί ταξί και φορτηγών – video

Με επισημότητα το ετήσιο μνημόσυνο για τα 204 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Εμμανουήλ Παπά

09/12/25 12:51 πμ

Με επισημότητα το ετήσιο μνημόσυνο για τα 204 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Μία ακόμα σημαντική διάκριση για τα Pom Pon στα PRIX DE BEAUTÉ 2025!

09/12/25 12:38 πμ

Μία ακόμα σημαντική διάκριση για τα Pom Pon στα PRIX DE BEAUTÉ 2025!

Παρέμβαση της Δημάρχου Σερρών στη Γενική Συνέλευσητης ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

09/12/25 12:35 πμ

Παρέμβαση της Δημάρχου Σερρών στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Χρυσές Σφαίρες: Εννέα υποψηφιότητες για το "One Battle After Another"

09/12/25 12:18 πμ

Χρυσές Σφαίρες: Εννέα υποψηφιότητες για το “One Battle After Another”

ΑΕΚ: Βαρύ διάστρεμμα ο Γκατσίνοβιτς

09/12/25 12:17 πμ

ΑΕΚ: Βαρύ διάστρεμμα ο Γκατσίνοβιτς

Πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αναδείχθηκε ο Α. Κουτσόλαμπρος με διαφορά 22,58 % από τον Δ. Αναστασόπουλο

09/12/25 12:16 πμ

Πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αναδείχθηκε ο Α. Κουτσόλαμπρος

Νέο αγροτικό μπλόκο στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

09/12/25 12:15 πμ

Νέο αγροτικό μπλόκο στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας

Ιταλία: Συνεχής βελτίωση του δεκαοκτάχρονου Μάριου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο

09/12/25 12:14 πμ

Ιταλία: Συνεχής βελτίωση του 18χρονου Μάριου, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στο Τορίνο