17.1 C
Serres

Εφαρμογή νανοϊατρικής στα νοσοκομεία- Θα προλαμβάνουν το έμφραγμα

Date:

Της Νικολέττας Μπούκα 
[email protected]
Ένα βήμα πιο κοντά στην πρόληψη των εμφραγμάτων βρίσκεται το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι επιστήμονες δημιούργησαν νανοσωματίδια, τα οποία μεταφέροντας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά φάρμακα στη φλεγμαίνουσα αθηρωματική πλάκα τη σταθεροποιούν ή τη διαλύουν, αποτρέποντας έτσι τη ρήξη της, που θα είχε ως συνέπεια το έμφραγμα.
Οι μελέτες σε πειραματόζωα ολοκληρώθηκαν και πλέον οι επιστήμονες σε συνεργασία και με την πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική του “ΑΧΕΠΑ” είναι έτοιμοι να αρχίσουν τις κλινικές μελέτες σε ασθενείς, ενώ εκτιμούν ότι το τελικό προϊόν για την πρόληψη των εμφραγμάτων θα είναι έτοιμο να βγει στην αγορά σε περίπου τρία έως πέντε χρόνια.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε χθες η καρδιολόγος και υπεύθυνη της Ελληνικής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής Βαρβάρα Καραγκιοζάκη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Νanotexnology 2017, το οποίο πραγματοποιείται έως και αύριο 8 Ιουλίου στο ξενοδοχείο “Porto Palace” στη Θεσσαλονίκη.
 
Η ίδια εξήγησε ότι τα οφέλη είναι πως θα μειωθεί η συχνότητα των εμφραγμάτων κυρίως σε νέους ασθενείς, στους οποίους το έμφραγμα είναι πιο επικίνδυνο και μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Συνεπώς θα υπάρχει σωστή διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος, πριν ακόμη να γίνει η ρήξη της πλάκας και προκληθεί το έμφραγμα.
 
Σύμφωνα με την κ. Καραγκιοζάκη στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ κατασκευάζονται νανοϋλικά και για τη βελτιστοποίηση των υπαρχόντων στεντς, που ήδη χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στένωσης των αρτηριών, ενώ άλλο ένα πεδίο έρευνας αφορά τις νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

 

“Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έξυπνα ικριώματα για την αναγέννηση νευρικών κυττάρων. Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε τα πλεονεκτήματα των νανοϋλικών και επιδιώκουμε να μπούμε στον εγκέφαλο και να καθαρίσουμε το β αμυλοειδές ή ακόμη να τροποποιήσουμε να μη φτάσει το β αμυλοειδές, να μην αλλάξει τη δομή στο χώρο και κάνει τις αμυλοειδείς πλάκες. Υπάρχουν πολλοί ερευνητές στην Ευρώπη, που ασχολούνται με τη μεταφορά νανοσωματιδίων για τη θεραπεία των πλακών του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, δηλαδή για στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων. Ευελπιστούμε να βρούμε θεραπεία όχι μόνο για το Αλτσχάιμερ αλλά γενικά για όλες τις παθήσεις”, επισήμανε η κ. Καραγκιοζάκη. 
makthes.gr




ΥγείαΕφαρμογή νανοϊατρικής στα νοσοκομεία- Θα προλαμβάνουν το έμφραγμα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες ώρες της μέρας να πίνεις νερό

Η σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή....

Πως θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της υπερκόπωσης

Τι είναι η υπερκόπωση; Πώς θα την αναγνωρίσεις; Και...

Που μπορεί να οφείλονται οι καούρες;

Αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες...

Mασάζ για μακροζωία; Τι λένε οι επιστημονικές έρευνες

Το Mασάζ θεωρείται μία θεραπευτική πρακτική που εκτιμάται για...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα