Η ηθοποιός Βερόνικα Ετσεγκί έφυγε από τη ζωή στα 42 της χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στον ισπανικό κινηματογράφο με τις συγκλονιστικές ερμηνείες και το σκηνοθετικό της έργο

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Βερόνικα Ετσεγκί σε ηλικία 42 ετών

Epiloges Team

Epiloges Team

Η Ισπανίδα ηθοποιός Βερόνικα Φερνάντεθ δε Ετσεγαράι, γνωστή στο κοινό ως Βερόνικα Ετσεγκί (Verónica Echegui), πέθανε την Κυριακή στη Μαδρίτη σε ηλικία 42 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, όπως επιβεβαίωσαν άνθρωποι του στενού της περιβάλλοντος σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης (El País, EFE).

Advertisement
 

Γεννημένη στη Μαδρίτη το 1983, η Ετσεγκί ξεχώρισε για τη δυναμική ερμηνεία και την ικανότητά της να δίνει ζωή σε σύνθετους χαρακτήρες. Παράλληλα με την υποκριτική, είχε αποδείξει και το ταλέντο της στη σκηνοθεσία: το 2022 τιμήθηκε με το Βραβείο Γκόγια για το καλύτερο ταινιάκι μυθοπλασίας, με το Tótem Loba, στο οποίο υπήρξε σκηνοθέτις, σεναριογράφος και συμπαραγωγός.

Σύμφωνα με την La Vanguardia, ελάχιστοι γνώριζαν για την ασθένειά της, καθώς η ίδια και οι οικείοι της τη διαχειρίστηκαν με διακριτικότητα. Ο θάνατός της προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στον κόσμο του ισπανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Η ηθοποιός Verónica Echegui στο «I am Juani».
Η ηθοποιός Verónica Echegui στο «I am Juani».

Από τη «Juani» στο διεθνές κύρος

Η επιθυμία της να γίνει ηθοποιός εκδηλώθηκε από τα παιδικά της χρόνια. Μετά την εισαγωγή της στη Βασιλική Ανώτατη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης, έκανε τα πρώτα τηλεοπτικά της βήματα στις σειρές Una nueva vida και Paco y Veva.

Η μεγάλη της αναγνώριση ήρθε το 2006, όταν πρωταγωνίστησε στο φιλμ του Μπίγας Λούνα «Yo soy la Juani», ερμηνεία που της χάρισε υποψηφιότητα για Γκόγια Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού. Ο σκηνοθέτης την επέλεξε ανάμεσα σε περισσότερες από 3.000 υποψήφιες, αναγνωρίζοντας στο βλέμμα της το πάθος και την αυθεντικότητα που χαρακτήρισαν την καριέρα της.

Ο ίδιος ο Λούνα, σε δηλώσεις του, είχε επισημάνει πως μέσα από την Ετσεγκί μπόρεσε να αναδείξει για πρώτη φορά στον ισπανικό κινηματογράφο την κουλτούρα των προαστίων και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους – κάτι που σήμερα θεωρείται κομμάτι της mainstream κουλτούρας.

Advertisement
ΔΕΗ

Καριέρα με διεθνείς προοπτικές

Η Ετσεγκί δεν έμεινε στη σκιά της πρώτης της μεγάλης επιτυχίας. Στο «El patio de mi cárcel» (2008) υποδύθηκε μια νεαρή κρατούμενη, ενώ στο «Katmandú, un espejo en el cielo» (2011) της Ιθιάρ Μπολαΐν ενσάρκωσε μια δασκάλα που ταξιδεύει στο Νεπάλ για να διδάξει σε παιδιά φτωχών συνοικιών. Για τις ερμηνείες της σε αυτές τις δύο ταινίες έλαβε νέες υποψηφιότητες για τα Βραβεία Γκόγια στην κατηγορία Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Παράλληλα, η ίδια είχε αναφέρει σε συνεντεύξεις ότι προτίμησε να χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό της όνομα «Ετσεγκί» αντί του πλήρους οικογενειακού «Φερνάντεθ δε Ετσεγαράι», για να δημιουργήσει μια πιο προσωπική και διακριτή ταυτότητα στον χώρο του θεάματος. Άλλωστε, καταγόταν από οικογένεια με σημαντική πνευματική παράδοση, καθώς συγγενεύει με τον νομπελίστα λογοτεχνίας Χοσέ Ετσεγαράι και τον θεατρικό συγγραφέα Μιγκέλ Ετσεγαράι.


Η Βερόνικα Ετσεγκί αφήνει πίσω της μια καριέρα με ποικιλία ρόλων, βραβεία και δημιουργικότητα, ενώ θεωρείται πλέον μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του ισπανικού κινηματογράφου των τελευταίων δύο δεκαετιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κουρκουμάς: Το μπαχαρικό - σύμμαχος για την αποτοξίνωση του οργανισμού

11/11/25 11:36 μμ

Κουρκουμάς: Το μπαχαρικό – σύμμαχος για την αποτοξίνωση του οργανισμού

Πως θα αποκτήσετε τις πιο αφράτες πετσέτες μπάνιου

11/11/25 11:33 μμ

Πως θα αποκτήσετε τις πιο αφράτες πετσέτες μπάνιου

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τα Χριστούγεννα με 4+1 απλά βήματα

11/11/25 11:30 μμ

Προετοιμάστε το σπίτι σας για τα Χριστούγεννα με 4+1 απλά βήματα

Το πιο ωραίο κέικ καρότου

11/11/25 11:25 μμ

Το πιο ωραίο κέικ καρότου

Kυρ. Πιερρακάκης: Από το 2019 έως σήμερα έγιναν στην Ελλάδα όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ

11/11/25 11:21 μμ

Kυρ. Πιερρακάκης: Από το 2019 έως σήμερα έγιναν στην Ελλάδα όσες άμεσες ξένες επενδύσεις είχαν γίνει στα πρώτα 17 χρόνια του ευρώ

Γιορτάζει σήμερα 12 Νοεμβρίου: Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης

11/11/25 11:16 μμ

Γιορτάζει σήμερα 12 Νοεμβρίου: Όσιος Νείλος ο Μυροβλύτης

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας που γιορτάζει στις 12 Νοεμβρίου -Γιατί ονομάστηκε Ελεήμων

11/11/25 11:15 μμ

Ποιος ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμονας που γιορτάζει στις 12 Νοεμβρίου -Γιατί ονομάστηκε Ελεήμων

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών στο Πόρτο με Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

11/11/25 11:11 μμ

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σερρών στο Πόρτο με Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

8o AIF - Υποδομές σε Νέα Τροχιά: Πράσινες Λύσεις, Ανθεκτικές Πόλεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη

11/11/25 10:57 μμ

8o AIF – Υποδομές σε Νέα Τροχιά: Πράσινες Λύσεις, Ανθεκτικές Πόλεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πάτρα: Κατέληξε νήπιο που είχε τραυματιστεί έπειτα από πτώση

11/11/25 10:51 μμ

Πάτρα: Κατέληξε νήπιο που είχε τραυματιστεί έπειτα από πτώση

Πλημμύρησαν τα σχολεία στην Λέσβο - Εικόνες καταστροφής (Βίντεο)

11/11/25 10:50 μμ

Πλημμύρισαν τα σχολεία στην Λέσβο – Εικόνες καταστροφής

Το εμβληματικό καπέλο της Κακιάς Μάγισσας του Οζ βγαίνει σε δημοπρασία

11/11/25 10:45 μμ

Το εμβληματικό καπέλο της Κακιάς Μάγισσας του Οζ βγαίνει σε δημοπρασία

Σχολιάστε

έξι + 16 =