Επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για την επιστροφή του Ειρηναίου ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Το σκάνδαλο του 2005 και η ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επιστολή προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για την επιστροφή του Ειρηναίου ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Το σκάνδαλο του 2005 και η εμπλοκή Βαβύλη.

 

 

Στην Αθήνα έφτασε χθες το βράδυ ο πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος, ενώ στην υποδοχή του ήταν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τον Ιούλιο είχε νοσηλευτεί μετά από πνευμονικό οίδημα και καρδιακές αρρυθμίες.

Μαζί με τον Ειρηναίο έφτασε η αδερφή του και δύο Μοναχές που του παρείχαν φροντίδα το τελευταίο διάστημα, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε σε κλινική για να υποβληθεί σε εξετάσεις. Από εκκλησιαστικά site έγινε γνωστό πως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλας δεν παραβρέθηκε στην υποδοχή καθώς βρισκόταν στην ορκωμοσία του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη.

Σύμφωνα με το orthodoxianewsagency, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εξετάσεις θα μεταβεί στο Κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστηρίξεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών “Άγιος Πορφύριος”, στο Δήλεσι Βοιωτίας, κατόπιν προσκλήσεως του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κ. Ιερώνυμου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα έξοδα μεταφοράς, ιατρικών εξετάσεων και παραμονής του πρώην Πατριάρχη στην Ελλάδα καλύπτονται αποκλειστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η επιστροφή του βάζει τέλος σε μια “περιπέτεια” 15 ετών. Ο Ειρηναίος αποτέλεσε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες τα 68 χρόνια που έζησε στα Ιεροσόλυμα. Εξέπεσε των αξιωμάτων του πριν από 14 χρόνια και από τότε ζούσε απομονωμένος στο κελί του. Όπως γράφει το Haaretz, παραμένει άγνωστο αν ήταν επιλογή του να είναι σε αυτοπεριορισμό ή αν ήταν αναγκασμένος.

Οι ακόλουθοί του λένε ακόμη πως ήταν θύμα πλεκτάνης από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ Ιεροσολύμων. Πρόσφατα η κατάσταση υγείας του Ειρηναίου επιδεινώθηκε και ο ίδιος δήλωνε πως το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν του επέτρεπε να λάβει το διαβατήριό του για να γυρίσει στην Ελλάδα.

Ο δε δικηγόρος Α. Κούγιας, συνήγορος του Ειρηναίου, σε επιστολή του σημείωνε πως προξενική υπάλληλος ανέφερε πως έπρεπε να είχε τη ρητή συναίνεση του ιδίου για να του παραδοθεί το διαβατήριό του, κάτι που δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πνευματικής του υγείας.

Ο Ειρηναίος Α΄ (κατά κόσμον Εμμανουήλ Σκοπελίτης) γεννήθηκε το 1939 στη Σάμο. Το 1953 πήγε στα Ιεροσόλυμα και επί χρόνια υπηρέτησε ως Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα. Εξελέγη Πατριάρχης Ιεροσολύμων στις 13 Αυγούστου 2001.

Λόγω κατηγοριών κακής διαχείρισης, η πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας τον αποκήρυξε στις 6 Μαΐου 2005, ενώ ο ίδιος αρνούνταν να παραιτηθεί. Στις 24 Μαΐου 2005 συνεκλήθη από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Πανορθόδοξη Σύνοδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διέγραψε το όνομα του Ειρηναίου από τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κήρυξε το Θρόνο σε χηρεία.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος ορίστηκε από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τοποτηρητής μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Καθώς ο Ειρηναίος εξακολουθούσε να δηλώνει ότι είναι Πατριάρχης και να προσπαθεί να λειτουργεί σε διάφορους ναούς φρουρούμενος από την Ισραηλινή Αστυνομία (καθώς το κράτος του Ισραήλ εξακολουθούσε να τον θεωρεί Πατριάρχη), η Σύνοδος τον καθαίρεσε από κάθε βαθμό ιεροσύνης και τον υποβάθμισε στις τάξεις των απλών μοναχών. Κατόπιν αυτού, αποκαλείται από την ορθόδοξη εκκλησία “μοναχός Ειρηναίος”.

Το κράτος του Ισραήλ συνέχιζε να τον αναγνωρίζει ως τον νόμιμο Πατριάρχη μέχρι το Δεκέμβριο του 2007.

Η Πατριαρχία του Ειρηναίου οδήγησε το Πατριαρχείο σε πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο με σημαντικές διπλωματικές προεκτάσεις. Ο Πατριάρχης Ειρηναίος φέρεται να έχει εκποιήσει μυστικά ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου και να έχει φυγαδεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.

Η εκποίηση ακίνητης περιουσίας σε εταιρίες Ισραηλινών ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από αραβικής πλευράς. Από την άλλη, οι κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης τον έφεραν σύντομα αντιμέτωπο με την πλειοψηφία της Αγιοταφικής Αδελφότητας.

Advertisement
Babis

Το 2005 η Παλαιστινιακή Αρχή με σχετική έρευνα από την αρμόδια επιτροπή της κυβερνήσεως, εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για τις εν λόγω μυστικές συμφωνίες και για τις κατηγορίες πωλήσεων των επίμαχων ακινήτων.

Παράλληλα, ο Ειρηναίος αποκαταστάθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τον περασμένο Ιούλιο.

Στην πομπή ενθρόνισης του Ειρηναίου είχε καταγραφεί να τον συνοδεύει ως “σεκιούριτι” ο περιβόητος Απόστολος Βαβύλης ο οποίος είχε φυλακιστεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούσαν στη δραστηριότητά του ως ιερομόναχος με το όνομα Απόστολος Φωκάς, πριν τελικά απαλλαχθεί για σειρά κατηγοριών και αποφυλακιστεί το 2012.

Το όνομά του Βαβύλη ενεπλάκη σε πλήθος σκανδάλων και αδικημάτων, από την εισαγωγή ηρωίνης το 1988 έως τις κατηγορίες για απάτη, πλαστογραφία, αντιποίηση στολής λειτουργού της Εκκλησίας, παραβίαση αρχών της Πολιτείας, αλλά και για εμπλοκή στο σκάνδαλο των αλβανικών “πυραμίδων”.

Στην κατάθεσή του, μετά τη σύλληψή του το 2005 στην Ιταλία, ο Απόστολος Βαβύλης δήλωνε πως “ο κ. Ειρηναίος μου έδωσε στην Ελλάδα σε ηλεκτρονική μορφή μερικές φωτογραφίες που περιείχαν ενοχοποιητικές αποδείξεις για τη σεξουαλική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του κ. Τιμόθεου. Αργότερα διαπίστωσα ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες ήταν προϊόν ενός ηλεκτρονικού φωτομοντάζ”.

Ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος ήταν τότε ο κύριος αντίπαλός του στην εκλογή του ως πατριάρχη Ιεροσολύμων.

Ο Α. Βαβύλης δήλωσε ακόμη πως το 1995 ή το 1997 συνεργάστηκε με τον αντιπρόσωπο δυο ισραηλινών εταιριών και μαζί του “πουλήσαμε υλικά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (τα θωρακισμένα υπουργικά αυτοκίνητα) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο”.

Ο Βαβύλης είχε ακόμη συνοδεύσει τον Ειρηναίο σε δύο επίσημες επισκέψεις στο Βατικανό.

news247.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δ. Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

01/01/26 1:43 πμ

Δ. Παπαστεργίου: Η 11άδα των ψηφιακών MVPs που διαμόρφωσε την Ελλάδα του 2025

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Αλγερία όπως... Νότια Αφρική

01/01/26 1:42 πμ

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Αλγερία όπως… Νότια Αφρική

Υπ. Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ

01/01/26 1:42 πμ

Υπ. Ανάπτυξης: Παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων στο ΓΕΜΗ

ΒΤΑ: Το κουιντέτο παραδοσιακής μουσικής του Τεοντόσι Σπάσοφ εκπροσωπεί τη χώρα στο Ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες εθνικότητες σε μια συμφωνική χορωδία

01/01/26 1:41 πμ

ΒΤΑ: Το κουιντέτο παραδοσιακής μουσικής του Τεοντόσι Σπάσοφ εκπροσωπεί τη χώρα στο Ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες εθνικότητες σε μια συμφωνική χορωδία

Και με τη... βούλα στον ΠΑΟΚ ο Γερεμέγιεφ

01/01/26 1:40 πμ

Και με τη… βούλα στον ΠΑΟΚ ο Γερεμέγιεφ

Δ. Μιχαηλίδου: «Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι επένδυση στο μέλλον των παιδιών» – Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

01/01/26 1:39 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: «Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση είναι επένδυση στο μέλλον των παιδιών» – Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα των ωφελούμενων του προγράμματος

Ν. Ανδρουλάκης: Το 2026 ας αποτελέσει εφαλτήριο για μια πιο προοδευτική Ελλάδα, αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, με προοπτική, αλληλεγγύη και ελπίδα

01/01/26 1:37 πμ

Ν. Ανδρουλάκης: Το 2026 ας αποτελέσει εφαλτήριο για μια πιο προοδευτική Ελλάδα, αντάξια των προσδοκιών του ελληνικού λαού, με προοπτική, αλληλεγγύη και ελπίδα

Αλ. Χαρίτσης: Να είναι το 2026 η χρονιά στην οποία θα διεκδικήσουμε την κοινωνία που μας αξίζει

01/01/26 1:36 πμ

Αλ. Χαρίτσης: Να είναι το 2026 η χρονιά στην οποία θα διεκδικήσουμε την κοινωνία που μας αξίζει

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τη νέα χρονιά να φέρουμε Δικαιοσύνη, Αγάπη και Ειρήνη…

01/01/26 1:35 πμ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τη νέα χρονιά να φέρουμε Δικαιοσύνη, Αγάπη και Ειρήνη…

Γαλλία: Ο "Αστερίξ στη Λουζιτανία" πούλησε 1,65 εκατ. αντίτυπα, τα περισσότερα για άλμπουμ του Γαλάτη ήρωα την τελευταία 20ετία

01/01/26 1:34 πμ

Γαλλία: Ο “Αστερίξ στη Λουζιτανία” πούλησε 1,65 εκατ. αντίτυπα, τα περισσότερα για άλμπουμ του Γαλάτη ήρωα την τελευταία 20ετία

Δήμος Σερρών και ΠΑΕ Πανσερραϊκός: Δηλώσεις για το νέο γήπεδο και τις οικονομικές εκκρεμότητες - video

31/12/25 9:09 μμ

Δήμος Σερρών και ΠΑΕ Πανσερραϊκός: Δηλώσεις για το νέο γήπεδο και τις οικονομικές εκκρεμότητες – video

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σερρών Νίκος Ατζιαμής δημοσιεύματα - video

31/12/25 9:01 μμ

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Σερρών Νίκος Ατζιαμής δημοσιεύματα – video