Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια βρίσκεται ο Δήμος Σερρών, καθώς άρχισε η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Δήμου στο πρόγραμμα «Κοινότητες ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια βρίσκεται ο Δήμος Σερρών, καθώς άρχισε η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Δήμου στο πρόγραμμα «Κοινότητες φιλικές προς την άνοια». 

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα διαδικτυακά μέχρι τον Μάρτιο του 2021 με τη μέθοδο της  σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας Blackboard Collaborate. 

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για άτομα με προβλήματα μνήμης και άνοιας, καθώς και τους φροντιστές τους, το οποίο ο Δήμος Σερρών θα  υλοποιήσει  σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer και την υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. 

Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Σερρών και υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια, μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της Άνοιας και κυρίως η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κλπ) και η ψυχοκοινωνική στήριξη των οικογενειών τους, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας του Δήμου (Κοινωνικού Λειτουργού, Επισκέπτη Υγείας, Νοσηλευτή, Επόπτη Δημόσιας Υγείας κλπ) αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, προκειμένου να αναλάβουν την Τοπική Οργάνωση της νέας Δομής υπό τη διαρκή εποπτεία της εταιρείας Alzheimer και την τεχνική υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ. 

Η ίδρυση δικτύου Συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ στοχεύει στη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. 

Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια. 

«Στη χώρα μας έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία μιας νόσου, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε εποικοδομητικά να προλάβουμε την εκδήλωση των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. 

Έτσι και στη νόσο Αλτσχάιμερ, ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. 

Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής  ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνεπώς, συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση παρέχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών. 

Είμαστε ευτυχείς που στον τόπο μας έχουμε ήδη ένα τεράστιο έργο από το (Σ.Ο.Φ.ΨΥ)  νομού Σερρών, που με την εθελοντική προσφορά τους και το πολυπαραγοντικό τους έργο προσφέρουν υποστηρικτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που χρήζουν ψυχικής αποκατάστασης και αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα τους, θα προστεθεί άλλο ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή»  δήλωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού Σωτηρία Πάνου – Αναστασιάδου.

Advertisement
MEGA

Με τον Συμβουλευτικό Σταθμό μπορεί να έρθουν σε επαφή άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη 09.00-13.00  κατόπιν ραντεβού. 

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων θα έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα. 

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο Ιατρείο Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. 

Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους έξι πρώτους μήνες, ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους  με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστηριώδη σύμβολα 40.000 ετών αποκαλύπτουν ένα χαμένο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας – Ανατροπή για την προέλευση της γραφής

24/02/26 11:41 μμ

Μυστηριώδη σύμβολα 40.000 ετών αποκαλύπτουν ένα χαμένο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας – Ανατροπή για την προέλευση της γραφής

Ένα ΟΑΚΑ σύγχρονο, λειτουργικό και φιλόξενο (pics)

24/02/26 11:18 μμ

Ένα ΟΑΚΑ σύγχρονο, λειτουργικό και φιλόξενο (pics)

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Φεβρουαρίου

24/02/26 11:08 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 25 Φεβρουαρίου

FIFA: Τα 4 μέτρα που μπορεί να εγκρίνει το Σάββατο (28/2) η FIFA για να περιορίσει τον «χαμένο χρόνο»

24/02/26 11:13 μμ

FIFA: Τα 4 μέτρα που μπορεί να εγκρίνει το Σάββατο (28/2) η FIFA για να περιορίσει τον «χαμένο χρόνο»

Βουλή - Επιτροπές - Ν/σ για ψήφο αποδήμων - Θ. Λιβάνιος: Καλώ τα κόμματα να το ψηφίσουν για να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές

24/02/26 11:12 μμ

Ν/σ για ψήφο αποδήμων – Θ. Λιβάνιος: Καλώ τα κόμματα να το ψηφίσουν για να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές

ΥΠΕΝ: Κοινή Δήλωση ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκών χωρών για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

24/02/26 11:10 μμ

ΥΠΕΝ: Κοινή Δήλωση ΗΠΑ και 12 ευρωπαϊκών χωρών για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Τι κάνουμε λάθος με τα παράθυρα τον χειμώνα

24/02/26 10:43 μμ

Τι κάνουμε λάθος με τα παράθυρα τον χειμώνα

Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

24/02/26 10:28 μμ

Παραδόθηκε ο 64χρονος που κατηγορείται για απόπειρα βιασμού 25χρονης ΑμεΑ στην Κυψέλη

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

24/02/26 10:01 μμ

Η Φαίη Σκορδά παντρεύεται με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Αθανασιάδη

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

24/02/26 9:58 μμ

Λάκης Γαβαλάς: Είδα πολλές κακομοίρες να βγάζουν φωτογραφίες μέσω AI με τον Μπραντ Πιτ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

24/02/26 9:50 μμ

400 εκατ. ευρώ για στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας στην «καθαρή» τεχνολογία

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου

24/02/26 9:45 μμ

Η Σία Κοσιώνη επέστρεψε στο δελτίο ειδήσεων: Πίσω στη θέση μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από την καρδιά μου