«Όχι στον στρατό στα σχολεία» – Ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών Την έντονη αντίδραση της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής προκάλεσε η απόπειρα μαζικής εισόδου του στρατού στη σχολική κοινότητα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων. ... Περισσότερα

Εκπαιδευτικοί ενάντια στην παρέμβαση του στρατού στα σχολεία - «Η νεολαία δεν είναι κρέας για τα κανόνια»

Epilogestv

Epilogestv

«Όχι στον στρατό στα σχολεία» – Ηχηρή διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

Advertisement
 

Την έντονη αντίδραση της Ε’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής προκάλεσε η απόπειρα μαζικής εισόδου του στρατού στη σχολική κοινότητα μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων. Όπως καταγγέλλεται, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής προχωρούν σε στοχευμένες ενημερώσεις γονέων και μαθητών με στόχο την προώθηση της καριέρας σε στρατιωτικές σχολές.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί τέτοιας κλίμακας άμεση προσέγγιση ανήλικων μαθητών, με προτροπή για συμμετοχή σε “ερωτηματολόγιο επαγγελματικού προσανατολισμού” και απευθείας παρέμβαση στους γονείς.

Η ΕΛΜΕ υπογραμμίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι τυχαία, αφού έρχεται σε μια περίοδο διεθνούς στρατιωτικής έντασης – από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή στη Γάζα, μέχρι τη γενική στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με το σχέδιο “ReArm Europe” και προϋπολογισμό 800 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, με τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, εμπλέκεται ενεργά σε αυτό το γεωπολιτικό σκηνικό, επεκτείνοντας μάλιστα και τις στρατιωτικές της βάσεις εντός της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να ντύσει τη στρατιωτική εμπλοκή με τον μανδύα του “επαγγελματικού μέλλοντος”. Όμως, πίσω από αυτή την προσέγγιση κρύβεται η προσπάθεια εξοικείωσης της νεολαίας με την έννοια της πολεμικής “κανονικότητας”, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η φτώχεια, η επισφάλεια και οι περιορισμένες επιλογές δημιουργούν εύφορο έδαφος για στρατολόγηση.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι η στρατιωτική προπαγάνδα δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νέων, που βλέπουν ένα δημόσιο σχολείο με ελλείψεις, γονείς που αγωνίζονται για αξιοπρεπείς μισθούς, και ένα κράτος που «δεν βρίσκει λεφτόδεντρα» για την υγεία και την παιδεία. Την ίδια ώρα, ανακοινώνονται στρατιωτικές δαπάνες ύψους 28 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, αλλά με επιθετικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αλλού.

Advertisement
ΔΕΗ

Η χαμηλή προσέλευση υποψηφίων και οι μαζικές παραιτήσεις από τις στρατιωτικές σχολές, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, δεν οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης. Αντιθέτως, σχετίζονται με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, την πτωτική τάση στις απολαβές, την ενίσχυση του αυταρχισμού και του εθνικισμού, και φυσικά τον πραγματικό κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής σε διεθνείς αποστολές.

πηγη alfavita.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη - video

15/12/25 8:39 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Ολοκλήρωση του προγράμματος  LEADER/CLLD και 30 χρόνια προσφοράς στην τοπική ανάπτυξη – video

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

15/12/25 8:31 μμ

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Σερρών

Πολιτεία των Ευχών: Μαθήτριες και μαθητές στολίζουν το Δέντρο των Παραμυθιών

15/12/25 8:21 μμ

Πολιτεία των Ευχών: Μαθήτριες και μαθητές στολίζουν το Δέντρο των Παραμυθιών

Ξαφνικό πρόβλημα με Ναν

15/12/25 8:05 μμ

Ξαφνικό πρόβλημα με Ναν

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις σε Πέλλα και Κιλκίς

15/12/25 8:08 μμ

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις σε Πέλλα και Κιλκίς

Πρωταθλήτρια χειμώνα η ΑΕΚ

15/12/25 8:06 μμ

Χάντμπολ Γυναικών: Πρωταθλήτρια χειμώνα η ΑΕΚ

Σ. Φάμελλος: Φτωχοί οι πολίτες, πλούσια τα καρτέλ και οι γαλάζιες ακρίδες

15/12/25 8:05 μμ

Σ. Φάμελλος: Φτωχοί οι πολίτες, πλούσια τα καρτέλ και οι γαλάζιες ακρίδες

Βουλή - Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

15/12/25 8:04 μμ

Βουλή – Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Υπ. Παιδείας: Οδηγία για υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, σχετικά με το περιστατικό στο 15ο Γυμνάσιο Αθηνών

15/12/25 7:59 μμ

Υπ. Παιδείας: Οδηγία για υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, σχετικά με το περιστατικό στο 15ο Γυμνάσιο Αθηνών

Χαλκιδική: Ακόμη 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στη δικογραφία για υπόθεση διαφθοράς

15/12/25 7:57 μμ

Χαλκιδική: Ακόμη 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στη δικογραφία για υπόθεση διαφθοράς

Πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη για το «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη

15/12/25 7:56 μμ

Πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη για το «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη

Το ΦΚΘ περιμένοντας τα Χριστούγεννα γιορτάζει με σινεμά

15/12/25 7:55 μμ

Το ΦΚΘ περιμένοντας τα Χριστούγεννα γιορτάζει με σινεμά