Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να ξαναπάρει μπρος η οικοδομή, ένας κλάδος που τόσο πολύ χτυπήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Τι προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ.   Το φορολογικό νομοσχέδιο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να ξαναπάρει μπρος η οικοδομή, ένας κλάδος που τόσο πολύ χτυπήθηκε τα χρόνια της κρίσης. Τι προβλέπει το σχέδιο της ΝΔ.

 

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ενσωματώνει φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν πρόκειται να διαταράξουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κατατεθεί στη Βουλή τα αργότερο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

 

Στο νομοσχέδιο αυτό, εκτός από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ένα πακέτο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Οι διατάξεις οι οποίες είναι ήδη έτοιμες προβλέπουν:

1. «Πάγωμα» για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24% , με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.

2. Αναστολή για μια ακόμη τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοραπωλησίες ακίνητων. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης, αίρεται και έτσι εκλείπει ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Για τρία ακόμα χρόνια όπως ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα παραμείνει στο «ψυγείο» και το 2022 το μέτρο θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση. Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι ένας φόρος που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Advertisement
Babis

3. Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά , εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στα 10.000 ευρώ θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία είτε αφορούν φόρο εισοδήματος, είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της διετίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ οι μικροιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν από φέτος το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει κατά 10% μεσοσταθμικά.

 

dikaiologitika


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

13/01/26 9:31 πμ

Παπασταύρου: Η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» - «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

13/01/26 9:26 πμ

Κόντρα του Συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών με την Καρυστιανού: «Όφειλε να παραιτηθεί» – «Θα φύγω αν μου το ζητήσει η συνέλευση»

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

13/01/26 9:19 πμ

Εκτός συνάντησης με τον πρωθυπουργό οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

13/01/26 8:43 πμ

Φορολογικό «διαζύγιο»: Έως 2 Μαρτίου οι αιτήσεις για χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

13/01/26 8:38 πμ

 Πετρέλαιο: Σε λειτουργία μετά από 13 χρόνια ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

13/01/26 8:32 πμ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων στις 15:00 στο Μαξίμου

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

13/01/26 8:26 πμ

Σέρρες: Το σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος Άγγελος – Οι εκτιμήσεις και για δεύτερο ξυλοδαρμό

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε - "Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς"

13/01/26 8:15 πμ

Σέρρες: Έκκληση από τη μητέρα του 17χρονου που δολοφονήθηκε – “Παιδιά παρακαλώ στη μνήμη του μιλήστε. Αυτό θα έκανε και ο Άγγελος για εσάς”

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος - Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

13/01/26 12:12 πμ

Κυβερνητικές πηγές: Με αποκλειστική υπαιτιότητα μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών τινάζεται στον αέρα ο διάλογος – Σε περίπτωση κλιμάκωσης μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές

Σωκράτης Φάμελλος; «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

13/01/26 12:00 πμ

Σωκράτης Φάμελλος: «Απαιτείται πολιτική αλλαγή για να έχουμε ελληνική βιώσιμη επιχειρηματικότητα που θα στηρίζεται στον πλουραλισμό της οικονομίας»

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

12/01/26 11:59 μμ

Έναρξη ευρωπαϊκής παραγωγής κυψελών μπαταριών από τον όμιλο Volkswagen

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο

12/01/26 11:58 μμ

«Βόμβα»: Η Ρεάλ Μαδρίτης απέλυσε τον Αλόνσο