Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη διάρκεια της νύκτας σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία. Δεν υπάρχει ... Περισσότερα

πολεμος

Συντάκτης: Epiloges.tv

Συντάκτης: Epiloges.tv

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη διάρκεια της νύκτας σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ηχούσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για τις εκρήξεις και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Πυραυλική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στο Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο

Πυραυλική επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο δήμαρχος του Μπρόβαρι Ίγκορ Σαπόζκο.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής ούτε για ενδεχόμενες απώλειες.Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αμέσως την αναφορά του δημάρχου.

Καμία κίνηση στη Μαριούπολη αφού τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο της Μόσχας που καλούσε τους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα

Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) σ’ αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκε μια έκρηξη στο Κίεβο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνμάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας.

«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο.

Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.

Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Σύνταγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε αργότερα στην Εθνοφρουρά. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πόσοι μαχητές βρίσκονται μέσα στη χαλυβουργία.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» στη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Ukrainska Pravda. «Οι στρατιώτες μας είναι αποκλεισμένοι, οι τραυματίες είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση… Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αμύνονται».

Καθώς η Μόσχα εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε όλη τη χώρα μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε πως τα πολεμικά αεροπλάνα της έπληξαν χθες, Σάββατο, ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης στο Κίεβο. Μια έκρηξη ακούστηκε και καπνός υψώθηκε πάνω από τη νοτιοανατολική περιφέρεια Νταρνίτσκι. Ο δήμαρχος δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ιατρικό προσωπικό δίνει μάχη για να σώσει άλλους.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, που απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία, εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της περιφέρειας του Λβιβ κοντά στα πολωνικά σύνορα και τέσσερις πύραυλοι κρούζ καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Σάββατο ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξοντώσει τους κατοίκους της πόλης, ενώ δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι τα στρατεύματά της είχαν εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην "πόρτα" μου»

14/09/25 11:59 μμ

Γ. Μυλωνάκης για δημοσίευμα «Documento»: «Καμία Εισαγγελία δεν είναι στην “πόρτα” μου»

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

14/09/25 11:54 μμ

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τον ΠΑΟΚ να νικήσει 2-1 τον ΟΦΗ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

14/09/25 11:50 μμ

Ο Ντένις Σρέντερ MVP του Ευρωμπάσκετ 2025

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

14/09/25 11:45 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Στην καλύτερη πεντάδα ο Γιάννης Αντετοκούμπο

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

14/09/25 11:39 μμ

Γύρος Ισπανίας: Διεκόπη η ειδική διαδρομή λόγω διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

14/09/25 11:35 μμ

Παρουσία του Σ. Φάμελλου στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα - Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

14/09/25 11:29 μμ

Κέρκυρα: Η προσφυγική μνήμη σήμερα – Μαρτυρίες και βιώματα των απογόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Ευρωμπάσκετ 2024: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

14/09/25 11:14 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γερμανία

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

14/09/25 11:00 μμ

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων – Δείτε video

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

14/09/25 10:50 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

14/09/25 10:44 μμ

Σπανούλης: «Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω σε όλη την Ελλάδα»

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis - «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video

14/09/25 10:37 μμ

Ξέσπασε σε κλάματα ο Giannis – «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου» -video