Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων τη Δευτέρα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του κύματος καύσωνα τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2025.

Θα υπάρξει απαγόρευση εξωτερικών εργασιών, οτιδήποτε έχει να κάνει με χειρωνακτικές εργασίες, όπως τα οικοδομικά έργα, τα εργοτάξια, ακόμη και οι μεταφορές προϊόντων από τις 12:00 μέχρι τις 17:00.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

Α. Μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι εργοδότες λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τον ενδεικτικό και όχι περιοριστικό κατάλογο της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου με τίτλο «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6).

Β. Υποχρεωτική παύση εργασιών σε υπαίθριες δραστηριότητες

Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και επίπεδα δυσφορίας (WBGT) και συγκεκριμένα στις πεδινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου (περιοχή Σουφλίου), Σερρών (περιοχή Σερρών), Λάρισας (περιοχή Λάρισας), Βοιωτίας (περιοχή Αλιάρτου), Χαλκιδικής (περιοχή Πολυγύρου), Ημαθίας (περιοχή Βέροιας), στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στα νησιά του Ιονίου, την ανατολική Ρόδο και τις παραθαλάσσιες περιοχές των Περιφεριακών Ενοτήτων Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών τη Δευτέρα 21.07.2025, κατά το χρονικό διάστημα 12.00΄ 17.00΄, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κ.λπ.

Advertisement
ΔΕΗ

Σημειώνεται ότι στις ως άνω περιπτώσεις υποχρεωτικής παύσης εργασιών εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών του άρθρου 68 του ν. 4808/2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, τούτο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων, όπως ορίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εφόσον αυτά διαθέτουν κλιματισμό.

Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (π.χ. υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές), υπό την προϋπόθεση της λήψης των λοιπών τεχνικών και οργανωτικών μέτρων της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων» (ΑΔΑ: ΡΓ1Ν46ΝΛΔΓ-ΩΟ6), συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Γ. Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας

Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας Παραρτήματος 2 της υπ’ αριθμ. 34666/03.06.2024 εγκυκλίου) και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Δ. Έκτακτα μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας

Για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στις περιοχές της παραγράφου Β της παρούσας εγκυκλίου και για τη διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους από την εργασία, οι εργοδότες δύνανται να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φραγκόσυκα- Κατά χοληστερίνης, αρθρίτιδας, πονοκέφαλου, διαβήτη, παχυσαρκίας

11/09/25 1:11 πμ

Φραγκόσυκα – Κατά χοληστερίνης, αρθρίτιδας, πονοκέφαλου, διαβήτη, παχυσαρκίας

7 συνήθειες για να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο όλο τον χρόνο

11/09/25 1:05 πμ

7 συνήθειες για να διατηρείτε το σπίτι σας τακτοποιημένο όλο τον χρόνο

Τρεις εκπληκτικές χρήσεις της οδοντόκρεμας

11/09/25 1:02 πμ

Τρεις εκπληκτικές χρήσεις της οδοντόκρεμας

Πατατόπιτες με τυρί στο τηγάνι

11/09/25 12:59 πμ

Πατατόπιτες με τυρί στο τηγάνι

Πίτσα έτοιμη σε λιγότερο από 6 λεπτά

11/09/25 12:56 πμ

Πίτσα έτοιμη σε λιγότερο από 6 λεπτά

11/09/25 12:53 πμ

Εκλογές στη Μολδαβία: Εκλογικό τμήμα στο Επίτιμο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη

Κυριάκος Μητσοτάκης για Final-4 στο ΟΑΚΑ: «Ελπίζουμε να δούμε και τις δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό»

11/09/25 12:20 πμ

Κυριάκος Μητσοτάκης για Final-4 στο ΟΑΚΑ: «Ελπίζουμε να δούμε και τις δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό»

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

11/09/25 12:15 πμ

ΟΠΕΚΑ: Έως 600 ευρώ ετησίως για οικογένειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Προσωπικός Αριθμός: Δεν εγείρονται θεολογικές επιφυλάξεις σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη

11/09/25 12:08 πμ

Προσωπικός Αριθμός: Δεν εγείρονται θεολογικές επιφυλάξεις σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη

Λυδία Κονιόρδου: Είχα άγνοια κινδύνου, δεν ήξερα όλες τις τρικλοποδιές

10/09/25 11:58 μμ

Λυδία Κονιόρδου: Είχα άγνοια κινδύνου, δεν ήξερα όλες τις τρικλοποδιές

11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Αμερική και όλο τον κόσμο

10/09/25 11:52 μμ

11η Σεπτεμβρίου: Η ημέρα των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Αμερική και όλο τον κόσμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Σεπτεμβρίου

10/09/25 11:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 11 Σεπτεμβρίου

Σχολιάστε

20 − 9 =