Η πιστή και καθολική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού είναι η μόνη λύση για να μην επιβληθεί ένα καταστροφικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες. Αυτό προέκυψε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η πιστή και καθολική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού είναι η μόνη λύση για να μην επιβληθεί ένα καταστροφικό lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες.
Αυτό προέκυψε από την αποψινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας ειδικά στις δυο αυτές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης.
 

Στη σύσκεψη σταθμίστηκαν τα πραγματικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού ανά περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, η επιδημιολογική πίεση που δέχονται Περιφερειακές Ενότητες και Δήμοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Advertisement
 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε τη διασπορά του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα περάσει η Θεσσαλονίκη σε επόμενο στάδιο, που θα είναι ολέθριο. Ένα lockdown θα είναι εξαιρετικά ολέθριο για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Όλη μας η προσοχή είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους και απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί και να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, που τις επόμενες μέρες υπάρχει ένα πενθήμερο μετακινήσεων να δοθεί μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Διότι η μεταφορά του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ολέθριο. Γι’ ακόμη μια φορά είμαι αισιόδοξος ότι η προσπάθεια που έγινε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα πάει στράφι».

Αναφερόμενος στις Σέρρες και τα αυξημένα κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «στην περιοχή παρατηρείται επιθετική έξαρση του κορονοϊού και θα γίνει απόψε κιόλας σύσκεψη και στην Αθήνα για να εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι

«τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες είναι προβληματική και πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι είναι ώρα ευθύνης, να δείξουμε υπευθυνότητα και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού. Η Θεσσαλονίκη πλέον βρίσκεται στο Επίπεδο Επιτήρησης 3 και ο στόχος και ο αγώνας όλων μας τις επόμενες μέρες είναι πώς θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε και να αναχαιτίσουμε την πανδημία στην περιοχή μας. Όλοι μας, φορείς και πολίτες, έχουμε μία και μόνη ευθύνη: να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, να μην κυκλοφορούμε από τις 12.30’ τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5.00’ το πρωί και ταυτόχρονα να κρατάμε τις αποστάσεις και να τηρούμε πιστά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Αν τώρα, σε αυτή τη φάση δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία. Τα μέτρα στο επόμενο επίπεδο θα είναι πολύ επώδυνα και σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελα να δω να εφαρμόζονται στην περιοχή μας. Απευθύνω συνεπώς έκκληση προς όλους για πιστή τήρηση των μέτρων. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι και θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Ζέρβας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κρυφά σενάρια και μυστικά δεδομένα. Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τη γνωρίζουν όλοι. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συνταγές για το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν. Συντεταγμένα Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να δούμε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Έχουμε μπροστά μας τρεις κρίσιμες μέρες που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, έχουμε ένα κρίσιμο διάστημα 14 ημερών, στο οποίο πρέπει να μειώσουμε τα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να δούμε την επόμενη μέρα στην πόλη μας με αισιοδοξία. Η προοπτική ενός lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική».


Ο κ. Καϊτεζίδης, υπογράμμισε:

«Η Θεσσαλονίκη δέχεται πίεση στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους και κυρίως από την Αυτοδιοίκηση που ήταν παρούσα στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι και τώρα παρούσα. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να κατέβουμε κατηγορία κι όχι να ανέβουμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε όλοι από την ατομική μας συμπεριφορά μέχρι την κοινωνική να εναρμονιστούμε και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και με τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών. Θα ενημερώσω και τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε κι αυτή τη φορά παρόντες σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα κι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
Ο κ. Παπαϊωάννου, τόνισε ότι «η κακή επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνεται και επιστημονικά, από τις μετρήσεις στα λύματα και τη δραματική αύξηση του ποσοστού του ιού στα λύματα από τις 12 Οκτωβρίου και μετά που φτάσαμε στο 500% επάνω. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, πέρα από τα θετικά κρούσματα και επομένως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση. Πιστή τήρηση των μέτρων, όχι πανικός, συνειδητή χρήση της μάσκας, συνειδητός μη συγχρωτισμός και συνειδητή απολύμανση».
 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

03/12/25 9:03 μμ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

03/12/25 8:24 μμ

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: "Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση"

03/12/25 8:12 μμ

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: “Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση”