Μέτρα για τους 6,1 εκατ. εμβολιασμέμνους πολίτες, που θα ισχύουν ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής τους – Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου σε 15 ημέρες Η πολυπόθητη κανονικότητα για ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Μέτρα για τους 6,1 εκατ. εμβολιασμέμνους πολίτες, που θα ισχύουν ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής τους – Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου σε 15 ημέρες


Η πολυπόθητη κανονικότητα για την οποία γίνεται διαρκώς λόγος από τον Μάρτιο του 2020, όταν η χώρα μας – μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο – μπήκε στον «κυκλώνα» της πανδημίας του κορωνοϊού επιστρέφει – σε σημαντικό βαθμό – από αύριο Σάββατο 9 Οκτωβρίου για 6,1 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, οι εμβολιασμένοι θα έχουν, πλεον, διαβατήριο «ελευθερίας» στην κυκλοφορία, την ψυχαγωγία και την εστίαση ανεξάρτητα από το… επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής που βρίσκονται, καθώς το «κόκκινο» της διασποράς του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 αποσυνδέεται εφεξής από τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τοπικού lockdown.

Τι θα ισχύσει από αύριο για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης την Τετάρτη, στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες μέχρι τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.

Θα εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.

Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι όπως είπε ο υπουργός Υγείας «σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τους εμβολιασμένους αλλά να προστατεύσουμε και τους ανεμβολίαστους οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο». Αυτό σημαίνει ότι στους μικτούς χώρους οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.

Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Advertisement

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η πρώτη εκτίμηση για το επιδημιολογικό αποτύπωμα της κινητικότητας των εμβολιασμένων και της νέας φάσης στην εστίαση και τη διασκέδαση θα γίνει την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, με τους ειδικούς της Επιτροπής να δηλώνουν ήδη την αγωνία τους για την επίδραση της νέας κατάστασης στους «σκληρούς» δείκτες, δηλαδή νέα κρούσματα, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θάνατοι.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.

Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΣΠΕΝ: «Η προστασία του καταναλωτή περνά μέσα από την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς»

10/09/25 4:19 μμ

ΕΣΠΕΝ: «Η προστασία του καταναλωτή περνά μέσα από την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς»

Η Ρουμανία στην SEREXPO 2025 - Σημαντικές B2B συναντήσεις με τη συμμετοχή 30 ρουμανικών επιχειρήσεων

10/09/25 4:11 μμ

Η Ρουμανία στην SEREXPO 2025 – Σημαντικές B2B συναντήσεις με τη συμμετοχή 30 ρουμανικών επιχειρήσεων

Εργατικό Κέντρο Σερρών: Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης

10/09/25 4:05 μμ

Εργατικό Κέντρο Σερρών: Τι ισχύει για την άδεια σχολικής παρακολούθησης

Δήμος Σερρών: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας & Δειγματοληψίας Μυελούτων Οστών

10/09/25 3:56 μμ

Δήμος Σερρών: Δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας & Δειγματοληψίας Μυελού των Οστών

Κ.Πιερρακάκης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση. Μειώσαμε συνολικά 80 φόρους»

10/09/25 3:50 μμ

Κ.Πιερρακάκης: «Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στη Μεταπολίτευση. Μειώσαμε συνολικά 80 φόρους»

Η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου

10/09/25 3:43 μμ

Η Πολωνία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την ενεργοποίηση του Αρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου

Σέρρες: Κατασχέθηκαν 24.000 τεμάχια τσιγάρων, συνελήφθησαν 3 άτομα

10/09/25 3:37 μμ

Σέρρες: Κατασχέθηκαν 1211 πακέτα τσιγάρων, συνελήφθησαν 3 άτομα

Τάσος Χατζηβασιλείου για την Πολωνία στον ΣΚΑΪ: Ο ρωσικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί με ασπιρίνες

10/09/25 3:26 μμ

Τάσος Χατζηβασιλείου για την Πολωνία στον ΣΚΑΪ: Ο ρωσικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να θεραπευτεί με ασπιρίνες

Ν. Ανδρουλάκης: Με τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε καθημερινά μάχη να μειωθεί το κόστος ζωής και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος

10/09/25 3:17 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Με τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε καθημερινά μάχη να μειωθεί το κόστος ζωής και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος

Η όπερα Flora mirabilis του Σπ. Σαμάρα θα παρουσιαστεί στην ΕΛΣ

10/09/25 3:16 μμ

Η όπερα Flora mirabilis του Σπ. Σαμάρα θα παρουσιαστεί στην ΕΛΣ

Κυρ. Μητσοτάκης για Έλληνες πυροσβέστες στην Ισπανία: «Το θάρρος τους ενσαρκώνει το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

10/09/25 3:13 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για Έλληνες πυροσβέστες στην Ισπανία: «Το θάρρος τους ενσαρκώνει το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας – Συμβουλές από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

10/09/25 3:12 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας – Συμβουλές από το «Χαμόγελο του Παιδιού»