Με τη σπάνια διάκριση του «Καλύτερου Ελαιοπαραγωγού της Ευρώπης» τιμήθηκαν οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Για το 2023, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση ... Περισσότερα

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Epiloges Press

Epiloges Press

Με τη σπάνια διάκριση του «Καλύτερου Ελαιοπαραγωγού της Ευρώπης» τιμήθηκαν οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO)

Advertisement
 

Για το 2023, με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση ολοκληρώθηκε το 20ο Συνέδριο της CEUCO στην πόλη Castellion, στη Βαλένθια της Ισπανίας, μεταξύ 27 και 29 Οκτωβρίου.

Κάθε χρόνο, η καρδιά της υψηλής γαστρονομίας και οινολογίας της Ευρώπης, «χτυπά» δυνατά στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας, γνωστού ως CEUCO (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), το οποίο διενεργείται σε διαφορετική χώρα και πόλη.

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Το ετήσιο Συνέδριο της CEUCO αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας, καθώς συμμετέχουν Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα ,η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ουγγαρία, ενώ τα μέλη της CEUCO ξεπερνούν κατά πολύ τις δέκα χιλιάδες, έχοντας ως σκοπό τη διάδοση των πολιτιστικών, ιστορικών, και ποιοτικών διαστάσεων της γαστρονομίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας έχει δε θεσπίσει, μετά από αξιολόγηση, τα ετήσια βραβεία, με την ανάδειξη του ενός και μόνο, καλύτερου Ευρωπαίου στο είδος του (Best European).

Για το 2023 καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός αναδείχτηκε η εταιρεία «βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», από την Ελλάδα και τη Σπάρτη, οι οποίοι τιμήθηκαν με τον τίτλο του BEST EUROPEAN ORGANIC OLIVE PRODUCER 2023 κατακτώντας την 1η θέση από τους γευσιγνώστες και τα μέλη της CEUCO.

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ότι, για πρώτη φορά βραβεύεται ελαιοπαραγωγός από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης, στα δεκαεπτά χρόνια που υφίστανται τα υψηλού βαθμού δυσκολίας γαστρονομικά βραβεία και αναδεικνύουν τον καλύτερο Ευρωπαίο στο είδος του.

Στο φετινό συνέδριο στην Ισπανία, συμμετείχαν και δοκίμασαν τα αξιόλογα προϊόντα της κάθε χώρας εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ευρώπη, αρχιμάγειρες, ειδικοί, γευσιγνώστες αλλά και παραγωγοί, ξενοδόχοι, εστιάτορες και προσκεκλημένοι της CEUCO, ενώ η Διπλωματία της Ελληνικής Γαστρονομίας ήταν το σημείο αναφοράς, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων από την Ελλάδα, που ετοίμασαν οι αρχιμάγειρες του Acropolis Chef’s Club of Attica, μαζί με το Chef’s Club of Corfu και παρουσιάστηκαν για αξιολόγηση στους συνέδρους.

Η αποστολή της Ελληνικής Γαστρονομικής ομάδας, ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ε.Ο.Τ.

Η απονομή της σπάνιας αυτής βράβευσης στους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, έγινε στον ιδρυτή τους Γιώργο Σακελλαρόπουλο, από τον ίδιο τον πρόεδρο της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme και τον αντιπρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, σε μια ιδιαίτερα λαμπρή τελετή στο Auditorium and Convention Centre της πόλης Castellion, στη Βαλένθια της Ισπανίας, παρουσία πολιτικών, κοινωνικών και γαστρονομικών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη.

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος στην ευχαριστήρια ομιλία του στο τέλος της απονομής, απευθυνόμενος στον πρόεδρο, τους αντιπρόεδρους και τα μέλη της CEUCO, δήλωσε: «Στο πρόσωπο μου σήμερα, με το μοναδικά τιμητικό αυτό βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού (Best European Organic Olive Producer 2023), επιβραβεύεται η χώρα μου η Ελλάδα και ο τόπος μου η Σπάρτη, επιβραβεύεται η Ελληνική Ελαιοκομία αλλά και όλοι οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί γενικότερα. Σήμερα επιβραβεύεται με το σπάνιο αλλά πολύ ιδιαίτερο βραβείο σας, που αποτελεί βραβείο ζωής, η πολυετής προσπάθεια των «βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου», που ξεκίνησε από ένα όραμα για να φτάσει στην κορυφή της γαστρονομικής Ευρώπης σήμερα. Σας εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου, αποτελεί δε μεγάλη τιμή μου, και σας προσκαλώ να επισκεφθείτε, εσείς και τα μέλη της CEUCO, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την πόλη της Σπάρτης, στην Πελοπόννησο».

Advertisement

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Στο φετινό συνέδριο της CEUCO, καταγράφηκαν οι προβληματισμοί της διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας καθώς και οι εύλογες απορίες των επαγγελματιών για τις αυξήσεις στα προϊόντα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ακούστηκαν σκέψεις για την ποιότητα, την ποικιλία και την προώθηση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού της Ευρώπης, όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Πρόεδρος της CEUCO κ. Carlos Martin Cosme.

Ο Αντιπρόεδρος της CEUCO κ. Κωνσταντίνος Μουζάκης στην ομιλία του «τόνισε ότι το ταξίδι της Ευρωπαϊκής γαστρονομίας εν έτη 2023 βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και ιδιαίτερα η βιώσιμη γαστρονομία δίνει μια διαφορετική πινελιά στις επαγγελματικές κουζίνες, που μαγειρεύουν πια «Τα πράσινα μενού». Η διαπίστωση ότι η παραγωγή τροφής σήμερα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον του αύριο, έχει οδηγήσει μερίδα του γαστρονομικού κόσμου, τόσο όσους βρίσκονται μέσα στην κουζίνα όσο και όσους διοικούν επισιτιστικές μονάδες, στην υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας, ενός νέου «οδικού χάρτη».

Έλληνας ο καλύτερος Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Οφείλουμε μέσα από κάποιες μικρές κινήσεις στην επιχείρησή μας και ιδιαίτερα στον κλάδο της γαστρονομίας, να ακολουθήσουμε τη βιώσιμη γαστρονομία και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον πλανήτη με μειωμένες επιβαρύνσεις στο περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Μουζάκης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

18/12/25 12:27 πμ

Forbes: Οι 25 πιο ακριβές γυναικείες ομάδες στον κόσμο έχουν αξία 5,6 δισ. δολάρια

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ - Υπερψηφίστηκε η συνεποπτεία της ΗΔΥΚΑ με το υπουργείο Υγείας

18/12/25 12:26 πμ

Δ. Παπαστεργίου: To AI Factory Pharos σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

18/12/25 12:24 πμ

Δ. Μιχαηλίδου: Έξι νέα στεγαστικά προγράμματα και 3 + 1 καλές ειδήσεις από το ΥΚΟΙΣΟ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

18/12/25 12:23 πμ

Στη φυλακή η μαθήτρια που μαχαίρωσε συμμαθήτρια της σε σχολείο της Κυψέλης

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

18/12/25 12:22 πμ

ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τέταρτη δόση της αυξημένης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου για αγρότες

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

18/12/25 12:18 πμ

Το ΠΑΜΑΚ στη διοργάνωση του 24oυ συνεδρίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής Ελλάδος

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

18/12/25 12:16 πμ

Το ρομπότ Pepper του ΚΕΠΚΑ μαθαίνει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους

Δίκη Χρυσής Αυγής - Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

18/12/25 12:15 πμ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Την ενοχή και των 42 κατηγορουμένων ζήτησε η εισαγγελέας

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

18/12/25 12:14 πμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

18/12/25 12:13 πμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

18/12/25 12:11 πμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

18/12/25 12:10 πμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα