Ένα βουλγαρικό φεστιβάλ που ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα

Τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα, που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, επιχειρεί να κάνει μέσα από τις δράσεις του, ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που φέρει το όνομά του.

Το Φεστιβάλ Struma (σ.σ. αγγλική ονομασία του ποταμού Στρυμόνα) που είναι σε εξέλιξη στη γειτονική χώρα (2-9 Σεπτεμβρίου), ξεκίνησε από τη Σόφια όπου βρίσκεται το όρος από το οποίο πηγάζει ο Στρυμόνας, συνεχίζεται στην πόλη του Κιουστεντίλ, η οποία περιβάλλεται από τον ποταμό και θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με εκδηλώσεις στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του νομού Σερρών όπου εκβάλλει ο Στρυμόνας.

Advertisement

Πρόκειται για την τρίτη χρονιά ενός Φεστιβάλ που μεγαλώνει διαρκώς με συμμετοχές από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά μέσα από το πρόγραμμά του φανερώνεται η λατρεία της διοργανώτριάς του Νάντιας Δημητρόβα για τη χώρα μας. Άλλωστε, για το λόγο αυτό η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια έχει δώσει την αιγίδα της στο Φεστιβάλ.

«Η τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ έχει τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, και μάλιστα μία ολόκληρη μέρα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό, παρουσιάζοντας μόνο ελληνικά πολιτιστικά προϊόντα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γραμματέας Επικοινωνίας Α’ στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, Ναταλία Στενημαχίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, «μετακόμισε» από τη Δράμα στο Κιουστεντίλ, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σόφιας, η έκθεση µε τίτλο «ΠΥΡΓOΒA – Ασπίδα Πολιτισμού» από την GALLERY13. Η έκθεση, στην οποία συμμετέχουν εννέα Έλληνες καλλιτέχνες, αποσκοπεί στη διάδοση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού στη Βουλγαρία, ενισχύοντας περαιτέρω τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα πρέσβη στη Βουλγαρία Αλέξιο-Μάριο Λυμπερόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής περιφέρειας και του δήμου και θα παραμείνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να παρουσιαστεί στο βουλγαρικό κοινό. «Η έκθεση πραγματοποιείται στον παλαιό μεσαιωνικό πύργο “Πύργοβα” του 15ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας. Μέσω της έκθεσης, ο πύργος μετετράπη σε …βιβλιοθήκη έργων τέχνης, µε αναφορές στο βιβλίο και στην γραφή», λέει η κ. Στενημαχίτη.

Ένα βουλγαρικό φεστιβάλ που ακολουθεί τη διαδρομή του ποταμού Στρυμόνα

Advertisement

Κινηματογραφικό αφιέρωμα από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ

Ακολούθησε επίσης την ημέρα των εγκαινίων ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με οκτώ βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, που συνέθεσαν την ενότητα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στη Βουλγαρία». Επρόκειτο για ταινίες που επιλέχθηκαν ειδικά για το βουλγαρικό κοινό από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

«Στο δεύτερο μέρος του ελληνικού κινηματογραφικού αφιερώματος, προβλήθηκαν διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας ERTFLIX, τέσσερα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της εμβληματικής Ελληνίδας σοπράνο Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη φετινή επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή της», συμπληρώνει η Ναταλία Στενημαχίτη.

Δύο ακόμη διακεκριμένες ταινίες συμπλήρωσαν το τρίτο μέρος του αφιερώματος, η μία εκ των οποίων παραχωρήθηκε για προβολή από το ελληνικό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου. Ήταν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» της Ειρήνης Σαρίογλου, αλλά και η ταινία μικρού μήκους «Μαρμάρινη Νύχτα» του Πέτρου Νικολάου, η οποία είναι αφιερωμένη στον Έλληνα συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη.

Καταληκτική ημέρα του Φεστιβάλ Struma στην Ασπροβάλτα

Εκτός από την 3η Σεπτεμβρίου που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία στη χώρα μας, αφού οι εκδηλώσεις την καταληκτική του μέρα θα πραγματοποιηθούν στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, περιοχή όπου παραθερίζουν πολλοί Βούλγαροι.

Ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης στο ανοιχτό θέατρο της Ασπροβάλτας, με τη συμμετοχή της Συμφωνικής ορχήστρας του Vidin, τη χορωδία του Δήμου Βόλβης και τον χορευτικό σύλλογο «Το Σαραμουρσακλί» από τις Σέρρες.

«Σκοπός μας ως πρεσβεία είναι να προσπαθήσουμε του χρόνου η ημέρα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα να είναι όσο πιο πλούσια γίνεται. Αυτό θα επιτευχθεί και με την εξεύρεση χορηγών, καθώς και φέτος υπήρχε προθυμία να έρθουν στο Κιουστεντίλ χορευτικά συγκροτήματα από Σέρρες και Καβάλα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί το κόστος για τη μετακίνηση και φιλοξενία τους», καταλήγει η κ. Στενημαχίτη.

*Τις φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης Πύργοβα παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μητσοτάκης

03/08/25 11:44 πμ

Κυρ. Μητσοτάκης : «Στην αγορά εργασίας πλέον, κάτι αλλάζει προς όφελος των πολλών»

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: "Χρυσός" ο Κώστας Γεννίκης του ΟΦΚΑ στη σφαίρα - video

03/08/25 11:14 πμ

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Στίβου: “Χρυσός” ο Κώστας Γεννίκης στη σφαίρα – video

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

03/08/25 10:15 πμ

Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

03/08/25 10:10 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Αυγούστου

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε η συναυλία

03/08/25 9:56 πμ

Σκοτώθηκε σε τροχαίο συνεργάτης του Κωνσταντίνου Αργυρού – Αναβλήθηκε για σήμερα η συναυλία

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

03/08/25 11:16 πμ

Θάσος: Το νησί που συνδυάζει ιστορία, φυσική ομορφιά και αυθεντικότητα

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

03/08/25 9:30 πμ

Παλαιό Φάληρο: “Το παιδί κακοποιήθηκε, η μάνα δεν πείθει” λέει ο Καλλιακμάνης – Σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

03/08/25 9:22 πμ

Αιώνιοι φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία, ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφή – Όλα όσα αλλάζουν

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

03/08/25 9:14 πμ

Ασπροβάλτα: Νεκρός 19χρονος που καρφώθηκε με μοτοσικλέτα πάνω σε ΙΧ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

03/08/25 9:06 πμ

Αγωνία στην Παραλία Οφρυνίου: Συνεχίζονται οι έρευνες για την 59χρονη – Χάθηκε ενώ έκανε μπάνιο

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

03/08/25 8:57 πμ

Υποδοχή της «χρυσής» πρωταθλήτριας του Διαγωνισμού της Microsoft στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου

03/08/25 9:07 πμ

Silver Alert για την 59χρονη που εξαφανίστηκε στην Παραλία Οφρυνίου