Ο 11χρονος Bautista Sanchez Maldonado από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Ροσάριο της Αργεντινής είναι ο νικητής του πρώτου Διαγωνισμού Ετυμολογίας, Επιρροής και Συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο 11χρονος Bautista Sanchez Maldonado από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας της Ελληνικής Κοινότητας Ροσάριο της Αργεντινής είναι ο νικητής του πρώτου Διαγωνισμού Ετυμολογίας, Επιρροής και Συμβολής της Ελληνικής Γλώσσας στις γλώσσες του κόσμου, που οργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος της Αργεντινής και τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο 11χρονος, χάρη στην καθοδήγηση της καθηγήτριάς του Ευαγγελίας Σκαρδιλε Μιχαλούτσου κατέλαβε το πρώτο βραβείο, ενώ το αντίστοιχο βραβείο για τους καθηγητές έλαβε ο Diana Isabel Oxalde Berisso από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Λα Πλάτα της Αργεντινής.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της κάθε χώρας, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού ως μέλους της συντακτικής ομάδας, αλλά και σε δάσκαλους και καθηγητές που έστειλαν τις δικές τους εργασίες πάνω στο θέμα.

«Η μελέτη της ελληνικής γλώσσας μέσα από τη διαχρονία της μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την έκταση και τον πλούτο του λεξιλογίου της, αλλά και τον βαθμό στον οποίο επηρέασε το λεξιλόγιο άλλων γλωσσών μέσω του γλωσσικού δανεισμού» αναφέρει η πρόεδρος του Νόστου, Χριστίνα Τσαρδίκου.

«Για διάφορους λόγους», συνεχίζει η κ. Τσαρδίκου, «όπως το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιήθηκε ως “lingua franca” για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ιστορία ή το ότι τα ελληνικά μαζί με τα λατινικά χρησιμοποιούνταν κατά τα νεότερα χρόνια ως γλώσσες των επιστημών και της διδασκαλίας τους στα πανεπιστήμια, οδήγησαν στη διαμόρφωση ενός λεξιλογικού χάρτη που έχει έντονα ελληνικά χρώματα. Σε πολλές επιστήμες συναντούμε λέξεις ελληνικής προέλευσης. Η εμβάθυνση στη μελέτη του λεξιλογίου μιας γλώσσας οδηγεί σε σημαντική διεύρυνση της γνώσης μας για την ίδια τη γλώσσα και μας δεσμεύει σε μια συνεχή διαδικασία μάθησης. Ειδικά η ελληνική γλώσσα προσφέρεται για τέτοιου είδους εμβαθύνσεις, καθώς έχει μια ιδιαίτερα μακρά ιστορία. Για αυτό το λόγο, κρίνουμε ότι αυτός ο Διαγωνισμός για την αναζήτηση της ετυμολογίας των λέξεων που συνδέονται με την ελληνική μπορεί να διευκολύνει την κατανόηση της ορολογίας των επιστημονικών κειμένων, να αποτελέσει έναυσμα για την πιο συστηματική μελέτη τόσο της ελληνικής όσο και της μητρικής γλώσσας του/της κάθε συμμετέχοντος/ουσας και να ωφελήσει τη μάθηση και τις γλωσσικές δεξιότητές του/της».

Η πρόεδρος του Νόστου ευχαριστεί επίσης τους κριτές «που αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν με μεγάλη προσοχή και επαγγελματικότητα τα εξαιρετικά έργα που λάβαμε».

Advertisement
Family Kitchen

Τα βραβευμένα έργα θα αναρτηθούν σε μια ψηφιακή ανθολογία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

12/01/26 2:51 μμ

Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

12/01/26 3:09 μμ

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους

12/01/26 3:09 μμ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους

Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, λόγω παγετού και χιονοπτώσεων

12/01/26 3:07 μμ

Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, λόγω παγετού και χιονοπτώσεων

Γαλλία-Κλειστό και πάλι το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

12/01/26 3:06 μμ

Γαλλία – Κλειστό το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

ΑΜΘ: Το αφτί που ...ακούει τις ευχές - «Έκθεμα του Μήνα» για το 2026

12/01/26 3:03 μμ

ΑΜΘ: Το αφτί που …ακούει τις ευχές – «Έκθεμα του Μήνα» για το 2026

ΠΚΜ: Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία

12/01/26 3:02 μμ

ΠΚΜ: Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία

ΥΠΠΟ: Η «άγνωστη» Κρήνη Ανταίου προστατεύεται και αναδεικνύεται στα Πετράλωνα

12/01/26 3:01 μμ

ΥΠΠΟ: Η «άγνωστη» Κρήνη Ανταίου προστατεύεται και αναδεικνύεται στα Πετράλωνα

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει 78,8 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

12/01/26 2:58 μμ

Ο σακχαρώδης διαβήτης κοστίζει 78,8 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Αθωώθηκε, λόγω έμπρακτης μετάνοιας, πρώην μέλος της διοίκησης του ΔΣΘ για υπόθεση κακοδιαχείρισης

12/01/26 2:57 μμ

Αθωώθηκε, λόγω έμπρακτης μετάνοιας, πρώην μέλος της διοίκησης του ΔΣΘ για υπόθεση κακοδιαχείρισης

Αλεξανδρούπολη: Στις 68 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταιγίδα και στις 150 οι κατοικίες που υπέστησαν ζημίες

12/01/26 2:55 μμ

Αλεξανδρούπολη: Στις 68 ανέρχονται οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την καταιγίδα και στις 150 οι κατοικίες που υπέστησαν ζημίες

Ο Πολ Μέσκαλ αποκάλυψε ότι θα τραγουδά ο ίδιος ως Πολ ΜακΚάρτνεϊ στις ταινίες για τους Beatles

12/01/26 2:54 μμ

Ο Πολ Μέσκαλ αποκάλυψε ότι θα τραγουδά ο ίδιος ως Πολ ΜακΚάρτνεϊ στις ταινίες για τους Beatles