«Περίπου ο ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με Covid-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε στη συνέχεια μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, εκτιμά μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη Covid-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με κορονοϊό σε σχέση με πριν την λοίμωξη, έναντι ποσοστού 8,7% μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν διάγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την ίδια περίοδο (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης). Το γεγονός αυτό, κατά τους Ολλανδούς επιστήμονες, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ένα όγδοο των ατόμων στον γενικό πληθυσμό (περίπου 13%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της Covid-19.

Advertisement

Τα βασικότερα συμπτώματα της μακράς Covid-19 είναι, σύμφωνα με τη μελέτη είναι

  • ο πόνος στο στήθος,
  • η δυσκολία αναπνοής,
  • ο πόνος κατά την αναπνοή,
  • οι μυϊκοί πόνοι, η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης,
  • ο κόμπος στον λαιμό,
  • το μυρμήγκιασμα στα άκρα,
  • το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης,
  • το βάρος στα χέρια ή στα πόδια και
  • η γενική κόπωση.

Τα παραπάνω συμπτώματα κορυφώνονταν σε σοβαρότητα περίπου τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη και μετά δεν εμφάνιζαν μείωση.

Advertisement
Family Kitchen

Άλλα συμπτώματα λιγότερο συχνά και σοβαρά ήταν οι πονοκέφαλοι, η φαγούρα στα μάτια, η ζαλάδα, οι πόνοι στη μέση και η ναυτία. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε όμως ψυχολογικά συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζούντιθ Ροσμάλεν του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, ανέλυσαν στοιχεία για 76.422 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.231 (5,5%) είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Όπως τόνισαν, «το μετα-Covid-19 σύνδρομο, γνωστό και ως μακρά Covid-19, αποτελεί ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους».

Σχολιάζοντας την ολλανδική μελέτη, ο καθηγητής Κρίστοφερ Μπράιτλινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, ανέφερε ότι «με βάση τα έως τώρα στοιχεία, ενισχύεται η άποψη ότι η μακρά Covid-19 είναι συχνή και μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον επί δύο χρόνια, μολονότι η σοβαρή μορφή της εμφανίζεται μόνο σε μια μειονότητα».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

05/08/25 8:55 πμ

Γιατί ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ευλογούνται τα σταφύλια

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 06 Αυγούστου

05/08/25 8:51 πμ

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Πότε έγινε και γιατί την γιορτάζουμε 6 Αυγούστου

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

05/08/25 8:46 πμ

Βιολογικά προϊόντα: Εξάμηνη αναστολή σε εταιρία πιστοποίησης

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

05/08/25 8:37 πμ

8 φυτά που επιβιώνουν με ελάχιστο πότισμα

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

05/08/25 8:33 πμ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Οκτώ χρήσιμες οδηγίες για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας

05/08/25 8:25 πμ

Άνοιξε και πάλι για πεζούς και οχήματα η παλαιά γέφυρα Χαλκίδας

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

05/08/25 8:25 πμ

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη 63 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, λόγω εγκλεισμού και ζωονόσων

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

05/08/25 8:12 πμ

ΗΠΑ: Ανεξέλεγκτη μαίνεται επί έναν μήνα η πυρκαγιά στο Γκραντ Κάνιον

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα “κόκκινα” τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

05/08/25 9:49 πμ

ΡΑΑΕΥ: Έρχονται τα κόκκινα τιμολόγια ρεύματος – Όσα πρέπει να ξέρετε

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

05/08/25 7:57 πμ

Σεισμός 3,7 βαθμών στο Άγιον Όρος

04/08/25 10:54 μμ

Τα Κάτω Πορόια Σερρών μετατρέπονται σε ντεκόρ κινηματογραφικής ταινίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια έχουν καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα

04/08/25 10:39 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην εταιρεία δορυφόρων ICEYE- Τα σχεδιά της για την Ελλάδα