21.5 C
Serres

Ενεργός άνθρακας: Πώς λειτουργεί – Τι ισχύει για τη γαστρεντερίτιδα

Date:

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια προσωρινή ασθένεια που επηρεάζει το πεπτικό σας σύστημα. Αν και προσωρινά, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ άβολα.

Μερικοί παίρνουν ενεργό άνθρακα για γαστρεντερική ανακούφιση. Αλλά υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι πράγματι χρήσιμος για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της γαστρεντερίτιδας.

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας

Ο ενεργός άνθρακας είναι μια εξαιρετικά απορροφητική και πορώδης μαύρη σκόνη. Παρασκευάζεται από υπερθερμαινόμενες φυσικές ουσίες που περιέχουν άνθρακα, όπως ξύλο, κέλυφος καρύδας, πετρέλαιο και τύρφη.

Επειδή έχει πόρους, ο ενεργός άνθρακας μπορεί να απορροφήσει και να παγιδεύσει ορισμένες χημικές ουσίες. Χρησιμοποιείται πιο συχνά σε ιατρικά περιβάλλοντα ως από του στόματος θεραπεία για υπερβολική δόση ορισμένων φαρμάκων ή για κατάποση δηλητηρίου. Δεν χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους τυχαίων δηλητηριάσεων, όπως εκείνες από αρσενικό.

Ο ενεργός άνθρακας χρησιμοποιείται επίσης σε απλά φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή. Πολλοί προμηθεύονται ενεργό άνθρακα για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, του hangover και της υψηλής χοληστερόλης, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι βοηθά ουσιαστικά σε αυτές τις καταστάσεις.

Πολλά φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν σορβιτόλη (ένα καθαρτικό) μαζί με ενεργό άνθρακα. Εάν έχετε διάρροια, αυτά τα προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάστασή σας.

Μπορεί ο ενεργός άνθρακας να βοηθήσει στη γαστρεντερίτιδα;

Η γαστρεντερίτιδα προκαλείται συνήθως από ιούς ή βακτηριακές λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να προκληθεί από εντερικά παράσιτα. Δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να σκοτώσει παράσιτα. Επίσης δεν έχει αντιικές ή αντιβακτηριακές ιδιότητες. Γενικώς, δεν έχει αποδειχτεί με έρευνες ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία για οποιασδήποτε από τις βασικές αιτίες της γαστρεντερίτιδας.

Υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του ενεργού άνθρακα για τη γαστρεντερίτιδα. Για τον λόγο αυτό δεν συνιστάται συνήθως για τη θεραπεία της.Υπάρχουν κίνδυνοι από την λήψη ενεργού άνθρακα;

Ο ενεργός άνθρακας θεωρείται ασφαλής για από του στόματος λήψη από τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί, βέβαια, να επιβραδύνει την πέψη ή να προκαλέσει μπλοκαρίσματα στο γαστρεντερικό σας σωλήνα.

Μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων στο σύστημά σας. Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, η χρήση ενεργού άνθρακα μπορεί να τα κάνει λιγότερο αποτελεσματικά. Άλλοι τύποι φαρμάκων μπορεί επίσης να επηρεαστούν. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πότε να πάρετε ενεργό άνθρακα. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να περιμένετε αρκετές ώρες μεταξύ της λήψης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και του ενεργού άνθρακα.

Υπάρχουν παρενέργειες από την λήψη ενεργού άνθρακα;

Οι πιθανές παρενέργειες του ενεργού άνθρακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκοιλιότητα
  • διάρροια
  • μαύρα κόπρανα
  • στομαχική δυσφορία ή πρήξιμο
  • εμετός

Πώς να πάρετε ενεργό άνθρακα

Ο ενεργός άνθρακας πωλείται σε κάψουλες, τσίχλες, σκόνη και σε υγρή μορφή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη δόση ή συνταγογραφούμενη ημερήσια τιμή για τον ενεργό άνθρακα. Οι συστάσεις των κατασκευαστών ποικίλλουν στις συσκευασίες.

Εάν επιλέξετε να παίρνετε ενεργό άνθρακα στο σπίτι, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται στην ετικέτα του προϊόντος. Οι τυπικές ποσότητες δόσης κυμαίνονται σημαντικά από 100 έως και 1.200 χιλιοστόγραμμα.

Ποιος πρέπει να ΜΗΝ παίρνει ενεργό άνθρακα

  • Μη δίνετε ενεργό άνθρακα σε άτομα που έχουν διαταραχή κατάποσης.
  • Μην χρησιμοποιείτε ενεργό άνθρακα εάν έχετε εντερική απόφραξη ή πάθηση που επιβραδύνει τη δίοδο της τροφής από τα έντερα.
  • Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον/την γυναικολόγο τους πριν από τη χρήση.
  • Μη δίνετε ενεργό άνθρακα σε μωρά ή παιδιά χωρίς την έγκριση του παιδίατρου.

Πηγή: onmed.gr

ΥγείαΕνεργός άνθρακας: Πώς λειτουργεί - Τι ισχύει για τη γαστρεντερίτιδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ο ιατρικός τουρισμός πρωταγωνιστεί και στις νέες τεχνολογίες

Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στις νέες...

Μεταμόσχευση μαλλιών το καλοκαίρι: Όσα διστάζετε να ρωτήσετε

Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να επωφεληθούν της καλοκαιρινής...

Ξίδι: Οι 18 πιο θεραπευτικές χρήσεις του

Ξίδι: Για πόνο, αρθρίτιδα, στομάχι, αποτοξίνωση, δίαιτα, ημικρανία, τσιμπήματα, διαβήτη

Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αλλάζουν τις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα