Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ για την πρόσληψη 15.000 ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη πενταετία (δηλαδή, 3.000 προλήψεις κατ’ έτος) ήταν μία από τις επίσης ευχάριστες ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ΔΕΘ για την πρόσληψη 15.000 ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις την επόμενη πενταετία (δηλαδή, 3.000 προλήψεις κατ’ έτος) ήταν μία από τις επίσης ευχάριστες εκπλήξεις.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα δύο φορές το τελευταίο 6μηνο, τόσο στην κρίση του Έβρου όσο και στην κρίση του Oruc Reis. Όμως, στις κρίσεις εμφανίζονται οι παθογένειες και αυτή την χρονιά, με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπάει κόκκινο, έκαναν περισσότερο εμφανείς από ποτέ τα λάθη και τις παραλείψεις τα τελευταίων ετών. Και σε αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η αποφασιστική στάση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όπως και σε όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα, αφού η κατάσταση υπήρχε και με την προηγούμενη ηγεσία ενώ η σύνθεση στο υπουργείο ήταν η ίδια.

Advertisement
 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η νυν ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αυτή που έθεσε σε υγιή βάση το πρόβλημα με την έλλειψη στελεχών – κυρίως οπλιτών και στους τρεις κλάδους.

Είναι γεγονός ότι όταν αποφασίστηκε η μείωση της θητείας στους 9 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στους 12 σε Αεροπορία και Ναυτικό υπήρχε η πολιτική βούληση μετατροπής του Στρατού σε πιο επαγγελματική δομή, με το πρόκριμα την πρόσληψη περίπου 2.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) ετησίως. Η δεκαετής κρίση που ακολούθησε έφερε αναβολή σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς κι επιπλέον δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα και στην είσοδο στις ΕΔ νέων αξιωματικών. Από το 2009 μέχρι σήμερα, στα 11 χρόνια, και οι τρεις κλάδοι των ΕΔ στερήθηκαν συνολικά των υπηρεσιών 22.000 ατόμων. Αριθμός, που αν υπήρχε αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν πολύ χαμηλότερος και βεβαίως η επάνδρωση πολλών μονάδων θα ήταν εξαιρετικά υψηλότερη.

Όμως, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με την μείωση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία πέρυσι αποφοίτησαν 33 άτομα, τη στιγμή που σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία παραχώρησης από τις ΗΠΑ δύο αντιτορπιλικών κλάσης Tico χρειάζονται 45 αξιωματικοί για το κάθε ένα, σε σύνολο 330 ατόμων πληρώματος.

Η μείωση του αριθμού́ των εισακτέων στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ από́ το ακαδημαϊκό́ εκτός 2013-2014 και εφεξής είναι κατά́ 30%, επί του αριθμού́ των εισαχθέντων στις ιδίες σχολές κατά́ το ακαδημαϊκό́ εκτός 2012-2013. Δηλαδή́, ο αριθμός των εισακτέων από́ 1.171 που ήταν κατ’ έτος μειώθηκε στους 819, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εύρυθμη λειτουργία και των τριών Όπλων. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι σε αυτά́ τα 7 χρόνια χάθηκαν 2.464 σπουδαστές.

Advertisement
Family Kitchen

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν να μειωθούν οι «Μάχιμοι» ΣΣΕ Όπλα, ΣΝΔ Μάχιμοι και ΣΙ Ιπτάμενοι και οι αντίστοιχοι στα ΑΣΣΥ, αλλά́ και οι και ΣΣΕ Σώματα, ΣΝΔ Μηχανικοί και ΣΙ Μηχανικοί. Μειώθηκαν οι εισακτέοι ακόμη και στη ΣΣΑΣ με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά́ και πολύ́ σύντομα να δημιουργηθεί πρόβλημα στους Στρατιωτικούς Ιατρούς.

Για να ανακοπεί η «αιμορραγία» που πρέπει να υπάρξει αύξηση του αριθμού́ τουλάχιστον κατά 20% του αριθμού των εισακτέων από την επόμενη χρονιά, δηλαδή από 819 στους 983.

Advertisement

Συνολικά, λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έρχεται να αντιμετωπίσει λάθη και παραλείψεις χρόνων, που έφεραν την στέρηση των υπηρεσιών άνω των 24.000 οπλιτών και αξιωματικών. Το βάρος ανέλαβαν να σηκώσουν – η αλήθεια είναι με εντυπωσιακά αποτελέσματα – οι εθνοφύλακες καθώς και οι έφεδροι.

Πηγή: enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκπαιδευτική ημερίδα: «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Το Ελληνικό Δημόσιο στο Κινητό σας» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

02/10/25 7:57 μμ

Εκπαιδευτική ημερίδα: «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Το Ελληνικό Δημόσιο στο Κινητό σας» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Αλ. Χαρίτσης για την 4η Belharra: Καμιά φρεγάτα δεν υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος

02/10/25 7:48 μμ

Αλ. Χαρίτσης για την 4η Belharra: Καμιά φρεγάτα δεν υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος

Σέρρες: Επέστρεψαν οι πλαστικοί οριοδείκτες στην οδό Βασιλέως Βασιλείου - video

02/10/25 7:37 μμ

Σέρρες: Επέστρεψαν οι πλαστικοί οριοδείκτες στην οδό Βασιλέως Βασιλείου – video

Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

02/10/25 7:17 μμ

Στέφανος Κασσελάκης: «Μετάνιωσα που είπα πως θέλω να αποκτήσω δύο αγόρια με τον Τάιλερ»

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

02/10/25 7:10 μμ

Σέρρες: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Κ. Μπαρμπούτη “Πουλιά στη Θύελλα”

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

02/10/25 7:20 μμ

ΕΟΦ: Παραπλάνηση των καταναλωτών για το σκεύασμα DIAXIL

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

02/10/25 7:02 μμ

Βαρβάρα Μητλιάγκα: «Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας»

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος από τους παρόχους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

02/10/25 6:53 μμ

Στ. Παπασταύρου: Θετική εξέλιξη η διατήρηση τον Οκτώβριο των τιμών λιανικής ρεύματος στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

02/10/25 6:48 μμ

Διαφωνίες και προτάσεις των παθολόγων στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

02/10/25 4:29 μμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

02/10/25 4:39 μμ

Με ρεκόρ συμμετοχής ολοκληρώθηκαν τα Ανοιχτά Ζυθοποιεία 2025 σε όλη την Ελλάδα

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας - Διεθνείς αντιδράσεις

02/10/25 4:38 μμ

Γάζα: Το Ισραήλ θα απελάσει τους επιβάτες του στολίσκου της Γάζας – Διεθνείς αντιδράσεις